Moderatörlüğünü şair ve yazar Özcan Ünlü'nün yaptığı programda Türk Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Doç. Dr. Bahtiyar Aslan, Akif'in İstiklal Marşı çerçevesinde vatan anlayışını, Yrd.Doç. Dr. Ali Kurt, Çanakkale Şiiri çerçevesinde Akif'te vatan anlayışını anlatırken araştırmacı yazar İbrahim Öztürk ise, “Akif'ten Günümüze Mesajlar” adlı konuşmasıyla öğrencilere sunum yaptı. 
Mehmet Akif'in birlik ve beraberlik ruhunu ayatkta tutan şiirlerini değerlendiren Özcan Ünlü, 15 Temmuz'da büyük bir duyarlılık gösteren Türkiye halkıyla Akif'in vatan düşüncesi arasında büyük bir benzerlik olduğunu söyledi. 
Mehmet Akif Ersoy'un Safahat eserini ve yaşam tarzını değerlendiren araştırmacı yazar İbrahim Öztürk ise, Akif'in çevresindeki yazar ve şairlerden alıntılar yaptı. Yürümeyi ve spor yapmayı da çok sevdiğini ifade eden Öztürk, Mithat Cemal'in hatıralarından yola çıkarak konuşmasını onun manevi yürüyüşü hakkında tamamladı.

AKİF'İN ŞİİRLERİ 15 TEMMUZ'DA SOKAKLARDAYDI
Yrd. Doç. Dr. Ali Kurt, vatan kavramının duygu olarak sadece taarruz ve savaş zamanlarında ortaya çıktığını, fikir olarak ise daha geniş bir yelpaze taşıdığını dile getirdi. İstiklal Marşı şiirinde 'Korkma' diye geçen ve bazı şiirlerinde de bu kelimeyei kulanmasının sebebini İslam kültürü olarak açıklayan Kurt, “Akif, Osmanlı Devleti'nin dağılma aşamasına denk geldiği için vatan ve millet üzerine yoğunlaşması gayet normaldi. Elbetteki o sadece şiir değil, ilim konusunda da muhteşem eserler verebilirdi. Fakat buna ancak ömrünün son yılarında vakit bulabildi ve kaleme aldığı tefsir yarım kaldı. Akif'in vatan algısını şu anki Türkiye üzerinden anlatanlar büyük bir hata yapıyor ve onun vatan kavramındaki ümmet kimliğini gözardı ediyor. 15 Temmuz'da sokaklarda “Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz, Bu yol ki hak yoldur dönme bilmez yürürüz” beyitini defalarca kez gördük.” dedi. 

MÜSLÜMANLARIN YAŞADIĞI HER TOPRAK VATANIMIZDIR
FETÖ/PDY'yi vatansız olarak tanımlayan Yrd. Doç. Bahtiyar Aslan da darbe girişiminden önceki süreçte genel olarak bir vatansızlaştırma argümanları kullanıldığına dikkat çekti. Vatan, millet, devlet ve hürriyet kavramlarının birbirini tamamlayan önemli unsurlar olduğunun altını çizen Aslan, bu kavramların tesbihin taneleri olduğunu ve tesbih dağılınca geriye hiçbir şey kalmayacağını dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul'un en önemli kozmopolitik ve manevi yapısını barındıran Fatih semtinde cumhuriyetten beri yapılan algı ve sosyolojik operasyonların 15 Temmuz bağlamında gün yüzüne çıkartılması gerekiyor. Akif, Fatih doğumlu ve onun Anadolu'nun bir çok şehiriyle beraber  Mısır, Şam, Irak, Lübnan ve Medine gibi birçok ülkede bulundu. Akif'in vatan ve millet tabiri İngilizlerin çizdiği Misaki Milli sınırları değildi aksine ortadoğudan uzakdoğuya kadar birçok ülkeyi kapsıyordu. Çünkü o Müslümanların bulunduğu her toprak parçasını kendi vatanı olarak görüyordu. Sezai Karakoç'un küçük bir kitapçıkta anlattığı Mehmet Akif kitabı bu konu hakkında özet bilgiler veriyor. Darbe girişimindeki yapılardan biri olan bir grup üyelerine risaleler okuturken ibadet ettiklerini düşünerek yapıyorlardı bu işi." 
Editör: TE Bilisim