Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Engin Başaran vatandaşların, ''alışveriş tuzakları''na düşmemesi gerektiğini ifade ederek, ''Tüketiciler bu dönemde ihtiyacının dışında alışveriş yapmamalı. Umarız artık kazanacağımızı umduğumuz paralarla değil, kazandığımız paralarla yaşamayı öğreniriz'' uyarısında bulundu.

Zorunlu kalemleri belirleyin

Başaran, ihtiyaçlarla ilgili çok önemli ve zorunlu olandan başlayarak daha aza doğru sıralama yapılması gerektiğini ifade ederek şu önerilerde bulundu: π Belirlediğiniz listenin dışında alışveriş yapmayın. π Aynı malı farklı mekanlarda farklı fiyatlarla bulmak mümkün olduğundan, satın almadan önce piyasa araştırması yapın. π Aç, hasta ve yorgunken alışverişe çıkmayın. π Kredi kartlarınızla son ödeme tarihinde ödeyebilecek kadar alışveriş yapın, limitleri aşmayın. π Geleneksel, kendi el üretimimize dayalı sağlıklı yemekleri evde kendiniz hazırlayın ve yakınlarınızla paylaşın. π Önemli günler öncesi alışverişleri en aza indirin. π Kısıtlamaya giderken direkt sağlığınızı ilgilendiren beslenme yani gıda konusunda kaliteden asla ödün vermeyin. π Broşürlerin ve reklamların fazla etkisinde kalmayın.

Başaran, ''Bütçe dengesi için gelirin bir kısmını kira, elektrik, su, eğitim ve sağlık gibi zorunlu giderler için ayrılmalı. Kalan kısmını da harcarken çok daha dikkatli olunmalı'' uyarısında bulunuyor.

Editör: TE Bilisim