TOKİ 'den haberlerimize gelen cevabı yorumsuz olarak yayınlıyoruz.

İstanbul Times ve Başakşehir TimesGazeteleri

Sayın ,Hüseyin Çetiner ;

Öncelikle daha önce yapmış olduğunuz haberlere okurlarınızın ismimi vererek yaptıkları yorumları  ve yeni bir haber yapmadan önce daha sağlıklı bilgi edinmek amacıyla beni aradığınız için teşekkür ederim.

Umarım aşağıdaki bilgiler sizlere faydalı olur.
 
İkitelli bölgesinde halen  İnşaatı devam eden “Mall of İstanbul” projesinin bulunduğu yerle ilgili bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
 
1) İkitelli mahallesinde (Tepeüstü mevkkinde) yer alan  2882, 2883 ve 3149 parsel no.lu toplam 212.079,00 m2 yüzölçümlü taşınmazlar üzerinde yaklaşık 300-350 adet gecekondu işgalli iken TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyesi arasında imzalanan “Tepeüstü-Ayazma Bölgeleri Gecekondu Dönüşüm Protokolü” kapsamında TOKİ tarafından 2005 yılında hazineden devir alındıktan sonra üzerinde bulunan gecekondu sahiplerine TOKİ tarafından  Halkalı’da yaptırılan konutlardan daire verilmek suretiyle arazi boşaltılmıştır.
 
2) TOKİ; gecekondu ve kentsel dönüşüm afet, yoksul, az gelirli, orta gelirli ve sosyal konut üretiminin yanı sıra eğitim ve sağlık tesisleri  ve sosyal donatıların yapımına kaynak sağlamak amacıyla , üzerindeki gecekonduları temizlediği 2882, 2883 ve 3149 parsel no.lu toplam 212.079 m2 (brüt)yüzölçümlü taşınmazları 03/07/2007 günü yapılan açık artırma ihalesi sonucunda toplam 166.000.000,00 (Yeni) TL peşin bedel karşılığında TORAY İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Özyazıcı İnşaat Elektrik Makine Müşavirlik ve Taahhüt San ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimine satmıştır.   Bu işlem tamamen ve sadece arsa satışı olup, satış şartları yerine getirildikten sonra, satışı yapılan arsa üzerinde inşaat yapımı ve benzeri konularda TOKİ’nin hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır.
 
3)Mall of İstanbul projesinin yapımı, ruhsatı, izini ve bu projenin satışıyla TOKİ’nin bir ilgisi bulunmamaktadır.
 
4)İmar planları İstanbul Büyükşehir Belediyesince onaylanmış olup, imar yoğunluğuna göre İBB ulaşım ve trafik koordinasyon kararı ile trafik çözümü getirildiği bilgisi İBB’den alınmıştır.
 
5)Bölge içerisindeki özel mülkiyet sahiplerinden TOKİ ile anlaşamayan vatandaşlar, daha cazip fiyatlarla arsa hisselerini 3’üncü kişilere satmış olabilir. 4650 sayılı Kanuna göre İdarelerin satışı kısıtlama yetkisi bulunmamaktadır.
 
6)    Masko’nun davayı çektiği bilgisi İdaremize ulaşmamıştır.
 
7)Ali Durmuş adlı vatandaşın arsa hissesi üzerindeki şerhden dolayı mülkiyetini 3’üncü kişilere devir kısıtlılığı getirilmemiştir. Keza adı geçen vatandaşın parseli ile birlikte diğer parsellerin de üzerindeki TCK, TEİAŞ ve Arsa Ofisi gibi kurumların kamulaştırma işlemleri 1988 yılından beri devam etmektedir.

TOKİ’nin şerhi değer düşürücü bir unsur olarak görülmemelidir. TOKİ bu güne kadar hiçbir vatandaşı mağdur etmemiştir.

Ali Durmuş adlı vatandaş TOKİ’nin teklif ettiği değeri düşük bulduğu için kendi rızası ile mülkünü daha yüksek bir bedelle satmış olabilir. Keza bölgedeki arsa fiyatları TOKİ’nin dönüşüm projesinden önce daha düşük fiyatlarda seyrederken, dönüşüm projesinden sonra daha da yükseldiği tapu kayıtlarından anlaşılacaktır.

Tabi ki çevrede prestijli projeler ortaya çıkmasıyla eş zamanlı olarak da arsaların değeri artmaktadır. Hiç şüphesiz bir arsanın değerini etkileyen en önemli faktör çevre yapılanma koşulları, imar planındaki fonksiyonu ve lokasyonudur.

İyi günler diliyorum,kolay gelsin.

Ali Seydi Karaoğlu   

 

Editör: TE Bilisim