Birleşik Krallık’ ta dün yapılan tarihi referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği’ nden (AB) ayrılma kararı aldı. Resmi olmayan sonuçlara göre AB’ den çıkma yönünde oy kullanan 17 Milyon seçmenin yüzde 52’ si çoğunluğu oluşturudu. İngiltere ve Galler’ de birlikten ayrılmayı isteyenler; İskoçya ve Kuzey İrlanda’ da ise AB’ de kalmak isteyenlerin ağırlıkta olması dikkat çekti.

 

Referandum sonuçlarının ardından sterlin/dolar paritesi yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti ve 1985 yılından bu yana en düşük değer kaybına uğrayarak 1,3230’u gördü. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5 gerilerken altının ons fiyatı ise yaklaşık yüzde 7 yükselerek 1.350 doları aştı.

 

Referandumun ilk etkilerinin görüldüğü Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 8 değer kaybederken, Hong Kong’ da Hang Seng endeksi yüzde 5, Hindistan’ da Sensex endeksi yüzde 3,5 düşüş kaybetti. Ayrıca yatırımcıların hızlı bir şekilde risksiz varlıklara yönelmesi sonucunca ABD 10 yıllık tahvillerin faizi 4 yılın en düşük seviyesi olan 1,44 seviyesine kadar geriledi.

 

Dün akşama kadar referanduma ilişkin yayımlanan anketlerde AB’ de kalma yanlılarının önde olduğunun görülmesi piyasalarda iyimserliğin hakim olmasına nedne olurken, ABD’ de pay piyasaları bu iyimserlikle dün yüzde 1’in üzerinde yükselmiş, Avrupa boesalarında artışlar ise yüzde 2’ye yaklaşmıştı.

 

Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarca paniğe nedne olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışması ile fiyat hareketliliklerinin oldukça sert olduğunu vurguluyor.

 

Bugün piyasaların ana gündem maddesinin İngiltere Başbakanı ve yetkililerden gelecek açıklamaların olacağını belirten analistler, piyasalarda artan değişkenliğin ardından merkez bankalarından gelmesi muhtemel açıklamaların da takip edileceğini kaydediyor.

Analistler, hızlı yükselerek yüzde3’ ün üzerini gören dolar/TL’ nin 2,97 – 2,98 aralığında dengelenmeye çalıştığına dikkati çekerek, pay  piyasalarının satıcı başlayacağını, gün içinde küresel dile getiriyor. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi dün günü yüzde 0,93 yükselişle 77.990 puandan tamamlamıştı. Teknik açıdan endeksin piyasa satıcılı başlayacağını, gün içinde küresel piyasalardaki gelişmelerin yön üzerinde belirleyici olacağını 75.500 seviyesinin destek 78.400 seviyesinin direnç konumunda olduğunu belirten analistler, dolar/TL'de ise 3,00'ın kritik direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

KAYNAK:İstanbul Times Haber Ajansı

Editör: TE Bilisim