Emniyet Genel Müdürlüğü, gerginlik çıkmaması için 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na polisin girmemesi kararı aldı. Çevre illerden alınacak destekle, 1 Mayıs’ta Taksim’e yakın noktalarda 16 bin 500 polis görev yapacak. Sendikaların davet ettiği Çalışma Bakanı Dinçer, “1 Mayıs’ta her şey serbest olacak” mesajı verdi.

İstanbul Valiliği, 32 yıl aradan sonra ilk kez Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamalarına izin vermesiyle birlikte polis alarma geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul polisine 1400 polis takviyesi yapacak. Böylece, 1 Mayıs’ta İstanbul’da 16 bin 500 polis görev yapacak. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in başını çektiği konfederasyonların Taksim Meydanı’nda yapacağı 1 Mayıs kutlamalarında alınacak güvenlik önlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği’nce koordineli olarak belirlendi.

Poliste izinler kaldırıldı

Buna göre, İstanbul polisine her yıl olduğu gibi Bursa, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir, Zonguldak, Kırklareli, Tekirdağ başta olmak üzere çeşitli illerden takviye gönderilecek. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde de çok önemli mazeretler hariç tüm izinler kaldırıldı. Büro hizmeti yapan polisler, 1 Mayıs günü Taksim’de arama noktalarında görevlendirilecek.

1 Mayıs kutlamalarında, gerginlik çıkmaması için Taksim Meydanı’na polis sokulmayacak. Çevik Kuvvet ve diğer resmi ekipler, Taksim Meydanı’na çıkan arama noktalarında bekleyecek. İstanbul Valiliği, sendika yöneticilerini, terör örgütlerinin bayrak, flama ve benzeri simgelerini içeren eşyaların miting alanına alınmaması konusunda uyaracak. Yasadışı ve belirlenen sloganlar haricinde yazılar içeren pankartlar arama noktalarında toplanacak.

Bakan Taksim’e davet edildi

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı’yı bakanlıkta kabul eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işçi konfederasyonlarının temsilcilerinden Taksim’deki 1 Mayıs kutlamasına davet aldığı, ancak olumlu ya da olumsuz cevap vermedi. Dinçer, “Anayasa görüşmelerine bağlı olarak kararımı vereceğim” dedi.

Taksim’de her şey serbest

Dinçer, bakanlık olarak yapabilecekleri her şeye destek olacaklarını da ifade etti ve şöyle devam etti: “Sendikalar büyük bir sorumluluk içinde, İstanbul ve Ankara’da yaptıkları çalışmalarda uyum içinde ve hassasiyetlerini ortaya koyarak hareket ediyor. Sendikalar 1 Mayıs’ta İstanbul halkının da haklarına riayet edeceklerine dair sorumluluk içinde hareket edecekler. Özellikle sendikal haklar konusunda özgürlük alanını ne kadar genişletirsek, sendikalarımız o kadar çok sorumlu hissedecek kendilerini. (Taksim’e sınırlı giriş izni konusunda) 1 Mayıs’ta her şey serbest. Herkes o gün serbest olacak.”

1977 kayıplarının yakınlarına mektup

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün imzalı, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de yakınlarını kaybedenlere gönderilen mektupta, olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri, 1 Mayıs 2010 sabahı Şişli Meydanı’nda “1 Mayıs 1977 katliamı aydınlatılmadan demokrasiden söz edilemez” pankartıyla yürümeye davet edildi.

1 Mayıs pulu için Picasso’nun ünlü barış güvercini figürü

1 Mayıs için 32 yıl aradan sonra Taksim Meydanı’nda kutlama izni veren hükümetten işçiye ikinci ‘jest’ geldi. Hak-İş’in talebi üzerine PTT, Türkiye’de ilk defa 1 Mayıs anı pulu bastırıyor. Pulda kullanılacak figür için, Hak-İş, dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’nun “Barış Güvencini” tablosundaki ağzında zeytin dalı bulunan beyaz güvercini önerdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım öneriye sıcak bakınca, konu bu kez PTT Genel Müdürü Osman Tural’a aktarıldı. Tural da bu anı pulunu 1 Mayıs’a yetiştirmek için kolları sıvadı. Uslu, “1 Mayıs Hatıra Pulu çıkarılması, 1 Mayıs’ın toplumsal meşruiyetine katkı sağlanması; tabuların, tartışmaların, önyargıların kırılması açısından önemli bir adımdır” dedi.
Editör: TE Bilisim