Dünya KOBANİ'ye seyirci kalıyor

Kobani'de katliam korkusu!

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üç hafta süren yoğun saldırıların ardından, PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kontrolündeki Kobani kentine girmeyi başardı. PYD tarafından ilan edilen ‘Kobani Kantonu’nun ‘Dışişleri Bakan Yardımcısı’ sıfatıyla AFP’ye konuşan İdris Nahsin, kent savaşının başladığını doğruladı. Nahsin, Kobani’de PYD bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) ve IŞİD militanları arasında sokak savaşlarının yaşandığını kaydetti. İngiltere Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in kentin Miktala el-Cedide ve Kani Arabane bölgelerinin yanısıra bir hastaneyi aldığını ve sanayi bölgesine ilerlediğini bildirdi. AA’ysa bölgedeki yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde IŞİD’in 2 bin militanla taarruza geçtiğini, kentin doğu bölgesini kontrol altına almayı başardığını ve kent merkezine doğru ilerlediğini geçti. YPG kaynaklarına göre, IŞİD’in dün gün içinde, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki bölgeyi ele geçirmek için kentin doğusundan başlattığı saldırı püskürtüldü.

SOKAK ÇATIŞMALARI BAŞLADI:

KATLİAM İHTİMALİ VAR

AFP’ye konuşan YPG kaynakları sivillerin tahliye edildiğini ve Kobani’nin ‘askeri bölge’ ilan edildiğini açıkladılar. Gün içinde savaştan kaçan 200 SuriyeliTürkiye’ye giriş yaptı. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, “Sivillerin olduğu bölgeler IŞİD’in denetimine girdi. Katliam korkusu var” derken, uluslararası kamuoyunu sessiz kalmakla eleştirdi. Öte yandan dün YPG kaynakları IŞİD’in kentin güneydoğusundaki Miştenur Tepesi’nden şehre rastgele ateş açtığını ileri sürdü. Öte yandan, IŞİD’in dünkü Kobani taarruzunun büyük bir intihar saldırısı dalgasıyla başladığı iddia ediliyor. IŞİD’in Suriye’nin Halep kentine bağlı, Türkiye sınırındaki Kobani’ye girmesinden hemen önce örgütle YPG arasında kente bakan stratejik tepelerde bayrak savaşı yaşandı. IŞİD, kentin güneydoğusunda merkeze 1 kilometre uzaktaki stratejik Miştenur Tepesi’nin hemen yanındaki Girekani adlı tepe ile dört katlı beyaz bir binaya örgüt bayrağını dikti. YPG militanları bayrakların olduğu noktaları ateş altına aldı.

ABD HAVA SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜ

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD’e karşı savaş uçakları ve insansız savaş uçakları saldırılarının ile Irak ve Suriye’de hafta sonu da sürdüğünü açıkladı.

CENTCOM açıklamasında, Suriye’de IŞİD’e karşı yapılan hava saldırılarında, Raqqah ve Dayr az Zawr yakınlarında iki tankın, Kobani’nin güneyinde bir IŞİD mevziisinin vurulduğu belirtildi. CENTCOM, Irak’ta yapılan saldırılarda da Fellucenin kuzeydoğusunda iki havan topu ile sığınağın, Ramadi’nin batısında IŞİD’lilerin yerleşik olduğu bir binanın vurulduğunu bildirdi. CENTCOM, hava saldırılarına koalisyon güçlerinden Belçika ve İngiltere’nin de destek verdiğini açıkladı.(Milliyet)

Editör: TE Bilisim