Gaziosmanpaşa Belediyesi, Pazariçi Mahallesi sakinlerine yönelik olarak bir Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Gaziosmanpaşa Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda vatandaş kaldı.

İstanbul Times Haber Merkezi

‘BİZ SİZİN HAKKINIZI KORUMAK İÇİN HER ŞEYE GÖĞÜS GERERİZ’

Vatandaşların sorularının alınmasıyla başlayan toplantıda konuşan Başkan Usta, “2 aydır her hafta kentsel dönüşüm toplantısı yapıyoruz. Muhaliflerimizin bizlere varsa bir eksiğimizi söylemesi üzerine gerekli düzeltmeleri yapıyoruz ve bu bizi daha güçlü hale getiriyor. Ama buna rağmen toplantılarda provokasyonlarla karşılaşıyoruz. Ama şunu bilin ki, biz sizin hakkınızı korumak için her şeye göğüs gereriz. Bizi sizler bu göreve getirdiniz ve sizlerin verdiği yetkiyi kullanıyoruz. Hesabını da önce size, sonra hukuka ve tabi ki Allah’a veririz. Biz ilçemizin sorunlarına bu hassasiyetle çözüm arıyoruz” dedi.

Türkiye’nin bir deprem kuşağı içinde olduğunu belirten Başkan Usta, “Ben 1999 depreminde Avcılar’da akrabalarımı kaybettim. O kabus gibi günleri yaşayanlar çok iyi hatırlayacaktır. Burada bir deprem olsa hesabını kim verecek? Gaziosmanpaşa’da zemini sağlam olan yerlerde binalar 1999 yılı öncesi yapıldığı için risk taşıyor. Bu yapılar köhneleşmiş ve statik açıdan risk taşıyor. Burada birçok bina yaşanabilir halde değil” diye konuştu.

‘HALKIMIZIN YÜZDE 80’İ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İSTİYOR’

Kentsel dönüşümün ilçedeki pek çok soruna çözüm getireceğini kaydeden Başkan Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlçemizde tapu tahsis belgesi nedeniyle, imar planları nedeniyle yaşanan birçok sorun var. Kentsel dönüşümün en büyük artılarından biri bu sorunların çözülmesidir. Çocuklarımız bu sorunları yaşamak zorunda kalmamalı. Son derece sağlıksız ve sıhhatsiz olan yapıların düzeltilmesi için kentsel dönüşüm bir fırsat. Okul, yeşil alan, altyapı, park, otopark gibi birçok sosyal donatı alanı ihtiyacının karşılanacak olması kentsel dönüşümü cazip kılıyor. Gaziosmanpaşa İstanbul’un merkezinde olmasına rağmen her tarafında gecekondular var. Çocuklarımız Gaziosmanpaşa’da yaşıyoruz diyemiyor. Çünkü kronikleşmiş sorunlar ilçemizde sürüp gidiyor.
Biz kendimizi bu işe adadık, bu işe inandık. Biz buna inanmasaydık, kentsel dönüşüme kalkışmazdık. Kentsel dönüşüme bu kadar zaman harcamaz, yıpranmaz, provokasyonlarla karşılaşmazdık. Eğer burada bir rant varsa, bu rant halka dönsün diye uğraşıyoruz. Üniversitelerle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla, STK’larla ve en önemlisi halkımızla karşılıklı bilgi alışverişi yaparak sorunları aşmaya çalışıyoruz. Gelmiş olduğumuz nokta hiç de azımsanacak bir durum değil. Pazariçi Mahallesi’nin imar planlarını yaptık ve Bakanlık onayladı. Yaptığımız anketlere göre de, halkımızın yüzde 80’i kentsel dönüşümü istiyor.”


Kentsel dönüşümün ulaşım konusunda da artılar sağlayacağına değinen Başkan Usta, “Bakın Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattında 4 tane istasyonumuz var. İnsanımız metroya bindiği zaman İstanbul’un dört bir yanına ulaşsın istiyoruz. Bu kentsel dönüşümün en önemli yanlarından birini oluşturuyor. Bu metro projemiz bütün hızıyla devam ediyor. Gaziosmanpaşa merkezden geçecek yeni bir metro projesi daha İBB’de çalışılıyor. Benim size tavsiyem işyerlerinizi, dairelerinizi ya da arsalarınızı satmayın. Eğer bir yere metro istasyonu gelirse orası daha çok değerleniyor” ifadelerini kullandı.

‘HAK SAHİBİNİN KARINI MAKSİMUM SEVİYEDE TUTUYORUZ’

Başkan Usta, sözlerini şöyle tamamladı:
“2014 yılında okul dolayısıyla yıkım yapmadık ama okulların kapanmasıyla tahliyelere ve yıkımlara başlayacağız. Bununla birlikte şimdiye kadar yaklaşık 1500 bina yıkıldığı için kiralar zaman zaman aksıyor. Ancak 1-2 aya böyle bir sorun da kalmayacak.

Kentsel dönüşümü etap etap yapacağız. Mesela Pazariçi güney kısmında anlaştığımız kısımlarda birinci etap boşaltıp inşaata başladıktan sonra 2. ve 3. etaba başlayacağız. Ben ısrarla söylüyorum, biz yerinde dönüşümden yanayız. Bizi siz seçtiniz. Sizlerin buradaki varlığını önemsiyoruz. Bunun dışındaki yaklaşımlara itibar etmeyin.
Mevcut haliyle Güngören’den sonra İstanbul’un en yoğun ikinci yerleşim yeri Gaziosmanpaşa. Bugünkü şekliyle yapılaşmaya izin versek nüfus yakın bir zamanda 900 bine kadar çıkar. Biz nüfusu 700 binde sabit tutmak istiyoruz. O yüzden emsali 2,5-3 düzeyinde tutmak istiyoruz. Bunun içinde Türkiye’de bir ilk olarak bütüncül bir anlayışla Master Plan çalışmamızı yaptık ve 1 yıl gibi kısa bir sürede Bakanlık’tan onay aldık. Yapılacak kentsel dönüşümde yatırımcının karını minimumda, hak sahibinin karını maksimum seviyede tutacak bir finansman modeli uyguladık.
Bizler yapılan her biri işi aşama aşama sizlerle paylaşıyoruz. Sizin de kanaatinizi alarak sizlere tekliflerimizi sunacağız. İnşallah birkaç ay içinde halkımızla anlaşabildiğimiz kentsel dönüşüm alanlarının 1/1000 planlarını yapacak belki yılsonundan önce de bir iki bölgede inşaatlara başlayabiliriz.”

Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
Editör: TE Bilisim