Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya’nın başkanlığında yapılan toplantıya; Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram Ercan’ın yanı sıra, Esenler Belediyesi Meclis Üyeleri,bazı siyasi partilerin temsilcileri, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve mahalle muhtarları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda, Esenler Kent Konseyi Başkanı Ömer Çetinkaya, Kent Konseyi’nin işleyişi hakkında konsey üyelerine birifing verdi. Konseyin önemine vurgu yapan Çetinkaya, "Kente dair söyleyecek sözü olan, önerisi olan herkesi bu konseyde dinliyoruz ve istişarede bulunuyoruz" dedi.

Konsey toplantısı, Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Şahin’in sunumuyla devam etti.

KREDİYİ DOĞRU YERDE KULLANIN

Sunumların ardından konuşma yapan Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, “Esenler’de üretim alanları eskiye nazaran daha iyi bir noktaya gelmiş durumda. Ancak bu alanların daha da artması gerekiyor. Ruhsatsız işletmelerin zapturapt altına alınması da son derece önemli. Esenler konumu itibariyle hizmet sektörünün ağırlıklı olduğu bir yapıya sahip. Devlet Esenler’de üretimin, ticaretin gelişmesi için çok kıymetli bir arsaya Tekstilkenti ve Giyimkenti inşa etmiş durumda. Fakat burada esnafımıza, sanayicimize de bir takım görevler düşüyor. Mesela o bölgeyi ağırlıklı olarak depo gibi kullanan esnaflarımız var. Halbuki çok merkezi bir konumda yer alan ve güzel imkânlara sahip bu alanların daha iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Biz şu an içinde bulunduğumuz ekonomik bir takım sıkıntılardan çok rahatlıkla kurtulabilecek bir milletiz. Fakat bu noktada şunu ifade etmeliyiz, tasarruftan uzak tüketime dayalı ve dışarıdan geleni harcamak üzerine kurulu zihniyeti kurutmamız gerekiyor. Ahilik ve loncalık diyoruz ya, bizim esnafımızda bu vardı, kanaat. Gelir düzeyimizle orantılı harcama yapmalıyız. Örneğin devletin ekonomiye hareket getirmek amacıyla esnafa verdiği hibeleri, kredileri esnaflarımız araba ve ev yenilemek için kullanmamalı. Bunlar lüks tüketime harcandığı takdirde sonuçları da genellikle acı oluyor. Bu noktada, bizim tasarruf kültürünü çocuklarımızdan yetişkinlere kadar aşılamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

GÖKSU TEKSTİL PROJESİNİ ANLATTI

Konsey toplantısında konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise, “Rutin hizmetlerin dışında belediyeye düşen en büyük sorumluluklardan biri kent ekonomisi üzerine çalışma yapmaktır. Çünkü biz kentlerimizi ekonomik olarak kalkındırmadığımzı takdirde, kentler kendilerini başka örgüler içerisine hapsetmeye başlarlar. Esenler’de şu anda 40 bin kişi tekstil sektöründe çalışıyor. 3 bin 500’ün üzerinde tekstil atölyemiz var. Nufüsumuzun yaklaşık 200 bini tekstille geçiniyor. Bu noktada bir proje ürettik. İlk etapta 3 bin 500 tekstil atölyesinin 500’ünü kapsayacak bu projeyle, yaklaşık 8 buçuk milyonluk bir destek sağlayarak, atölyelerin fiziki şartlarının iyileştirilmesi, tüm çalışanların sertifikalı olması, sonra firmayı uluslar arası standartlarda belgeli hale getireceğiz. Daha sonra projenin kapsamını kalan diğer atölyelere de yaymak suretiyle genişletmeyi planlıyoruz. Bu proje son derece önemli, çünkü uluslar arası firmalar iş verirken bu noktalara dikkat ediyor.” diye konuştu.

ESKAM SAYESİNDE 36 BİN KİŞİ İŞE GİRDİ

Esenler ekonomisinin gelişmesine katkılar sağladığın altını çizen Başkan Göksu, “Esenler Kariyer Merkezi (ESKAM) sayesinde şu ana kadar 36 bin kişi işe girdi. İşçi arayan kurumlar bize müracaat ediyorlar, iş arayan Esenlerli vatandaşlarımız da yine bize müracaat ediyorlar. Bu şekilde işveren ile iş arayanları buluşturuyoruz. Bu hem kurumlar hem de vatandaşlar için büyük bir katkı. Esenler ekonomisinden söz ederken Tekstilkent ve Giyimkent’ten söz etmemek olmaz. Buraların mutlaka dünya çapında bir outlet merkezi haline gelmesi gerekiyor. Dünyada bir milyon metrekare büyüklüğünde bir outlet şehri yok. Giyimkent ve Tekstilkent’in sahip olduğu toplam alan 1 milyon metrekare. Buralarla ilgili bir vizyon değişikliği olmasını istiyoruz, bu noktada görüşmelerimiz sürüyor.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Konsey toplantısı üyelerin görüş ve önerileri ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim