Derbent Merkez Camii önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik grup, "Derbent'i biz kurduk, bizim kalacak", "İşgalci değiliz, biz Derbentliyiz" şeklinde slogan attı.

Sarıyer Manşet gazetesinin haberine göre, Derbent Merkez Cami önünde bir araya gelen 2 bine yakın mahalleli, "Mahallemizde işgalci kentimizde mülteci değiliz. İstilacılara geçit vermeyeceğiz" ve "Derbent bizimdir bizim olacak. Barınma hakkımız engellenemez" yazılı pankartlar açtı. Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Şinasi Yalçın, CHP Meclis Üyesi Adnan Ayber, AK Parti Meclis Üyeleri Cemil Özbalta ve Ali Turan’ın da bulunduğu eyleme mahalle muhtarları, 18 dernek başkanı ve halk destek verdi.

Eylemde, açıklamayı halk adına Konut Hakkı Koordinasyonu sözcüsü aynı zamanda Çamlıtepe Derbent Mahallesi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Köksal Doğan okudu. Mahallelerinin 1937 yılında kurulduğunu belirten Doğan, "5 ana caddesi, 53 sokağı, 3 camisi, 1 mahalle derneği, 1 spor kulübü, yöre dernekleri, cemevi dernekleri, 2000 öğrencisi olan bir okulu, 200 esnafı, 1200 hanesi, 100 apartmanı, bunların yüzde doksanının betonarme olduğu sosyal dayanışması güçlü bir mahalleyiz" diye konuştu.

Doğan, elektrik, doğal gaz altyapısı tamamlanmış olan mahallede 1984 yılından bu yana Atatürk Sanayi Yapı Kooperatifi'ne karşı hukuk mücadelesi verdiklerini belirterek şöyle dedi: "Bizler tapuları olan yerleşik bir mahalle olmamıza rağmen bilirkişi raporları mahallemizi fidanlık olarak ilan etti ve tapularımızı iptal ederek bir hukuk skandalına imza attı. Tapularımız iptal edilerek kendi mahallemizde işgalci durumuna getirildik."

Dönenim Belediye Başkanı tarafından Atatürk Sanayi Yapı Kooperatifi’ne 90 dönümlük arazi için "Üyelerimize yetecek katar konuta müsaade edin geri kalan yerlerin tapularını sizlere vereceğiz" denildiğini belirten Doğan, "Bugün o 90 dönümlük arazi üzerine 165 üyesine yetecek kadar 28 bloktan oluşan 370 daire yaptılar ve oturuyorlar" diye konuştu. Doğan, şimdi kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

"40 yıldır burada ikamet eden insanlar bir gün içinde kendi evlerinden sokağa atılmak isteniyor. En temel hak olan barınma hakkı ve yaşam hakkı hiçe sayılıyor" diyen Doğan, mafyavari bir şekilde tehdit edildiklerini söyledi.

Muhtar Metin Ateş, mahalledeki tapusuz evler için yıkım tebligatı gönderildiğini belirterek, evlerin boşaltılması için 5 günlük süre verildiğini ancak yetkililerle yaptıkları görüşmeler sonucu bu süreyi 2 ay daha uzattıklarını söyledi. Oturdukları evlerin bedelli olarak tapularını almak istediklerini belirten Ateş, gerekli yerlere dilekçe yazdıklarını ve bunun sonucunu beklediklerini söyledi.

Mahalle sakinlerinin de canlarını ortaya koyma pahasına, yıkımlara izin vermeyeceklerini savunduğu eylemde, "Derbent bizimdir bizim olacak", "Derbent'e uzanan eller kırılsın", "Yıkımlara izin vermeyeceğiz", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı.
Editör: TE Bilisim