İstanbul Ticaret Odası başkanı neden üyelerinin haklarını korumuyor ?

Gazete olarak İstanbul  Ticaret Odası Perpa sicil şefinden Noterler defter tasdiği yapmak için neden Sicil tasdiknamesi istiyor,bunun size 36 liralık faydası var bunu biliyoruz ama  esnafa ne faydası var diye sorduk. Kendileri de makul mantıklı bir açıklama yapacakları yerde kanun var demekle yetindi.


İstanbul Times Haber Merkezi / Mehmet Osmanoğlu


Biz bu seferde aynı soruyu kuruluş amacı üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak olan İstanbul Ticaret odası başkanı İbrahim Çağlar’a sormak isteriz.

İşte sorumuz:

Sayın başkan Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde ticari defter tasdiki  diye bir işlem dahi yok iken ülkemiz de şirketler için Yevmiye, Kebir ve  envanter defter tasdiki şartı var. Bu bile doğru bir uygulama değilken bir de noterlerin bu defterleri tasdik etmek için bağlı olunan ticaret odalarında  36 küsür TL karşılığı alınan sicil tasdiknamesi istemesinin Devlete ,Millete ve defter tasdiki  yapanlara olan yararını lütfen söyler misiniz ?

Modern Ülkeler  vergiyi para akışı üzerinde  yapıyor

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bir çok  gelişmiş ülkedeki şirket temsilcileri ile konuştuk. Kendi ülkelerinde bu tür  işlemler olup olmadığını sorduk. Bize aynen şunu ifade ettiler. Vergilerin adil olarak herkesten alınmadığı ülkelerde devlet değişik isimler altında gelir temin etmek için değişik isimler altında kendi halkını sıkıntıya sokmak adına daha önce soğuk savaş döneminde komünist ülkele idarecilerinin halka güvendeiklerinden dolayı istemiş olduğu bir çok belgenin halen Türkiye de işlemde olduğunu ifade ettiler.

Noterler 150 tane A 4 kağıdına mühür vuruyor ver 300 TL ,Ticaret odaları Sicil Tasdiknamesi yazılan  bir A 4 kağıdı için 37 TL ye yakın para alıyorlar.

O belgeyi almak için 30 veya 40 km yol gitmeniz gerekir. Gittiğiniz Ticaret odası biriminin  yanında otopark var ise şanslısınız .Otopark da sizden 8 ile 10 TL arası para alacak. Özetle hiç mantığı olmayan bir belgeyi elde etmek için zaman, para  harcayacaksınız işinizden olacaksınız ve sistem size gelin bu işlerle hiç zaman harcamayan Amerikalı bir rakibiniz ile rekabet edin diyecek. Bu yanlış hemen düzeltilmelidir.   

İstanbul Ticaret odası  başkanı İbrahim Çağlar’a,Tükiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ,Gümrük ve Ticaret bakanı Bülent Tüfenkçi’ye neden firmalardan defter tasdiki için sicil Tasdiknamesi istendiğini ve Defter Tasdikini kaldırıp kaldırmayacaklarını kamuoyuna açılamalarını isteriz.

Her şeyin Elektronik ortamda olduğu bir dönemde isimleri bile 500 yıl önce belirlenen ticari defter tasdiki gibi artık günümüzde  anlamı kalmayan evraklar ile ticaret erbabının gereksiz yere  zaman ve para kaybı ile karşı karşıya bırakılmasına son verilmesi lazımdır.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim