Salı günü 1.277 dolara kadar düşen altın fiyatlarının yatırımcıların riskli varlıklardan kaçınmasıyla birlikte Çarşamba günü 1.286 dolara kadar yükseldiği görülüyor. IMF’nin büyüme tahminlerini düşürmesiyle birlikte küresel ekonomiye dair endişeler artarken küresel piyasaların Salı günü kayıpla kapattığı görüldü. Bugün Japonya’da açıklanan verilere göre ithalat ve ihracat rakamları beklenenden düşük geldi. Çin’in zayıflayan talebi ve küresel ticaretteki olumsuz gelişmelerin etkili olduğu görülen veriler sonrasında Japonya Merkez Bankası’nın enflasyon görünümünü düşürmesiyle birlikte yen değer kaybetti. Öte yandan ABD’de hükümet kapanmasını sonlandırmak için Perşembe günü Kongre’de oylama yapılacak.

Küresel büyüme endişeleri, IMF’nin Pazartesi günü yayınladığı yeni ekonomik görünümünde küresel büyüme tahminini %3,7’den %3,5’e çekmesiyle birlikte artarken piyasalarda sert satışlar geldi. Amerikan piyasalarında Dow %1,22 düşerken S&P 500 %1,42 geriledi. Nasdaq 100 ise günü %2,03 kayıpla kapattı. Satışlarda Amerikan tarafının bu hafta Çin yetkilileriyle yapılacak olan görüşmeleri iptal ettiğine dair CNBC tarafından doğrulanan haber de etkili olurken Trump’ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, iptal edilen bir görüşmenin olmadığını açıkladı. Bu hafta Çinli iki bakanla yapılması planlanan yüz yüze görüşmenin iptal sebebinin ise fikri mülkiyet haklarında konusundaki anlaşmazlık olduğu belirtildi.

Yatırımcıların riskli varlıklardan kaçınarak güvenli varlıklara yönelmesiyle birlikte altın fiyatları Çarşamba günü 1.286 dolara kadar yükseldi. Spot altın fiyatı 11:55 itibariyle 1.286 dolardan işlem görürken dolar endeksinin bir miktar gerilediği görülüyor.

Çin’de hafta başında açıklanan verilerde ekonominin %6,6 ile 1990’dan bu yana en düşük büyüme performansını gösterdiği görülürken ticaret savaşının sürmesinin küresel etkileri de ortaya çıkmaya devam ediyor. Çarşamba günü Japonya’da açıklanan verilerde ithalat ve ihracat rakamlarının beklenenden fazla düştüğü görüldü. Aralık ayında ithalat %1,9 artarken ihracat %3,8 gerileyerek son iki yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. Japonya’nın Asya pazarına olan ihracatında büyük gerileme görülürken Çin’e olan ihracatın %6,9 düştüğü görüldü. Aynı şekilde Hong Kong ve Güney Kore’ye olan ihracat da sırasıyla %17,3 ve %11,6 düştü.

Dai-ichi Life Research Institute Ekonomisti Yuto Ito, dünya ekonomisinin Japonya ihracatı üzerine etkisinin arttığını belirterek, ABD ve Çin arasında yakın zamanda çözülemeyecek olan ticaret savaşıyla birlikte ihracatta görülen zayıflığın devam edeceğini söyledi.

Öte yandan Japonya Merkez Bankası (BOJ) enflasyon görünümünü %1,4’ten %0,9’a düşürdü. Petrol fiyatlarındaki düşüşün bu verilerde etkili olduğu belirtilirken faizlerde değişikliğe gidilmedi. Fed’in faiz artırdığı ve ECB’nin faiz artırımına hazırlandığı bir ortamda BOJ ile diğer merkez bankaları arasındaki makasın açılması ise muhtemel bir ekonomik şok durumunda merkez bankasının elinde yeterince araç bulunmayacağı yorumlarına neden oluyor.

ABD’de ise hükümet kapanmasını sona erdirmek üzere Perşembe günü oylama yapılması planlanıyor. Senato’nun Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell Demokratların isteği üzerine Perşembe günü hükümetin üç hafta boyunca fonlanmasını sağlayacak bir önerinin oylanacağını açıkladı. Bu düzenlemenin Başkan Trump’ın Meksika duvarı için fon ayırmayacağı belirtilirken Senato liderinin aynı şekilde Başkan Trump’ın önerisini de Perşembe günü oylamaya sunabileceği belirtildi. Oylamanın Senato’dan geçmesi muhtemel görünmezken Temsilciler Meclisi’nden geçmesine ise imkan verilmiyor. Demokratlar daha önce Trump tarafından sunulan illegal yollardan ülkeye giriş yapmış insanların ve geçici pasaport sahiplerinin üç yıl boyunca korunacağı önerisine, kalıcı bir duvar ile geçici bir koruma arasında pazarlık yapılmayacak, diye cevap vermişti.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim