Devlete memur alımı konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Başbakan Erdoğan, “Biz şu anda memur konusunda ciddi bir alım yapmayı planlıyoruz. Alımları popülizm olsun diye yapmayacağız” dedi..
 
Kanal 24 televizyonunda yayınlanan ‘’Açık Görüş’’ programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son günlerin en popüler tartışmması olan TOBB’a bağlı iş yerlerine birer işçi alınması önerisiyle ilgili konuştu. Erdoğan, “Oksijen çadırında olan bir ekonomiyle ilgili bir öneri yaptım TOBB’a... ‘1 milyon 300 bin üyem var’ diyorsunuz. Her biriniz bir işçi alsa 1 milyon 300 işçi eder. Bu işsizliği ortalama 3-4 puan götürür. ‘Tamam, yaparız’ falan dediler.
 
İSTEDİKLERİNİ YAPTIK

‘Bize bazı şeyler yapın’ dediler. ‘Ne yapalım?’ dedik. ‘Tekstilde KDV’nin düşürülmesi’ dediler, indirdik. İşverenin SSK primi yükünü yüzde 5 düşürdük. Kurumlar vergisini düşürdük. TOBB, bu konuda adım atmadı. Birer kişi almayı kendileri için ‘köşeye sıkıştırma’ operasyonu olarak görüyorlar. TÜSİAD, ‘İstihdamla mücadele sürdürülebilir olmalı’ diyor. O dediğiniz, her şeyin tam rayına oturduğu ülkede olur. Ama şu anda sıkıntılar var. Her ülke kendine göre tedbirler alıyor” dedi.

TALEPLERİ HİÇ BİTMİYOR

Dün de NTV televizyonunda açıklamalarını sürdüren Başbakan Erdoğan, TOBB’u kastederek, “Bunların talepleri hiç bitmiyor. Güceniyorlar, ‘Başbakan ile bu konuları isteriz ki aramızda bulunsun konuşalım’ diyorlar. İnanın ki en çok toplantılarına katıldığım kuruluş TOBB’dur. Benimle konuşuyorlar, ilgili bakanlarımla sürekli bir aradalar. Bunlar bizi üzüyor” dedi. Bir başka soru üzerine de Erdoğan, TOBB ile aralarında bir kopukluk olmadığını, TOBB içerisinde kendi partisinin de üyeleri bulunduğunu söyledi.

BUNUN ADI SÖMÜRÜ DEĞİL Mİ?

Öncekİ açıklamalarında “Emek sömürüsü yapıyorlar” diyerek Anadolu’daki işadamlarını hedef alan Başbakan Erdoğan, “Güneydoğu’da 100-200 liraya çalıştırılan çocuklar var. ‘Hayır’ desinler bana. Ben bunun için de emek sömürüsü dedim. Yanlış mı ifadem. Arkadaşlarımıza söyledik. Gideceksiniz bunların üzerine dedik. ‘İşyerleri kapanır efendim’... Kapanırsa kapansın” diye konuştu. Başbakan, işsizlikle ilgili devletin alacağı tedbirlere yönelik ise “Biz şu anda memur konusunda ciddi bir alım yapmayı planlıyoruz tekrar. Rakam vermeyim ama ciddi alım yapacağız” dedi.
 
BU YIL TOPLAM 19 BİN PERSONELİN EMEKLİ OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR
 
Daha önce açıklanan verilere göre devlet bu yıl 32 bini yeni kadro olmak üzere 80 bine yakın personel alımı planlıyordu. 2010 yılı bütçesinde, kamudan emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memurların sayısının yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde açıktan ya da nakil suretiyle atama yapılmasına karar verilmişti. Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından bu yılki memur alımlarının 100 bine ulaşması bekleniyor. ATV televizyonunda memur alımı açıklamasına açıklık getiren Başbakan Erdoğan, memur alımlarını popülizm olsun diye yapmayacaklarını, şu anda emekli olacak devlet memurları yerine alım yapılması gerektiğini belirtti. Erdoğan, “Tüm bunları yaparken de ciddi sayıda bir alımı başaracağız’’ diye konuştu. Bu yıl 19 bine yakın personelin emekli olacağı hesaplanıyor.
Editör: TE Bilisim