Fatih Belediyesinden gelen cevap manidar :

Fatih Belediyesi yapı kontrol müdürlüğü 13.10.2014’de şu cevabı yazmış:

İlgi : 01.10.2014 tarihli ve 1056 sayılı yazı ve eki

Fatih ilçesi, Alemder Mahallesi, Ticarethane sokak 38 Ada, 8 Parsel, 12 kapı numaralı yerde izinsiz inşai faaliyetler hakkında yapı tatil tutanağı tanzim edilmiş olup yasal işlemler devam etmektedir” diye tarafımıza yazı göndermiştir.

Şimdi sormak istiyoruz Dünyanın kalbi sayılan ve 3 medeniyete başkentlik yapmış bir bölgede nasıl olur da izinsiz inşaai faaliyet yapılabiliyor ?

Diğer bir soru izinsiz İnşaai faaliyet sonucu ne tür bir işlem yapılmıştır ? Bununla alakalı yargıya intikal etmiş herhangi bir dava var mı yok mu ?

İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner

İş adamı İbrahim Kaygusuz daha çok para kazanacak diye hayatının baharında 2 yetim ve gözü yaşlı bir bayanı dul bırakmamak için zamanında yapılması gerekenler yapılaşaydı muhtemelen 2 insan hayatını kaybetmeyecekti .

Taner Çebi’nin Hayatını kaybettiği Otel ile alakalı 5 sene önce sorular sormuştuk

Gazetemizin arşivinde Osmanlı Arşivlerinin yerine her şeye rant gözü ile bakılarak restorasyon çalışmaları yapıldığını ileride maddi ve manevi bir çok olumsuz durumun yaşanacağını iddia ederek ilgili Fatih ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerine bilgi edinme yasası kapsamında dilekçeler verdiğimizi kamuoyuna duyurmak isteriz.

İstanbul’da bunun gibi çok yer var her şeye rant gözü ile bakılıyor insan hayatı hiç önemsenmiyor

Bizim verdiğimiz dilekçeler dikkate alınsaydı İtfaiye onbaşısı Aile dostumuz Taner Çebi ve Turist bugün yaşıyor olabilirdi. Parası olan her şeyi yapar algısı bugün almış başını gidiyor. Hiçbir zaman sermaye ve iş adamlarının yatırımlarına karşı olmadık.

Ancak yapılan çalışmaların da insan, çevre, tarih ve tabiata aykırı olmamasını istedik. Burada inceleme yapılsın eski Osmanlı Arşivinden 2 misli daha büyük bir yapının ortaya çıktığı görülecektir. Yaya kaldırımlarına bile işyerleri yapıldığını hep söyledik ama sesimizi kimse dinlemedi. Keşke bizi dinleselerdi de bugün 2 canımız yaşıyor olsaydı.

Haklı çıkmış olmaktan dolay dolayı hiç mutlu değiliz. Burada ifade edelim. Merhum Taber Çebi ve ülkemizin konuğu olan Fransız Turistin yakınlarına ile temasa gereke gazete olarak bizim 2014 yılında otel yönetimini ve ilgili belediyeleri uyardığımızı en yüksek sesle ifade edeceğiz.

Mekanın cennet olsun Taner senin hesabını soracağız

Sultanahmet’te Lüks bir otelde çıkan yangında zorda olan turistlerden 3 tanesini kurtaran ve 4. turisti almaya giderken dengesini kaybedip düştüğü söylenen Taner Çelik yaşam savaşını kaybederek şehadet şerbetini içti.

Fatih Camisinde gözyaşı ve hüzün hakimdi

İstanbul İtfaiyesinde çalışan kahraman İtfaiye eri Taner Çebi hayuatı kaybettiği güne kadar yurt içi ve yurt dışında katıldığı görevlerde sayısı hayat kurtardı. Son görevi ise Sultanahmet’te lüks bir otelde çıkan yangına müdahale vardı.

Otelin Sauna kısmında mahsur kalan turistlerden 3’ünü sağlam olarak sırtında dışarı taşımayı başaran Taner Çebi 4. turisti kurtarmaya giderken düşme sonucu dumandan zehirlendi.

Arkadaşları tarafından olay yerinden alınan Çebi hemen hastaneye kaldırıldı. Ancak bir gün sonra hayata tutunamayarak şehit oldu.

Son yolculuğuna uğurlandığı Fatih Camisinde mesai arkadaşlarının yanı sıra daha önce yurt dışında beraber görev yaptığı İzmir, Bursa ve Kocaeli Belediyeleri itfaiye müdürlüğünde çalışan görev arkadaşları da son yolculuğunda Tane Çebi’yi yalnız bırakmadı.

İBB Başkanı Mevlüt Uysal ile beraber çok sayıda önemli protokol üyesi merhumu son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

Cenaze namazından sonra merhum Edirnekapı İtfaiye şehitliğine yangınlara müdahale ettiği araç ile götürüldü.

Merhuma Allah’tan rahmet geride kalan kederli aile yakınlarına da sabırlar dileriz.

Yangin ile alakalı çok iddialar var bir kamuoyu adına burada sorularımızı soaralım

1-2014 yılında verdiğimiz bir dilekçede Sura Desing Otel’in izinsiz İnşaai faaliyetler yaptığı ve gerekli çalışmalar başlatıldığı ifade diliyor. Bu izinsiz çalışmalar için ne tür bir işlem yapılmıştır ?

2-Patlamanın olduğu iddia edilen göbek taşının altında bulunan soğuk ve sıcak su tertibatlarının 3 ayda bir kontrol edilip gerekli işlemlerin yapılması gerektiği halde bu yerde kuruluştan günümüze herhangi bir bakım olmadığı iddia ediliyor bu iddia doğru mu ?

3-Otelin dekorasyonunu yaptıran iş adamı İbrahim Kaygusuz ‘un çevreye, doğaya ve tarihe saygı duymadan vahşi bir şekilde restorasyon yaptığı ve yolların üstüne bile iş yeri kurduğu iddia ediliyor bu iddialar doğru mu ?

4-Yangın ile alakalı itfaiye başta olmak üzere resmi kurumlardan verilen raporlar basına ne zaman açıklanacak ?

5-Yangında hayatını kaybeden itfaiye onbaşısı Taner Çebi ve Turist’in yaşamı bu kadar mı değersiz ki otel sanki hiçbir şey olmamış gibi her türlü faaliyetlerine devem ediyor.

6-Tedbir amaçlı da olsa 2 canın kaybedildiği bu mekanın kapatılması Gerekmez miydi ?

7-Otel sahibi İbrahim Kaygusuz başta olmak üzere bu yangından dolayı 2 insanın hayatını kaybetmesine sebep olanlar içinde tutuklananlar v ar mı ? 

8-Yarın Grubu olarak bu otelin yeri Osmanlı Arşivi iken küçücük olan mekanın asırlık çınar ağaçları ve bir çok tarihi yapıya zarar verilerek büyütüldüğünü iddia etmiştik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi bu mekanlar yeni belediye bünyesine geçti önceki işlemler İl Özel idaresi tarafından yapılıyordu açıklaması yapmıştı.

9-Daha çok para kazanma hırsı yüzünden işini yamadığı iddia edilen otel sahip ve yöneticileri ile alakalı bir den fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekten dolayı dava açılmış mıdır ?

İstanbul’da bunun gibi çok sayıda mekan mevcut. İlgili kurumlar gerekli denetimleri kurallarına göre yapsın.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim