Erdoğan Hain Darbe Girişiminden sonra Ülkemize gelen İlk Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e teşekkür etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan sözlerine hain darbe girişiminden sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk devlet başkanı olan Nazarbayev'e teşekkür ederek başladı. 

İstanbul Times Hber Merkezi 

Erdoğan Kazak Atasözü olan “Kötü Yiğit Kendini İyi Yiğit Dostunu Düşünür “ sözü ile konuşmaya başladı

Erdoğan: Ziyaretin bilhassa 15 Temmuz Fethullahçı terör örgütün darbe teşebbüsünden sonra olmasını çok anlamlı buluyorum. Bu günler, kara gün dostuyla diğerlerinin ayrıştığı günlerdir. Her daim Kazakistan'ın yanında yer almış bir ülke olan bu kardeşliği asla unutmayacağız. Bir Kazak atasözü "Kötü yiğit kendini düşünür, iyi yiğit dostunu düşürür". 15 Temmuz'dan sonra yapılan bu ziyaret, Kazakistan'ın 'aksakalı' Nazarbayev'in kara gün dostu olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Ben bir kez daha Nazarbayev'e teşekkür ediyorum. Kazakistan'ın BM Geçici Üyeliği'ne seçilmiş olmasından dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Kendisini tebrik ediyor, Allah'tan başarılar diliyorum. 

Türkiye Her Zaman  Kazakistan'ın Yanında oldu

Bu darbe girişimi FETÖ'nün karanlık yüzünü, sinsi planlarını ve asıl niyetini ifşa etmiştir. Sadece milletimize değil iyiniyetlerini istismar ettiği rahmetli Özal'a, rahmetli Demirel'e ihanet etmiştir. FETÖ sadece Türkiye'ye karşı değil varlık gösterdiği ülkelere tehdit teşkil ediyor. Açıkçası bizim yüreğimiz yanıyor. Bizim yaşadığımız hayal kırıklığını dostlarımız yaşamasın istiyoruz. Mücadelemizi yurt içi ve yurtdışında kararlılıkla sürdüreceğiz. Kıymetli kardeşim Nazarbayev'e bu konudaki endişelerimizi, kanaatlerimizi ilettik. Zira dostluğun, kardeşliğin, müttefikliğin, ortaklığın gereği budur. Bu vesileyle Kazakistan'da 5 Haziran'da gerçekleştirilen terör saldırısını lanetliyor, şiddetle kınıyorum. Türkiye terörün her türlüsüyle mücadelesinde Kazakistan'ın yanındadır. 
Kazakistan bağımsızlığının 25. yıldönümünü kutluyor. Sayın Nazarbayev'in dirayetli ve vizyoner liderliği ile bölgesinin en istikrarlı ülkelerinden biri haline geldi. Türkiye olarak Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanımanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kendisini şahsım ve milletim adına en kalbi duygularımla tebrik ediyorum. Türkiye Kazakistan'ın batıya açılan, Kazakistan ise Türkiye'nin doğuya açılan kapısı olmasını arzu ediyoruz. Bu yıl Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Yılı olarak kabul edilmiştir. Hoca Ahmet Yesevi'nin ortak sahibi olmanın gurur ve sorumluluğunu yaşıyoruz dedi. 

Nazarbavey, Erdoğan ve Türkiye’nin Yanında Olduğumuzu Açıkça Deklare Ediyoruz

KAZAKİSTAN DEVLET BAŞKANI NAZARBAYEV: Biz Cumhuriyetin bütünlüğünü ve hukuk devleti olarak kendi haklarını savunan bir yer olmasını diliyoruz. Biz bu resmi ziyaretimizde görmüş olduğumuz sıcaklık, ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Kardeş cumhuriyetimizin kardeşliği bizim için önemli. 15 Temmuz günü meydana gelen kaygılı olayların Kazak halkı için de bizler için de önemli olduğunu gördük. Kazak halkı adına, şehit olan, yaralanan ve acı çeken herkese hem rahmetimi hem de şifalarımı dilemek istiyorum. Ben buraya sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk halkının yanında olduğumu açıkça deklare etmek için geldim. Bizim Türkiye hakkındaki düşüncelerimizi en iyi kendisi bilir. Biz bağımsızlığımızı ilan ettiğimizde rahmetli Özal'ın bana telefon açarak "Türkiye sizi tanımaktadır" dediğinde son derece duygulanmıştım diyerek  iki ülke arasındaki önemi ifade etti.  

İlişkilerimiz Hak Ettiği Dengeye Yükselmiştir

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbavey sözlerine şu şekilde devam etti”  Bizler aynı zamanda dili, dini, tarihi ve kültürel değerlere ortak olan ülkeleriz. Bizim ilişkilerimiz yavaş yavaş ilerleyerek hak ettiği dengeye yükseldi. Kazakistan her zaman Türkiye'nin yanında ve onu desteklemeye devam edecek. Bizler bu dönemde her zaman ilişkilerimizi en üst seviyede tutacağız. Biz ikili görüşmemizde iki ülkenin siyasi, sosyal aynı zamanda hem dünya hem de bölgesel terör konularını konuştuk. Birçok konuda ortak görüş bildirdik bazı konularda anlaştık. Türkiye'nin siyasi yapısı bizim için çok önemli. Biz bu sene içerisinde Tayyip Bey'le üçüncü kez görüşmekteyiz ve bunu arttıracağımıza inanıyorum. Bu iki ülkenin halkların dostluğunu geliştirmek zorundayız” dedi. 

Hiçbiri Türkiye Olmadan Gerçekleştirelemez 

Türkiye Cumhuriyeti'ne, Erdoğan Bey'in Şangay İşbirliği Teşkilatı'nın içinde olmasını destekliyorum. Bu çerçevede işbirliğine katılmaya davet ediyorum. Ayrıca Çin'in başlattığı ve İpek Yolu güzergahında gerçekleştirilen birçok etkinlik bizim için çok önemli ve bunların hiçbiri Türkiye olmadan gerçekleşemez. 

Kazak Kardeşleriniz Bu Mücadelede Sizin Yanınızdadır

Biz Türkiye'nin varlığına, gücüne bakarak emin adımlarla yürüyoruz. Bu yüzden Türk Cumhuriyetlerinin birliği, Türk devletlerinin birliği bizim için çok önemli. Sayın Erdoğan, "Türkiye şu anda geçiş döneminde" demişti. Bu süreçten geçiş noktasında bizler başarılı olacağız dedi. Sonuna kadar destekliyoruz. Bütün çalışmalarımızla yanınızdayız. Türkiye'nin gücünü, ihtilale izin vermeyecek dirayetli bir ülke olduğunu tekrarlamak istiyoruz. Akıl ile maneviyatımızla Türkiye Cumhuriyeti'nin layık olduğu yere ulaşacağına inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı size bu konudaki mücadelenizde başarılar diliyorum, bütün mücadelelerinizde Kazak kardeşlerinizin sizin yanında olduğunuzu söylemek istiyorum.

ERDOĞAN: Çok çok teşekkür ediyorum. Bu darbe girişiminin ardından ilk ülkemizi ziyaret eden devlet başkanı olma hasebiyle şahsım ve milletim adına kendilerine ve heyetine teşekkür ediyorum dedi. 

FETÖ Bugün Bizeyse Yarın İse  Bir Başka Yere...

Kazakistan'daki FETÖ okullarıyla alakalı görüşmemizi yaptık. Şimdi bizim Maarif Vakfı, Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerini yapacak ve neticesinde, değerli kardeşimizin değerli aksakalımızın şu ifadesi çok çok önemli geldi, "Türkiye'ye düşman olan bize de düşmandır" ifadesi. Bu FETÖ ne yazık ki bize, bu millete bu düşmanlığı yaptı. Tabii bugün bize yarın bir başka yerde de aynı şeyi yapabilir. Cibiliyyetlerinin, karakterlerinin gereği bu. Şu anda Kazakistan'da 33 okulu var, listeyi kendilerine verdik. Maarif Vakfı ve Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın müşterek çalışmasıyla inşallah bu iş neticelenecek. 

Nursultan Nazarbayev;”Kazakistan'daki  Okullar Tek Tek İncelenecek”

Nazarbayev: Kazakistan'da okulların hepsi devlet kontrolündeki okullar. 4 dilde eğitim veriliyor. Öğretmenlerin yüzde 90'ı Kazakistan vatandaş. Finansmanını Kazakistan'ın yerel yönetimleri sağlıyor. Bu yüzden biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz, bu bizim çıkarımıza gelmez. Biz anlaştık iki tarfın eğitim bakanlıkları bir çalışma grubu oluşturacağız. Gerçekten o ilişki tespit edilirse o öğretmenleri geri göndereceğiz, Türkiye'den başka öğretmenler isteyeceğiz. Biz bu okulları Özal döneminde açtık. Okullarda Türkiye karşı çalışanlar varsa hepsinin hakkında karar vereceğiz. Orada hiçbir hukuk dışı şey olamaz. Bu konu çözülecektir. Sayın kardeşim son olarak bunu demek istiyorum. Bu gerçekleşmeyen darbe hareketinden sonra Türk Milleti sizin liderliğinizde toplandı. Türk Milletine teşekkür etmek istiyorum diyerek desteklerin sundu. 


Kaynak: İstanbnul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim