Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22. Dünya Petrol Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada uyardığı Kıbrıs Rum Kesimi, doğalgaz aramaları için düğmeye bastı. Fransız Total ve İtalyan ENI enerji şirketlerinin kiraladığı doğalgaz arama gemisi West Capella’nın, dün Kıbrıs açıklarında başlayacağı sondaj faaliyeti için gereken konuma yerleştiği açıklandı. Bunun üzerine TSK, Gökçeada fırkateynini bölgeye yollarken, hem Enerji Bakanlığı hem de Dışişleri bakanlığı misilleme için çalışmalara başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dün gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında “Hakkımızı yedirmeyiz” dedi.  Rum kesiminin Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama çalışmalarının İstanbul’da düzenlenen petrol kongresinde de gündeme geldiğini belirten Albayrak, uluslararası şirketlerin temsilcilerinin Kıbrıs konusunda uyarıldığını söyledi.

Albayrak, şunları söyledi: “Bu konuda isim vermeyeceğimiz şirketlerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda uyarı yaptığımız, hakikaten hukuki sorunu çözülmeden, yarın bugün riskler taşıyan sahalarda iş yapmak aslında bu halka açık uluslararası şirketler için de çok doğru bir adım değil. Bununla ilgili olarak bu firmaların bazılarıyla çok verimli görüşmeler yaptık. Bunların önemli bir kısmı bu konularda daha hassas hareket ediyorlar.”

OLUMLU BAKMAYIZ

Bu çerçevede bu yönde hareket etmeyen fimaların da olduğunu belirten Albayrak “Bu firmalar özelinde de çok açık net onlara da ifade ettim, bu davranış, uluslararası hukuki noktadaki sıkıntılı duruş, bizce doğru olmayan gayri hukuki yanlış duruş, devam ettiği sürece Türkiye Cumhuriyeti, enerji piyasaları noktasında onların bu duruşuna olumlu bakmayacağız. Bununla ilgili uyarılarımızın ötesinde de bu süreci olumlu takip etmeyeceğiz. Bunların önemli bir kısmıyla pozitif görüşmelerimiz oldu, diğerleriyle ilgili görüşmelerimiz devam edecek. Çünkü biz Türkiye olarak ‘bölgesel barış’ diyoruz, ‘buna katkı yapalım’ diyoruz. Birileri de ‘ben yaptım oldu’ diyor. Hukuk nerde o zaman? Hadi mahkemelere… Kimse kusura bakmasın biz muz cumhuriyeti değiliz. Türkiye Cumhuriyeti bir devlet. Hakkını ve uluslararası hukukunu da kimseye yedirmez. Bunun mücadelesini de her anlamda hukuk içerisinde sonuna kadar bunun mücadelesini de verir” diye konuştu.

ADANIN TAMAMINA AİT

Bakan Albayrak, Kıbrıs’ın geneli için ortaya çıkan sorunun Kıbrıs’ta gerçekleşecek bir enerji yatırımı konusunda Rum tarafının kendi başına buyruk hareket etmesinin tüm adanın tamamının bu kaynaklara sahip olması gerçekliğinden ayrı hareket ederek bir strateji gütmesinin adada çözüme katkı sağlamadığını söyledi. Albayrak “Türkiye bu güne kadar barışa hep olumlu katkıda bulunsun diye bu konularda çok yapıcı rol oynadı” dedi.

TSK SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), TCG Gökçeada fırkateyninin Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adına sondaj faaliyetinde bulunan gemiyi izleme görevi icra ettiğini duyurdu. TSK’nın internet sitesinde yer alan ‘günlük faaliyetler’ bölümünde, “TCG Gökçeada, Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adına sondaj faaliyetinde bulunabileceği değerlendirilen West Capella isimli gemiyi izleme görevi icra etmektedir” denildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Kıbrıs çevresindeki rezervlerde KKTC’nin de hakkı bulunduğunu, Rumların tek taraflı faaliyetler yürüttüğünü belirterek “Buna karşı atacağımız adımlar olacak” dedi.

TÜRKİYE'NİN PROJELERİNE İLGİ YOĞUN

İstanbul’da gerçekleştirilen 22. Dünya Petrol Kongresi’nin enerji piyasaları için çok önemli bir organizasyon olduğunu belirten Bakan Berat Albayrak, kongreye katılanların Türkiye’nin enerji projeleriyle yakından ilgilendiğini söyledi. Albayrak “Şu anda yürüttüğümüz projelerin, yapmakta olduğumuz, yapacağımız, inşaat halinde olan projelerin bir çoğunda yer alma noktasında çok yoğun bir talep geldi görüştüğümüz bütün ülkelerden” dedi. Öte yandan, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda çok önemli adımlar atıldığının altını çizen Bakan Albayrak “Güneşi yaptık, müthiş başarılı geçti. Rüzgar sırada, bu ay inşallah rüzgarı yapacağız. İhaleye yoğun bir talep var” diye konuştu.

Barbaros Hayreddin, Güzelyurt’a gidiyor

Akdeniz’de Kıbrıs açıklarında sismik arama çalışmalar yapan Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemisinin en son Magosa’da olduğunu hatırlatan Enerji Bakanı Berat Albayrak “Oradaki sismiğimizi bitirdik. İnşallah sırada bir sonraki adımımız var, Güzelyurt” dedi. Albayrak, şunları söyledi: “Güzelyurt sahası bizim için önemli. Dışişleri BM’ye özellikle bu konuda kıta sahanlığımız özelinde ifade ettiğini ve bunu kayıt altına aldığı bir saha burası. Biz bu noktada bir sonraki adımımız Güzelyurt’ta atıyoruz. Güzelyurt’taki bu çalışmalarımızla birlikte biz artık Akdeniz’de çok daha etkin bir rol oynayacağız. Bu aramalardan sonra sismik detay, analiz, raporlardan sonra biz aramacılık ve sondaj altyapımıza kavuşmak için kendi alacağımız sondaj gemisi ve platformlarla birlikte inşallah Akdeniz’de bu etkinliği çok farklı bir şekilde icra edeceğiz. Akdeniz önemli bir bölge. Enerji kaynakları noktasında son yıllarda öne çıkan bir bölge. Türkiye olarak bizim çok büyük bir kıyı şeridimiz var, kara sularımız var, Kıbrıs’la işbirliğimiz var. Türkiye bundan sonra önce Magosa’ydı şimdi Güzelyurt’a gidiyoruz.”

Akkuyu’da temel bu yıl atılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 22. Dünya Petrol Kongresi’nde bakan ve sektör temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerden birisi de Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile oldu. Novak ile görüşmesinde Akkuyu nükleer santrali de konuştuklarını aktaran Albayrak, şunları söyledi: “Akkuyu hususu bizim için çok önemli ve stratejik. Cumhurbaşkanımız her ortamda ifade ettiği gibi biz de teknik düzeyde bu noktadaki süreci yakinen takip ediyoruz ve şunu da tekrar altını çizerek bu görüşmelerde ifade ettik. İnşallah 2018’i bulmadan, bizim hedefimiz 2017 bitmeden temel atmak. Zemin çalışmaları saha düzenlemesi zaten bitmişti. Artık sırada ful inşaat izninin tüm inşaat izninin hayata geçmesi ki muhtemelen bu yıl bitmeden o da hayata geçecek. Dolayısıyla, bu süreçte inşallah temel atmayı yapacağız ve 2017 bitmeden inşallah temel atmayı da hayata geçirerek projenin artık çok ciddi bir şekilde, hızlı bir şekilde inşaat sürecinin, teknik sürecinin artık gözle görülür bir şekilde, projenin artık ete kemiğe büründüğünü göreceğiz.” Albayrak, Türkiye’nin üçüncü nükleer santralinin yapılmasıyla ilgili de “Çok fazla sürmeyecek, kısa bir süre içerisinde inşallah lokasyonun da netleşmesiyle birlikte üçüncü nükleerle ilgili adımı da hızlıca atacağız” dedi.

Madende yatırımcı dostu model

Milli enerji ve maden politikasının en önemli ayaklarından bir tanesinin de maden olduğunu vurgulayan Bakan Albayrak “Aynı güneş, rüzgar, kömür gibi farklı alanlarda yaptığımız yeni modeller gibi madende de yeni bir yatırımcı dostu bir model içerisine doğru gidiyoruz. En yüksek kamu payını veren, sadece bu hammaddeyi çıkaran değil, bunu katma değerli ürüne dönüştürecek fabrikayı da yanına yapan model” dedi.

Editör: TE Bilisim