ABD’de borç limitinin yükseltilmesine ilişkin Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında devam eden görüşmelerde ipler koptu. Vergi artışında ısrar eden Başkan Barack Obama, not indirimi ve yeni bir küresel kriz uyarısında bulundu.

ABD’de Ocak 2011’den bu yana iktidardaki Demokratlar ile muhalefetteki Cumhuriyetçiler arasında devam eden borç limitinin yükseltilmesine ilişkin görüşmelerde, son günlerde iyice gerilen ipler dün koptu. ABD Başkanı Barack Obama liderliğindeki Demokratlar ile Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner başkanlığındaki Cumhuriyetçiler arasındaki gerginlik son toplantıda iyice su yüzüne çıktı.

Meclis’in Cumhuriyetçi partili Başkanı John Boehner’in, Beyaz Saray’la yapılan borç tavanı konulu toplantıyı terketmesi, iplerin ne kadar gerildiğinin ilk işareti oldu. Ardından Boehner, yaptığı açıklamayla “Borçlanma limiti müzakerelerinin son bulduğunu’ duyurdu. Bu açıklamadan duyduğu hayal kırıklığını belli eden Başkan Obama ise, Boehner’e ‘olağanüstü adil’ bir anlaşma teklifi sunduğunu açıkladı. Obama, “Borç limiti sorununa çözüm bulunması için artık zamanımız doldu. Boehner sunduğumuz teklifi kabul etmeyerek, müzakereleri sonlandırdı. Boehner’in niçin böyle bir anlaşmayı terkettiğini anlamak güç” dedi.

‘Zaman doldu’ uyarısı

Bütçe açığı da 1.5 trilyon dolara yaklaşmış olan ABD’de, Obama Hükümeti Kongre’nin mayıs ayında 14.3 trilyon dolar ile tavan seviyesine ulaşan borçlanma limitini koşulsuz olarak yükseltmesini talep ediyor. Cumhuriyetçiler ise, vergi artışı olmaksızın harcamaların kesilmesi konusunda ısrarlı davranıyor. 2 Ağustos’a kadar, borçlanma limitinin yükseltilmemesi halinde ABD’nin borçlarını ödeyemez hale geleceğini vurgulayan Obama, “Bu durum, ülkenin tekrar ekonomik durgunluk ortamına dönmesi ve küresel piyasalarda kaos yaratması gibi ihtimalleri gündeme getirebilir” açıklaması yaptı. Obama, sorunun çözülmemesinin küresel ekonomide yaratacağı şok dalgalara da değinerek, “Bunlara ilaveten, sorunun çözülmemesi halinde, ABD’nin de kredi notu tehlikeli biçimde düşebilir” dedi.

Bohner, üyelere mektup yazdı

Obama’nın Beyaz Saray’da son bir toplantı davetine katılacağını belirten Boehner ise, Kongre’nin, borçlanma limitinin yükseltilmesi ve bütçe açığıyla mücadele konusunda gelecek hafta harekete geçeceğinden emin olduğunu söyledi. Obama’nın, sorunları çözmek için yapılması gerekenleri yapmak istemediğini savunan Boehner, Kongre’deki Cumhuriyetçi üyelere bir de mektup gönderdi. Mektupta, Obama ile görüşme yapmanın artık ‘faydasız’ hale geldiği görüşüne yer veren Boehner, şu ifadeleri de kullandı: “Başkan, vergilerin artırılması gerektiğinde ısrarlı. Eski bir işadamı olarak, vergilerin istihdamı yok ettiğini biliyorum. Nihayetinde aynı noktada buluşamadık. Bu, kişilik farklılıklarından değil, ülkeye yönelik vizyonlarımızın farklı olmasından kaynaklandı.”

ABD’nin borcu 30 yıldır artıyor

ABD’nin borcu 1980 yılından bu yana düzenli olarak artış gösterdi. Mayıs ayında tavan seyiyeye ulaşan ABD’nin borçlanma limiti 1980 yılında 935 milyon dolar iken, ülkenin borcu 909 milyar dolara çıkmıştı. 30 yıl içinde ülkenin borçlanma limiti 14 trilyon dolara çıktı. Mayıs 2011’de ABD’nin borcu 14.3 trilyon dolara dayandı. 2 Ağustos’ta ülkenin borcunun 15.5 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Araştırmalar ABD’nin borcunun 2016 yılında 20.8 trilyon doları aşacağını gösteriyor.

Obama, sorunun haftaya çözülmesini umuyor

ABD Başkanı Barack Obama, açıklamasında “Liderlik nerede” diye sorarken, son bir hamle olarak, Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleri, ‘temerrüde düşmenin nasıl önleneceğini anlatmaları için’ Beyaz Saray’a davet etti. Obama, gelecek hafta bu işi çözüme kavuşturmayı amaçlarken,
“Ben yine de ortadaki tüm karamsar tabloya karşın, borç limitinin 2 Ağustos’a kadar yükseltileceğinden ve ülkenin temerrüde düşmeyeceğinden eminim” diye konuştu. Senato’daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, yaptığı açıklamada, ABD’nin temerrüde düşmesine izin verilemeyeceğini vurgulayarak, iki parti yetkilileri arasında müzakerelere başlamaya hazır olduğunu söyledi. Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell da, “Beyaz Saray ile yürütülen görüşmelerde olumlu bir neticeye varılamamasından hayalkırıklığı duyduğunu, ancak görüşmelerin Kongre’de yürütüleceği haberlerini memnuniyetle karşıladığını” belirtti.(Hürriyet)

13997187.jpg

Editör: TE Bilisim