Ailesiyle Sivas’ın Kangal ilçesinde yaşayan Zeynep Türkduvan, öğretmen kızının çocuğuna bakmak için geldiği Sinop'ta halk eğitim merkezi tarafından okuma yazma seferberliği kapsamındaki Gazi İlkokulu’nda açılan kursa kaydoldu. Kızlarının eğitimini aksatmayan Zeynep Türkduvan’ın hedefi, iki ay sürecek kursu başarıyla tamamlayarak okur yazar olmak. Zeynep Türkduvan çocukluğunda ailesinin erkek çocuklarını okula gönderdiğini, ablasını ve kendisini ise bundan mahrum ettiklerini söyledi

'AİLEM BENİ OKUTMADI, BEN TÜM KIZLARIMI OKUTTUM'

Okula gidemediği için okuma yazmayı öğrenemeyen Zeynep Türkduvan bunun hep içinde ukde olarak kaldığını söyledi. Allah’ın kendisine 10 kız çocuğu bağışladığını belirten Zeynep Türkduvan, "Ailemiz bizi kız çocuğu olduğumuz için okutmadı ama ben ve eşim, kız çocuklarımızın tamamını okula gönderdik. Allah’a şükürler olsun, kızlarımdan 5’i üniversiteyi bitirerek meslek sahibi oldu" dedi.

'İNSAN OKUMA YAZMA BİLMEYİNCE KÖR GİBİ OLUYOR'

Zeynep Türkduvan, kızlarından birini 12 yaşında geçirdiği trafik kazasında kaybettiklerini anlatarak şöyle devam etti: "Kız çocuklarımız olduğunda eşimle ’Hepsini okutacağız’ dedik çünkü ailem beni okutmadı. O nedenle ben bir şey bilmiyorum. Mesela hastaneye gidiyorum, şu nerede diye etrafımdakilere soruyorum. Eğer okuma yazma bilseydim güzel güzel gidip gelirdim. Maalesef insan okuma yazma bilmeyince kör gibi oluyor."

'EVDE KIZLARIMA 'BANA ÖĞRETİN' DİYORDUM'

Çocuklarının okumasından duyduğu mutluluğu dile getiren Türkduvan, şunları kaydetti: "İki kızım öğretmen oldu. Üç kızım farklı bölümlerden mezun. Diğer kızlarım ise lise ve ortaokuldan mezunlar. Onlar okudular, ben de okuma ve yazma öğrenmek istedim. Daha önce kursa gitmiştim ama kızım vefat ettiği için bir şey öğrenemedim. O zaman da okumayı çok istiyordum. Evde kızlarıma ’Bana öğretin’ diyordum ama çok fazla kafam almıyordu. Bu kurs açılınca hemen katılmak istedim. İnşallah iki ay sonunda ben de okuma yazmayı öğrenmiş olacağım."

Editör: TE Bilisim