Asıl şike Mall of İstanbul’da

 

Ülkemizin öncü inşaat şirketlerinden birisi olan Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın “Mall Of İstanbul” projesine dava şoku.

 

İstanbul Times Haber Merkezi /ÖZEL HABER

 

Gazetemizin haber ihbar hattını arayan bir gurup hak sahibi TOKİ’nin kendilerini aldattığını ileri sürerek temeli atılan ’’Mall Of  İstanbul’’ hakkında dava açtıklarını söyledi.

 

İlginç olayların seyri 2008’de başlıyor.Hak sahipleri arsalarının TOKİ marifetiyle m2 sinin 600 liradan alındığını belgeleri ile ortaya koyarak bir devlet kurumu olan TOKİ’nin kendilerini aldattığını ileri sürdü.

 

İstanbul’un en önemli kavşağında yer alan bir arsanın metresi 600 lira olur mu ?

 

Arsanız sosyal alan ilan edildi !..

 

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tararından “Mall Of İstanbul” projesinin uygulandığı arsanın büyük hissesi hazineye aitti.Hazinenin yanı sıra şahıslara ait olan 20.000 m2. lik arsalar'ın üzerine sosyal donatı şerhi konuluyor.Daha sonra TOKİ’ arsa sahipleri  ile temasa geçerek arsalarınızın üzerine hiç bir yapı yapamazsınız diyor.Hak sahipleri nereye baş vurduysa her kes arsanız sosyal alan olduğundan dolayı burası istimlak edilecektir.Kamulaştırma bedeli olarak da metre karesi için 300 TL değer biçildi deniliyor.
 
Hak sahipleri yıllarca uğraşarak değerli bir konumda yer olan arsaları için bu bedelin çok düşük olduğunu söyleyerek TOKİ ile pazarlık yapıyorlar.Pazarlıklar sonucu metre karesi için 600 TL den anlaşma sağlanıyor.

 

Pazarlığı TOKİ yapıyor Tapu’yu Torunlar alıyor iddiası

 

Gazetemiz yetkileri ile saatlerce toplantı yapan hak sahipleri Kartel gazeteleri Torunlar GYO.dan reklam aldıkları için kimse sesimize kulak vermek istemiyor.Yaptığımız araştırmalarda İstanbul Times Gazetesinin haksızlığa uğrayan vatandaşların sesine kulak verdiği için sizinle görüşmek istedik dedikten sonra aralarında seçtikleri temsilcileri aynen şunları anlattı “  Bizler devlete karşı gelmenin doğru olmadığı kültürü ile yetiştirildik.Bir devlet kurumu olan TOKİ yaklaşık olarak 20 bin metreyi kareyi bulan arsalarımızı elimizden almak için burada çivi çakma şansınız yok devlet burayı sosyal donatı alanları olarak planlara işlemiş.

Biz buranın metre karesini 300 TL den kamulaştırdık diyerek bize bir yazı gönderdi.Bu yazıdan sonra TOKİ ile görüşmeye gittik.Arsalarınız üzerinde hiçbir  tasarrufta bulunma şansınız yok sözü tekrar söylendi.

Tek seçeneğiniz uygun gördüğümüz kamulaştırma bedelini almanızdır denildi. Biz de Devlet halkın yararına burayı sosyal donatı alanı olarak uygun bulmuş diyerek pazarlık yaptık.Uzun süre yaptığımız pazarlıklarda metre karesi 600 küsür liradan TOKİ ile anlaştık.

İçimize sinmezse de buraya kadar her şey normaldi.Ancak Tapu dairesine gidip TOKİ’ ye tapu devri yapacağımız zaman
TORUNLAR GYO.’ nun yetkilileri karşımıza çıkınca burada bir tuhaflık olduğunu sezdiğimiz halde anlaştığımız için TAPU devrini yaptık.

 

Torunlar Devreye girince işin peşini bırakmadık

 

İsminin açıklanmasını istemeyen bir mağdur Tapu dairesine gidene kadar devri TOKİ ‘ye yapacağımızı biliyorduk.İşlemlerin TORUNLAR GYO.üzerinde yapıldığını görünce burada bir tuhaflık olduğunu sezdiğimiz için bu arsa üzerinde çivi dahi çakamazsınız denildiği için istemeyerek de olsa çok değerli bir yerde olan arsamızı haraç mezat satmak zorunda bırakıldık.

 

Arsamızı sattıktan sonra İMAR durumunda değişiklik yaparak kıymetli bir yerin TORUNLAR GYO.ya verilerek haksız kazanç sağlayacaklarını hiçbir zaman tahmin edememiştik.

Halk’tan Torunlara geçen arsanın imarı nasıl 4 ayda değişti ?

 

Gariban halka arasanıza çivi dahi çakamazsınız diyen TOKİ yetkilileri bölgede oluşan rantı  yıllar yılıdır arsalarının değerlenmesini bekleyen gariban halka çok gördü. Devlet gücünü kullanarak bir çok yerde bariz haksızlıklara imza atan TOKİ’ nin yediği kul hakkının ne olacağını soran hak sahipleri tek çare olarak TOKİ ve TORUNLAR GYO.hakkında dava açmak zorunda olduklarını ifade ettiler.

 

Dava Dilekçeleri ve belgelerin tümünü gördük

 

Gazete olarak imar haksızlıkları alanında ayrı bir ilgi ve alakamız olduğunu okurlarımız bilirler.Belgeler ve olayın tarafları ile yaptığımız toplantılar neticesinde burada bariz haksızlıkların olduğunu gördük.Bu bağlamda belgeler ışığında bu konu ile alakalı özel yayınlar yapmaya devem edeceğiz.

 

Mall Of  İstanbul” dosyamız uzun süre gündemimizde olacak gibi…

 

Yayın yapmadan önce konuyu ciddi ve iyi araştıran İstanbul Times ve Başakşehir  Times Gazeteleri ilkeli yayıncılık gereği kamu adına yayın yapma ilkesinden hareket  ederek TORULAR GYO’ ya da söz hakkı tanıyarak tek taraflı yayın yapmayacağız.

 

Torunlar’dan açıklama yok

 

Hak sahiplerinin ileri sürdüğü iddialar karşısında Torunlar GYO’nun söyleyeceği veya ileri süreceği belgeleri var ise yayınlayabileceğimizi  ifade ettik.Gelen cevap muhatap TOKİ’dir denilerek açıklama yapmayacaklarını ifade etmişlerdir.

 

ANALİZ

 

Meşhur bir söz vardır ya ağlayanın malı gülene hayretmez diye.Mall of İstanbul’un yükseldiği arsanın büyük kısmı hazine yeri olsa da hatırı sayılır bir kısmının da  özel mülk olduğu biliyor.ŞAHISLARA ait olan kısmın nasıl elde edildiği haberin içinde özet olarak verildi.


Eğer TOKİ veya TORUNLAR GYO.arsa sahiplerine İMAR engeli çıkarıp ellerini kollarını bağlamadan arsanızı bize kaç paraya satıyorsunuz deselerdi ve bu şartlar altında arsayı satın almış olsalardı.Bu olayın bizim için hiçbir haber değeri olmazdı. Ancak önce İMAR engeli çıkarıp arsanız sosyal donatı alanı olarak projelere işlenmiş. Burayı istimlak etmekten başka çare yok diyerek hak sahiplerine karşı DEVLETİN gücünü kullanarak haksız kazanç elde etmeyi tercih etmelerini doğru bulmak mümkün değil.

 

KAMU’ nun verdiği yetkileri kötüye kullanmak haksızlıktır.

Ülkemizin Göz bebeği olan TOKİ’ nin ve inşaat alanında TORIUM AVM.başta olmak üzere  ciddi projelere imza atan TORUNLAR GYO’ nun kul hakkına tecavüz etmesi kabul edilebilir değil.

Mall Of İstanbul’un yapımını üstlenen TORUNLAR GYO.biz arsayı TOKİ’ den aldık arsanın nasıl alındığını biz bilemeyiz diyerek suçlarınının olmadığını söyleyebilirler.Ancak netice olarak haksız bir şekilde arsaları ellerinden alınan kişilerin arsaları üzerine yapılan yapıyı TORUNLAR GYO.yaptığı için biz olaya taraf değiliz diyemez.

 

116 Metrelik Büro 482 bin TL Arsanın Metresi 600 Lira ?

116.5 m2 ‘lik ofis için 482 bin TL,195 m2 için 781  bin TL,311 M2 için 1 milyon 8 bin TL,ve son olarak da 1.245 m2 ’ lik ofis için   de 4 milyon 187 bin.Yani benim gibi yaşlı insanların daha rahat anlamaları adına 1.245 m2’ lik ofis için tam tamına DÖRTTRİLYON   YÜZ SEKSEN YEDİBİN ARTI Katma Değer Vergisi isteniyor. Bu fiyatlara karşın aransın metre kare fiyatı ise 600  TL o da Özel sektörün payı için acaba hazinenin 142  bin metre karelik arsası hangi şartlarda alınmış bunu da henüz şimdilik bilemiyoruz.

 

İşte “Mall Of İstanbul” un kendi internet sitesinde projenin tanıtımı :

Mall of İstanbul Asya ve Avrupa yakasının önemli kavşak noktalarından İstanbul’un gelişen ve değişen bölgesi Mahmutbey’de, D-100, TEM ve iş dünyasının yeni merkezlerinden Basın Ekspres yollarının kesişim noktasında yer alıyor. En önemli bağlantı noktası ise havaalanına yakınlığı ve kısa süre içinde hayata geçmeye hazırlanan, Otogar-Bağcılar-Olimpiyat Köyü ve Havaalanı-İkitelli metro istasyonlarına direkt bağlantı imkanına sahip olması.

 

“Mall of İstanbul” ayrıca Haziran ayı içerisinde dünyanın önde gelen perakende ve eğlence sektörü dergisi Retail&Leisure tarafından düzenlenen The Global RLI Awards 2011’de Geleceğin Projeleri  üstün Başarı ödülünü (Highly Commended Project) almıştı.

Dostlar işte böyle sizce de burada bir yanlışlık yok mu ? 

 

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim