Türkiye Suriye’de savaş  başladığı günden bu yana ülkemize gelen göçmenler için  8 milyar dolara yakın harcama yaparken Aylan bebeğin talihsiz ölümünden sonra  bazı Avrupa ülkeleri yaptıkları toplantılarda sığınmacılar için 1 milyar dolarlık yardım yapabileceklerini ifade ederek adeta dünya ile alay ettiler.  

İstanbul Times Haber Merkezi /Özel Haber

Türkiye sığınan 2 milyon Suriyeli’yi Avrupa ülkelerinin sınırlarına gitmesi için elin den geleni yapmalı


Ülkemizin yetkilileri yıllardır göç sorunu sadece bizim problemimiz değil hep beraber bu soruna bir çözüm bulalım derken Avrupa ülkeleri oralı değildir. Ne zaman ki göçmenler kendi sınırlarına dayandı işte o zaman çareler düşünmeye başladılar. Ancak oryaya koydukları çözüm önerileri kayda değer değil.  Beşar Esad’a destek veren Rusya,İran ve Çin’de bu konuda bir şey yapmıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Beşar Esad 6 ayda hükümeti bırakır ve Suriye’de daha demokratik bir devlet kurulacak düşüncesinde olduğu için sağlıklı bir göç ve iskan politikası uygulayamadı bedelini Büyük şehirlerimiz çekiyor ve ülke olarak da 8 milyar dolar para harcadık

Ülke olarak hiçbir vatandaşımız göçmenleri kaderine terk edelim Suriye’deki savaşta ölsün düşüncesinde değil. Ancak Arap Baharını başlatan ABD ve Avrupa ülkeleri hiçbir bedel ödemezken  onlara göre daha fakir bir ülke olan Türkiye’nin 8 milyar dolara yakın para harcaması da gerekmiyor. Suriye sınırında tampon bölge yapılıp Suriye tarafı açık ama Türkiye tarafı  ciddi bir kontrol ile izlenerek  bu sorun daha iyi yönetilebilirdi.

Türk Devlet yetkililerine sesleniyoruz Suriyelilerin seyahat özgürlüğünü kısıtlamayın 2 milyon kişi Yunanistan’ ın kapısına dayanarak Avrupa’ yı zorlasınlar onlar ancak o vakit bizim ne çektiğimizi anlayabilirler

Sağlıklı olmazsa da Türkiye de kişi başı milli gelir zar zor 10 bin dolar iken ülke olarak bir 8 milyar dolar parayı göçmenler için  harcamışız. Kişi başı milli geliri  40-50 bin dolar olan AVRUPA  Ülkeleri ise halen sembolik olarak alacakları göçmelerin sayısını tartışıyorlar. Edirne valiliğimiz Yunanmistan sınırına gitmen isteyen 3 bin dolayındaki Sureye’li sığınmacıyı engellemesin  bizim ülkemizde özgür şekilde seyahat hakları olan Suriye ‘li  sığınmacılar Yunanistan ‘ın kapısına kadar dayanabilsin. Bu bir insanlık dramıdır ve sadece Türkiye’ nin sorunu değildir.

Kavimler göçü şeklinden Suriye’den başlayan dalga Türkiye,Yunanistan,Romanya ,Almanya ,diğer Avrupa ülkeleri ve Kanada’ ya kadar uzansın. İnsan hakları evrensel beyannamesi herkesin seyahat özgürlüğü olduğunu savunur.

Edirne Valiliği sığınmacıları engellemesin

Suriyeli sığınmacılara Otobüs bileti satılmaması uygulaması adil ve insani değildir. Biz savaş mağduru Suriyeli sığınmacıları ülkemize kabul ederken belli bir şehirde yaşama şartı ile kabul etmişsek onların hangi şehrimize gitmesine de karışmamamız gerekir. Bu şehir Yunanistan ile sınırı olan Edirne olsa da. Ülkemiz 8 milyar olan göçmen harcamasının 16 milyar dolar olmasını istemiyorsa tam da Avrupa  basınında göçmenlere karşı oluşan olumlu havanın devam ettiği bu günlerde ülkemizde zor şartlarda yaşanan  bütün göçmenlerin Avrupa ülkelerinin kapısına dayanması adına gerekli  özgürlükleri kısıtlamdan Suriyeli göçmenlerin Avrupa’ da daha rahat bir hayat yaşaması umudunu kırmamalıdır.

Ortadoğuyu Karıştıran Avrupa iş sığınmacılara sahip çıkmaya gelince ben yokum diyemez.Bırakalım göçmenler kapılarına dayansın. 
 

Biz yayın grubu olarak 5 yıldır ülke olarak maddi ve manevi ödediğimiz bedellerin biraz da Avrupa ülkeleri tarafından ödenmesini istiyoruz. Öyle masa başında toplantı üstüne toplantı yaparak Suriye’de devam eden savaşa daha çok silah satmak için ellerini ovuşturan Batı ülkelerinin bu iki yüzlü tutumlarının yüzüne vurulması zamanıdır. Bunun en uygun yolu da ciddi olarak Avrupa gideceklerine inanmış sığınmacıları engellemek yerine bir şekilde Avrupa’ya gitmelerine imkan sağlamak gerekir.                    

Göçmenlerin kalabalık bir şekilde Avrupa’ ya akın etmesi ile   Avrupa Suriye’de devam eden iç savaşın bir an önce durması adına elini taşın altına koyacaktır. Aksi halde savaş bölgelerine silah satan Avruplılar her gün binlerce Müslüman’ın öldürülmesinden hiç mi hiç rahatsız olmazlar.

Hadi Türkiye 2 milyon göçmenin Avrupa kapılarına dayanması için seyahat özgürlüğü uygulayarak sığınmacıların Avrupa’ya   gitmesi için Yunanistan’a giriş yapacakları imkanları kendilerine veriniz.

Bırakın Suriye’liler istediği yere gitsin.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim