Ramazan ayı sofralarının da ekonomideki sarsıntıdan payını aldığını söyleyen İYİ Parti Şişli İlçe Başkanı Ahmet Ünal, ‘Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir aile, maaşının üçte birini gıda masrafları için harcıyor’ dedi.

Ramazan’ın gelmesiyle birlikte vatandaşın alışveriş telaşı da başladı. Ekonomideki dalgalanmalar ise tezgâhtaki ürünlerin fiyatlarını da etkiledi. İYİ Parti Şişli İlçe Başkanı Ahmet Ünal, dört kişilik bir ailenin ortalama kalitede bir sofra kurabilmek için aylık gıda masrafının yaklaşık 500 lira olduğunu dile getirerek, “Bu da demek oluyor ki; evine asgari ücret giren bir aile, maaşının üçte birini mutfak masraflarına harcamak zorunda. Eğer kirada oturuyorlarsa ve buna bir de giyinme, elektrik, su, doğal gaz gibi ihtiyaçları da eklersek geçinmek hepten imkânsız hâle geliyor. Böyle bir durumda Ramazan’ın güzelliklerinden tat almak ne yazık ki mümkün olmuyor” diye konuştu.

‘Eti hâlâ kimse alamıyor’

Toplumdaki her ferdin yeterli beslenme hakkına sahip olması gerektiğini savunan Ünalsözlerine şöyle devam etti: “Yılın diğer aylarında olduğu gibi Ramazan ayında da dar gelirlinin mutfağında yüzler gülmüyor. İstanbul’da daha geçen sene 1,8 lira’dan satılan 350 gramlık pide 2,5 lira’ya yükseldi. İftar için 4 tane pide almak istersen 10 lira para ödemek zorundasın. Soframızın olmazsa olmaz yemeklerini yapabilmek için ortalama kalite bir nohudun kilosuna 14 lira, pirincin kilosuna 12 lira, kuru fasulyenin kilosuna 10 lira vermen gerekiyor. Et ürünlerinin konusunu hiç açmıyorum bile. Hayvancılığı bitirme pahasına ithal et getirdiler, ama hâlâ kimse et alamıyor. İnsanlar sofralarını sebze meyveyle doldurmaya çalışıyor, tabii o da ne kadar mümkünse. İşin özeti şu ki, vatandaş asgari ücretle geçinemiyor, geçinmeye çalışıyor. Bu en temel soruna çözüm bulamayanların kenara çekilme zamanı gelmiştir artık.”

Editör: TE Bilisim