Türkiye kuyumculuk sektöründe HindistanÇin ve İtalya gibi sektörün önde gelen ülkeleriyle rekabet edebilme potansiyelini artırmaya yönelik stratejiler geliştirilmeli, onların bizden üstün görünen tarafları iyice irdelenmeli· ve hazırlanacak yol haritasında da muhakkak surette dış rekabet faktörü ön plana alınmalıdır." dedi.

İstanbul Times Haber Merkezi / Ahmet Salman

Söz alan İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, "2023 hedefine sektör olarak katkı sunmak, birlikte üretmek ve kazanmak için Türkiye Kuyumcular Birliği 'ni kurmak zorundayız." dedi.

İşler,  Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın yastığının altında dövizi olanların parasını altına ve Türk lirasına dönüştürmesi çağrısını çok önemli bulduklarını ve desteklediklerini ifade etti.
  Dövizde oluşan dalgalanmanın da geçici olduğunu ve birkaç aylık süre içerisinde dengeye oturacağını dile getiren İşler, bu süreçte TL'nin en iyi yatırım aracı olduğunu ve 2017 yılıyla birlikte TL'nin diğer para birimleri karşısında daha da değer kazanacağına inandıklarını söyledi.

İKO Başkanı İşler,  Kuyumculuk Yasa Tasarısı ve Taşların Sertifikalandırılması çalışmasınınnın içeriğine ilişkin, şunları kaydetti:

"Türk Tabipler Birliği ve Türk Eczacılar Birliği gibi yasal statüsü olan bir mesleki birlik kurulmuş olacak. Bu taslakla sektörün sorunlarının tek elden çözülmesi, mesleğe gireceklerin yaptıkları üretimin tek elden kontrol edilmesi, lisanslanması ve ayrıca mesleği anlayan kişiler tarafından yapılmasını sağlayarak belgelendirilmesi sağlanmış olacak. 

Türkiye Kuyumcular Birliği hayata geçtiğinde tüm Türkiye'de tek ses olmuş ve güçlü yaptırımı olacak bir yapı ortaya çıkacak. Mevcut uygulamada olduğu gibi parası olan herkes artık kuyumcu olamayacak Kuyumcu mağazalarının da artık belli standartları olacak. Mağazalar, yönetmelikle belirlenen metrekarelik alanlarda kurulacak.

Mağazalarda alınması gereken güvenlik önlemlerinin standartları olacak. 
Avrupa'da olduğu gibi kuyumcu enflasyonunun önüne geçmek amacıyla nüfus yoğunluğuna göre kuyumcu dükkanı açılmasına izin verilecek. Bu yasa mecliste kabul edildiğinde sektörün 30 yıllık hayali gerçekleşmiş olacak. Kurulacak birlik merkezinde sektörümüze ait bir sicil birimimiz yer alacak. Birlik kurulduğunda herkes istediği gibi çadır açamayacak, indirim günleri düzenleyemeyecek.

Bu tür etkinliklerin de belirli kuralları olacak. Mesleğimizin genelini ilgilendiren etkinliklerin düzenlenmesi Birlik'ten alınacak izne tabi olacak."
Kuyumculuk mesleği için tek ehliyetin para değil, ustalık olduğunu pekiştirmek amacıyla böyle bir üst yapıya ihtiyaçları olduğunu vurgulayan İşler, "Madeni sanata dönüştüren ustalarımız, sadekarlarımız, mıhlayıcılarımız, kalemkarlarımız bu mesleğe küsmesin, büfeci, taksici olmasın diye bu birliğe ihtiyacımız var.Dedi.

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler de Kapalıçarşı’nın Türk Kuyumculuğunda Yeri ve Geleceği ile Kapalıçarşı’nın restorasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Söz alan sektör temsilcileri ve akademisyenlerden Kuyumcukent  İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Sudaş Altın Sektörü,Kuyumcu Kentin Sektörel İşlevi,İTO 18 No.lu Finans Kuruluşları Meslek Komitesi Meclis Üyesi M.Zeki Sayın Türkiye Taş Piyasası Merkezi Olma Yolunda,İstanbul Ticaret Üniversitesi/Üniversite İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi MüdürüYrd.Doç.Dr.Muhittin Adıgüzel  ile İktisadi Araştırmalar Vakfı Proje Koordinatörü Raife Eyiler’in Kuyumculuk Sektör Rekabet Analizi(Sektörel Avantaj ve Dezavantajları T.C.Başbakanlık Hazine MüsteşarlığıDarphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Üretim Müdürü Bayram Uzunoğlu Darphane ve Sektör İlişkileri,Yenilikler ve Çözümler,Borsa İstanbul A.Ş. Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Bölüm Müdürü Yunus Oğuzhan Aloğlu Kıymetli  Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasının İşlevleri ve Türkiye’ye Katkıları, Yeminli Statü Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş den. Mali Müşavir Erol Aksoy Altın Muhasebe Sisteminin Gerekliliği, Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan H.Çavuşoğlu Kuyumculukta İç Piyasa Sorunları, İzmir Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Baransel,Kuyumculuk Sektöründe Örgütlenme ,Antalya Kulumcular Odası Başkanı Ferda Erdem,  Kuyumculuğun Turizm Cephesi,Diyarbakır Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkul Anadolu’da Kuyumculuk Sorunları ve Çözümleri, Akademisyen/Kuyumculuk Sektörü Girişimcisi  Meri Taksi Deveciyan Kuyumculuk Sektöründe Marka ve Markalaşma, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Zeki Çizmecioğlu Mücevherat Mühendislerinin Sektörde ki Yeri, Mücevher İhracatçıları Bidrliğıi/Sektör Danışmanı Oğuz Özdemir Geçmişten Günümüze Mücevher,Kuyumculuk Eğitmeni Jak Mutlu Sanatta Eğitim ve Öğrenme Süresi konularında sunum yaptılar.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim