Yasal olarak bu zorunluluğun olmasın, hem üretici hem de tüketici adına son derece önemlidir. Ülkenin ekonomik düzenine katkıda bulunan duyarlı işletme sahipleri, fatura keserek vergi öderler ve bu vergiler de ülkenin ekonomisine katkıda bulunur. Yasal olarak bazı düzenlemeler getirilerek işletme sahiplerinin yükü hafifletildi. Kâğıda basılan faturalar her ne kadar vergi açısından ülke ekonomisine katkıda bulunsa da işletme sahipleri için bazen büyük maliyetlere tekabül edebilmektedir. Ülkemizde aylık 10 milyon TL’nin üzerinde fatura kesen çok sayıda işletme sahibi bulunmaktadır ve bu işletmeleri bir arada topladığınızda kâğıda harcanan paranın son derece yüksek olduğunu göreceksiniz. Yasal olarak zorunluluk haline getirilen elektronik fatura sistemi sayesinde maliyetlerin neredeyse yüzde 80 dolayında düştüğü görülmektedir. Elektronik ortamda yani bilgisayar üzerinde düzenlenen faturalar, kâğıt faturalar gibi geçerli olup avantajları ile işletme sahiplerinin yükünü hafifletmektedir. E-fatura zorunluluğu bulunan işletmelerin sisteme geçiş yapmaması, hem kendilerine ek bir maliyete neden olmakta hem de cezai bazı işlemlerle karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle 10 milyon TL aylık cirosu olan işletmelerin bir an önce sisteme dahil olmaları gerekmektedir. Son yıllarda hızla artan işletme sayısı, hem ülke ekonomisi adına hem de işletmeler adına daha fazla avantaj getirmektedir.

Elektronik fatura ile ilgili bilinmesi gerekenler

Elektronik fatura sistemi, 2013 yılında getirilen yasa ile zorunlu hale getirildi. Tabi ki tüm işletmeler için olmasa da ülkemizde çok sayıda sanayici, işletmeci ve üretici için bu işlemin bir yükümlülük taşıdığını söylemek gerekiyor. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren internet üzerinden satış yapan tüm firmaların zorunlu olarak elektronik faturaya geçmeleri kararlaştırıldı. Bu tarihten itibaren fatura sisteminde değişiklik yapmayanlar hakkında cezai işlemler uygulanmaya başladı. 01.09.2013.tarihinden itibaren zorunluluk kapsamında olup hâlâ kâğıt üzerinden fatura kesen işletmelere cezai işlemler uygulanmaya başladı. Ancak sisteme kayıt olup kâğıt fatura ile işlem yapmaya devam eden işletmeler hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır fakat bunun da ne zamana kadar kabul göreceği belli değil, bu nedenle sisteme kayıt yaptıran işletmelerin bir an önce e-fatura sistemine geçiş yapmalarında yarar vardır. İşletmelerin fatura tipini değiştirerek elektronik ortama geçiş yapmaları sadece maliyet bakımından kazançlı çıkmalarını etkilememektedir, aynı zamanda çevreye duyarlı bireylerin oluşmasına da katkıda bulunmaktadır. Ülkemizde zorunluluğa tabi olan firmaların sayısının çok fazla olduğunu yukarıda belirtmiştik. Kâğıt üretimi her ne kadar günümüzde geri dönüşüm malzemelerinden de elde edilebilse yine de ham maddesinin ağaç olduğunu unutmamak gerekiyor ve şirketlerin her fatura için bir ağacın yok olmasına neden olduklarını bilmeleri ve bu şekilde hareket etmeleri gerekmektedir. Siz de işletmenizi bir an önce elektronik fatura sistemine geçirerek çevre ve doğaya katkı sağlayabilirsiniz.

Elektronik fatura başvuru

Elektronik fatura kesebilmek veya sisteme dahil olabilmek için öncelikle TÜBİTAK’a başvuru yapılması gerekmektedir. Şirketlere özel mali mühür sahibi olunduktan sonra e-fatura hizmeti veren bir firma ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu alanda uzun zamanların deneyim ve tecrübesine sahip olan firmamız ile iletişime geçerek sistemin incelikleri ve sunduğumuz hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir, işletmenizin sisteme dahil olmasını sağlayabilirsiniz.

Kaynak: https://www.turkkep.com.tr/e-fatura

Editör: TE Bilisim