Miraç yeryüzünden göğe yükselmektir

 

Son  peygamber Hz.Muhameded’in Mecid-i Haram’dan alınıp Mescid-i Aksaya seyahat etmesi olayına miraç denilir. Miracın kelime anlamı yükselmektir.

 

İstanbul Times Haber Merkezi


Bu ulvi seyahat, mucizelerin en büyüğüdür. Miraç mucizesi Kur'ân-ı Kerimde âyetlerle anlatılmış ve varlığı inkâr edilemeyecek bir şekilde ortaya konmuştur. Bu îlâhî yolculuğun ilk merhalesi olan Mescid-i Aksâya kadarki safha Kur'ân'da şöyle anlatılır:

Âyetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram'dan alıp çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya seyahat ettiren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, her şeyi hakkıyla görendir.” (İsra Suresi, 1)

 

Miraç olayı nasıl oldu?

Miraç, Recep ayının 27. Gecesi Cenab-ı Hakkın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselâmın rehberliğinde Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselamın Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksâ'ya, oradan semaya, yüce âlemlere, İlâhî huzura yükselmesidir.

 

Hz. Cebrail miraç olayının bir kısmına kadar olan mertebede son peygamber Hz.Muhammed ile beraber bulunmuş ancak  belli bir aşamadan sonra resul tek başına Miraç yolculuğuna devam etmiştir.

 

Müşrikler  Son peygamber Hz.Muhammed’in Miraç olayını hafife alarak dalga geçtiler

 

Peygamber Hz.Muhammed Miracı şöyle anlattı:

 

Onların (Müşriklerin)  yalanlamalarından ve sorularından çok sıkıldım. Hatta o ana kadar öyle bir sıkıntı hiç çekmemiştim. Derken Cenab-ı Hak birden Beytü'l-Makdis'i bana gösterdi. Ben de ona bakarak her şeyi birer birer tarif ettim. Hatta bana, ‘Beytü'l-Makdis'in kaç kapısı var?’ diye sordular. Halbuki ben onun kapılarını saymamıştım. Beytü'l-Makdis karşımda görününce ona bakmaya ve kapılarını teker teker saymaya ve anlatmaya başladım.”

 

Bunun üzerine müşrikler

Vallahi dos doğru tarif ettin” dediler, ama yine de iman etmediler.

O esnada Hz. Ebû Bekir çıkageldi, müşrikler durumu ona haber verdiler. Hz. Ebû Bekir, “Eğer bu sözleri ondan duymuşsanız seksiz şüphesiz doğrudur” diyerek hemen tasdik etti ve bundan sonra Hz. Ebû Bekir “Sıddîk, tereddütsüz inanan” ünvanını aldı.

 

Miraç meselsi çok uzun ve önemli bir konudur.merak eden okurlarımız daha detaylı bilgilere internetten ulaşabilirler.

 

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim