İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türkiye ve Yakutistan dostluk ilişkilerini pekiştirmek ve iki ülke arasındaki kültürel iş birliğine katkı sağlamak amacıyla özel bir program gerçekleştiriyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleşecek olan etkinlikler kapsamında Yakutsk kültürüne ve şehrine ait sergi, konser, film ve tiyatro gösterimleri düzenlenecek.

 Sergi ve konser CRR’de

 İki ülkenin dost ve kardeş insanlarını bir araya getirecek olan programın açılış töreni, 7 Ekim Cumartesi günü 17.00’de İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak. Programın ilk günü Yakutsk kültürüne ve şehrine ait kıyafet, eşya, takı, biblo, fotoğraf, resim ve haritaların yer aldığı “Kuzey’in Kalbi” adlı serginin açılış merasimiyle başlayacak. Akabinde CRR sahnesinde Yakutsklu sanatçılar, açılış için özel olarak hazırlanan koreografide performanslarını sergileyecek. Sergi, 7-11 Ekim tarihlerinde 10.00 -18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

 İki ülkenin dostluk sembolü olan anıt Haliç’te

 Etkinlik kapsamında Rusya’nın kuzey-doğusunda yaşayan ve orada yerleşik Türk halklarından biri olan Saha halkının atlarını bağlamak için diktikleri direk anıt, Yakutsk ile İstanbul şehirleri arasındaki dostluk ve dayanışmanın sembolü olarak  8 Ekim Pazar günü 14.00’de Haliç’teki Nilüfer Park’ta açılacak. Ayrıca anıtın açılışına özel geleneksel Yakutsk gösterisi gerçekleştirilecek.

 El sanatları çadırı Sultanahmet’te

 Ayrıca “İstanbul’da Yakutsk Kültür Günleri”   kapsamında Sultanahmet’teki Mehmet Akif Ersoy Parkı’nda 7-11 Ekim  tarihleri arasında “Yakutsk El Sanatları Tanıtım Çadırı” açılacak. İstanbullular, Yakutsk kültürüne ait birçok el sanatından örneklerin yer alacağı çadırı, 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilecek. Parkta bulunan amfi tiyatroda ise 9-11 Ekim tarihleri arasında 14.00’de Yakutsklu sanatçılar tarafından İstanbullu sanatseverlere “Bize Hoş Geldiniz” konserleri verilecek.

 Film festivali İBB Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde

 Etkinlik kapsamında düzenlenecek olan “Yakutsk Film Festivali”,  8-11 Ekim tarihleri arasında İBB Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde (Beyoğlu) gerçekleşecek.  Düzenlenecek festivalde her gün 10.15’te “Osuohay, Yaşam Dansı”, 11.00’de “Tanımadığım Yakutsk”, 12.30’da “Kerel, Görülmeyen Güzellik”, 14.20’de “Cankurtaran”, 16.20’de “Benim Katilim”, 18.20’de “Yakutsk Hikayesi” adlı filmler gösterilecek. Ayrıca kahramanlık destanlarından beslenerek birçok Yakut menkıbesinden oluşan  “Olonkho” adlı tiyatro oyunu, 9-10 Ekim tarihlerinde 19.00’da İBB Fatih Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

 Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek “İstanbul’da Yakutsk Kültür Günleri” İstanbullu ziyaretçilerini bekliyor.

Editör: TE Bilisim