Faizsiz bankacılık yapacak olan kişi veya kurum mantık olarak FAİZİ RED etmesi gerekmez mi ?

Son yıllarda ülkenin en büyük Faizini  alıp veren iki  kamu bankası Hacı amcaların mevduatlarına da göz diktiği için mevcut isimlerine “Katılım” ifadesi ilave ederek biz de faizsiz banka kurduk diyerek reklam yapıyorlar. 

Bu mantıklı bir yaklaşım değildir. Bir kurum hem Faizle iş yapıp hem de Faiz olmadığını iddia ettikleri katılım bankası da kurduk tezleri aklı ve bilim’e uygun değil.

Hem Faizi  meşru görüp hem de Faizsiz banka açıyoruz demenin çok çelişkili  bir durum olduğunu ifade etmek isteriz.                         


Her şeye fetva veren diyanet bu sorumuza da cevbap versin


“Bazı devlet Bankaları  bir taraftan  yıllardır FAİZLİ bankacılık yapıyor son aylarda da Katılım bankası açtığını söylüyor bir kurum FAİZİ kökten red etmediği halde gerçek manada Faizsiz bankacılık yapabilir mi ?

Son 15 yılda Ülkemizde bir çok islami kavramnın içi boşaltıldı. Kur’an-ı kerimde en çok üzerinde durulan konuların başından birisi de RİBA yani faiz konusudur. Son yıllarda FAİZ konusu sanki normal bir şeymiş gibi inançlı kesim içinde de normal  karşılanır oldu.

Bundan 20 veya 25 yıl önce bir çok inançlı kişi bize TOZU bulaşır diye Faiz alıp veren  bankaların önünde geçmez iken bugün banka banka gezip oranlarınız ne kadar dediklerine şahit oluyoruz. Burada konumuz vatandaş olmadığı için biz yine konumuza  dönelim.


Ziraat, Halk ve Vakıfbank’ın Katılım bankası ile Faizsiz bankacılık yapıyoruz demeleri ne kadar inandırıcı olacak ?


Bu en basit ve yalın hali ile bir komedi. Neden mi ? Bir taraftan faizcilik yapacaksınız diğer yandan da inançlı hacı amcanın  ve teyzenin parasına göz dikerek ben de faizsiz bankacılık yapıyorum paranı getir bana yatır diyeceksin. Bunun hiçbir makul ve mantıklı tarafı yok. 

FAİZİ kökten RED edip karşı çıkmayan bir yapının biz de faizsiz bankacılık yapıyoruz demesi ne derece inandırıcı buraya para yatıracak olanlara sormak gerekir.

Bırakın bir taraftan Faizli bankacılık diğer taraftan faizsiz bankacılık yaptığını söyleyenleri, sadece KATILIM BANKACILIĞI  yaptıklarını söyleyenlerin yaptığı işler bile nizalı iken biz hem FAİZLİ  hem de Faizsiz bankacılık yapıyoruz diyenlerin durumunu AKILLI MÜSLÜMANLARA bırakıyoruz.

Aslında bu konuda yazılacak çok şey var ancak bu kadar meramımızı anlatmaya yeter diye düşüyoruz.   
                                

İstanbul Times Yayın Grubu Analiz Ekibi

Editör: TE Bilisim