Yahya Bey Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Hiç kimse bir iç savaş ile ülkesi parçalansın istemez. Ben de hiçbir zaman Suriye’nin bu hale gelmesini istemezdim.  Yaşadığımız sorunlardan dolayı ya orada kalıp ölecektik yada bize kucağını açan Türkiye’ye sığınacaktık. Batılı ülkeler sadece konuşurken Türkiye Cumhuriyeti  bize kucağını açtı ve 3 milyon Suriyeli’yi  bomba ve kurşunlardan korudu. Ne kadar Türkiye hükümetine ve halkına teşekkür etsek azdır.

İstanbul Times Haber Merkezi / Söyleşi 


Halkımız sizin gibi ihracat yapan ve ülkeye döviz kazandıran Suriye’lilerden daha çok dilenenleri gördüğü için Suriyelilere olumsuz bakıyor siz bunun için eneler söylemek istersiniz ?

Evet ben de zaman zaman dilenen Suriyelileri görüyorum. Bunların büyük çoğunluğu zaten Suriye’de de dilenci idi. Suriyelilerin geneli ticaret, sanayi ve üretime yönelik insanlarıdır. Bizim Suriye’de fabrikamız vardı yüzlerce kişiye iş veriyorduk. 2009’da canımızı kurtarmak için bize kucağını açan Türkiye’ye sığındık. Biz ticareti ve ihracatı biliyoruz.  Sermaye ile de  geldik. Bizim gibi ülkeye yük değil katkı sunan insanlara yardımcı olunmalı. Biz her yıl  Türkiye de üretilen milyonlarca dolarlık ürünün ihracatını yaparak ülkeye döviz getiriyoruz.

Peki Yahya bey siz Türkiye  için yararlı bir insansınız size vatandaşlık verildi mi ?

Hayır henüz vatandaşlık verilmedi. Türk Hükümeti yeni bir yasal hazırlığın arifesinde Gayrimenkul satın alan, bir hesaba para yatıran veya ticaret yapanlara vatandaşlık vereceğini söyledi. Bu yöntem Avrupa ülkeleri dahil  dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde yaygın olarak uygulanıyor Türkiye’nin de bunu uygulama sokması çok güzel ve yararlı bir şey. Ama oranlar biraz yüksek ama inşallah iyi olacak bu konu.

Sizce Suriyeliler Türk ekonomisine değer kattı mı ?

Bakınız Türkiye de yaklaşık olarak 3 milyon dolayında Suriyeli olduğu  ifade ediliyor. Bunların % 10’u sermaye ile gelmiş olsalar 300 Bin kişi yapıyor. Bunların kesinlikle Türk ekonomisine katkısı olduğuna inanıyorum. Bu katkı inşaat sektörünüzün  bir kriz yaşamamasının çok net bir kanıtı olduğunu herkes biliyor. Göç bir plan çerçevesinde olmadığı zaman bazı dezavantajlı durumları olabilir ama hükümet planlı hareket ederse göç avantaj da olabilir. Türk halkının bazı endişeleri olabilir. Bunlar anlayış ile karşılıyorum ama bilgi ve sermaye ile gelen Suriyeliler Türkiye’ye yük değil değer katıyor diye düşünüyorum.

Son olarak ülkeye döviz kazandıran Suriyeli iş adamlarına Türkiye ne yapmalı ?

Bakınız benim gibi parası olan, üç dört dil bilen çok sayıda Suriye’li iş adamı Türkiye de var. Bunlar hiçbir şekilde Türkiye’ye yük değil artı değer katıyor.

Bizim dünyayı daha rahat gezip Türk ihraç ürünlerini satmak için sadece Türk Vatandaşlığı istiyoruz.

Biz sermayemiz ve bilgi birikimimiz ile bir Avrupa ülkesine gitsek orada da bize vatandaşlık verirler. Ama bizim Türkiye  ile ortak bir kültürümüz var ve biz bu ülkede üretilen bir çok ürünü başta Arap ülkeleri olmak üzere dünyanın bir çok yerine ihraç edebiliriz. Ama herhangi  bir Avrupa ülkesine gitsek aynı şekilde ihracat yapamayız.

İşte bu sebeplerden dolayı Türkiye ‘ye ekonomik olarak benim gibi katkısı olan iş adamlarına kısa sürede vatandaşlık verilmesi çok faydalı olur diye düşünüyorum.

Türkiye’de üretilen binlerce kalem ürünü ihraç etmekle dolaylı ve direkt olarak on binlerce çalışana iş kapısı açıyoruz.  Bu  çalışmamızı daha da iyi yapabilmek için sadece Türk vatandaşlığı verilmesini talep ediyoruz.

Sermaye dünyanın her yerinde ürkektir ve rahat ortamlarda hareket etmek ister.  Biz de bilgi birilimizi ve sermayemizi ortaya koyarak Türkiye’de bir yaşam sürmek isteriz. Hükümet yetkilileri yeni yasalarla ülkeye katkı sunan yabancılara yardımcı olmak için ciddi bir çabanın içinde olduğunu görüyorum inşallah seri bir şekilde ülkeye yararlı olanlara Türk Vatandaşlığı verilir de ,iş adamları için sorun olan rahat seyahat engelimi ortadan kalkar.

Türk devlet Yetkilileri, ve diğer bütün yöneticilere ülkeye yararlı yabancılara vatandaşlık verilmesi ile alakalı fikir ve düşüncelerimizi aktarmak isteriz. İnşallah bu fırsat nasip olur da vatandaşlık konusunun daha pratik çözümü ile alakalı olayın içinde olan bir iş adamı olarak ben de fikrimi yetkililer ile paylaşmaktan onur duyarım.

İstanbul Times Yayın Grubu olarak Türkiye’de önemli başarılara imza atan Suriyeli iş adamı Yahya Ahmad’ı başarılarından dolayı tebrik ederiz.

Türkiye Cumhuriyeti olarak ülkemize katma değer sunan bu tür faydalı insanları   başka ülkelere kaptırmamak için bir an önce önlerini açacak olan Türk Vatandaşlığı verilmesi faydalı olur diye düşünmekteyiz.

İletişim Adresi :

ÇİĞDEM GROUP ve BY Yahya İnşaat Turizm Nakliyat Ayakkabı San.Tic.Ltd.Şti.

Mesihpaşa Mahallesi Mustafa Kemal Paşa Cad. Emek Apt. NO:56 D.5 Aksaray/Fatih-İstanbul Tel :0212-458 58 11 GSM.0532-258 31 41

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim