ABD’de yaşanan tutsat (mortgage) krizi ve ardından tüm dünyada hissedilen finansal sorunlar nedeniyle konut sektöründe önemli bir daralma yaşanmıştı. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Sadi Sürenkök, “Kriz sırasında 6 YTL olan çimento fiyatları 4.7 YTL’ye kadar geriledi. Özellikle Çin’de yaşanan talep fazlalığı ile 2 bin 200 YTL’ye ulaşan demirin tonu ise 840 YTL’ye düştü. Konutun maliyeti de düştü ancak bu sefer de finansal kriz nedeniyle müteahhitler alıcı bulmakta zorlanıyor” dedi. Borçlarını ödemek için müteahhitlerin fiyatları yüzde 10-15 indirdiğini hatırlatan Sürenkök, “Türkiye’de yılda 200 bin konut yapılıyor. Satışlar durma noktasında. Talep azalması devam ederse, bu düşüş gelecek yılda devam eder” şeklinde konuştu.

Sürenkök’e göre Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı 700 bin. Son yıllardaki yıllık üretim yalnızca 200 bin civarında. Ancak onlar da finansal darboğaz nedeniyle satılamıyor. Bu yüzden de konut fiyatlarındaki düşüş kaçınılmaz.

TOKİ’de peşin alımlarda yüzde 20’lere varan indirimler var

TOKİ, birçok ilde birikimi olan vatandaşlara kaçırılmayacak fırsatlar sunuyor. Peşin ödemeye yüzde 20 indirim yapan TOKİ, 150 bin YTL’ye lüks konut imkanı sunuyor. TOKİ’nin Patnos konutlarında 100 metrekare 3+1 daireler, 55 bin- 65 bin YTL arasında satışa sunulurken peşin ödemede yüzde 15 indirim var. Antalya’daki Port Residence’ta 150 metrekarelik daireler 150 bin YTL’den satılıyor. Edirne’deki Ergene Vadisi Projesi’nde 60 metrekare 1+1 konutların 66 bin 500 YTL’den başlıyor. TOKİ’nin kampanyaları ve illere göre konut projelerini öğrenmek için: www.toki.gov.tr

Editör: TE Bilisim