Eyüp Belediyesi Caferpaşa Kültür Sanat Merkezinde Yeryüzü Notlarının bu ayki konuğu Faruk Zeki Elgün oldu. Sri Lanka'da yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaşan Elgün, ümmet topraklarındaki zulüm ve işgallerden bahsetti.
İHH'nın dünya üzerinde yaptığı çalışmaların ardından Sri Lanka'nın tarihi hakkında bilgi veren Faruk Zeki Elgün, nüfusun etnik ve dini dağılımı, etnik kökenli iç savaşlar sebebi ile arada kalan müslümanların etkilenimleri, ülkede göç eğilimi ve yetim oranlarını paylaştı. Elgün, İHH'nın bölgede yaptığı çalışmalar ile Asya kıtsından ve özellikle Hindistan'dan Hint Okyanusu'na düşen bir gözyaşı damlasına benzetilen Sri Lanka'da binlerce yetimin yüzünün güldüğünü söyledi.

DEVLET RADYOSUNDA 5 VAKİT EZAN OKUNUYOR
Elgün, “20 Milyon insanın yaşadığı Sri Lanka'da nüfusun çoğunu Sinhala ırkından olan Budistler, yüzde 18'lik bir kısmını Tamil ırkından olan Hindular, yüzde 8'lik bir kısmını her ırkdan olan müslümanlar ve yüzde 7'lik bir kısmını ise hristiyanlar oluşturuyor. Ülkede 150 bin civarı budist tapınağı ve 15 bin civarı hundi tapınağı var. Müslümanların ise şu an dini anlamda özgürlükleri var. 1,5 milyon müslüman özgür olarak yaşayabiliyor. Milletvekileri var ve şeri hukuklarını medeni ve ticarette uyguluyorlar. Müslümanların İslam Alimleri Birlikleri var. Ülkenin İslamiyet ile tanışması Emeviler döneminde Tarık Bin Ziyad ve Yemen tüccarları ile olmuş. Devlet radyosunda 5 vakit ezan okunuyor." dedi.

MÜSLÜMANLARA ÇOK GÜVENİYORLAR
Ülke genelinde müslümanların güvenilir insan olarak görüldüğünü ifade eden Elgün, konuşmasına şöyle devam etti: "Ülkede müslümanlara karşı büyük bir güven var. Budistler 40 yıldır müslümanların temiz ve saygınlığından dolayı onların kaplarından yer ve içerlermiş. Batı medyası Sri Lanka müslümanları zenginleşiyor şeklinde haberler yaparak Arakanda'ki olaylara zemin hazırlıyor. Ülkede yaşayan Sinhaliler ve Tamiller arasında yaşanan iç savaşlarda 30 yılda toplam 60 – 70 bin insan hayatını kaybetti. Müslümanlar bu olaylarda tarafsız kalmayı tercih ediyor. Ama her iki tarafında saldırısına maruz kalmış ve kalabilme ihtimalleri var. Ülkede yaşanan iç savaşlarda yarım milyon müslüman göç etmek zorunda kaldı. Açlık ve sefalete sürüklenen müslüman halkın ellerinden malları da gasp edilmiş. Toplamda Sri Lanka'da 10 bin yetim var. İHH bölgede yaptığı çalışmalar ile bin 600 yetimin bakımını üstlenmiş durumda. Bölgede toplam bakımı üstlenilen yetim sayısı ise 3 bin 500 civarında. Hala 6 bin 500 yetim sponsorlarını bekliyor.”
Editör: TE Bilisim