Bahçeşehirliler Derneği (BADER) Başkanı ve Başakşehir CHP Belediye Başkan Aday Adayı Uğur Barış Karabulut, Ak Parti'nin Büyükçekmece'den belediye başkan adayı olarak Mevlüt Uysal'ı göstermesi üzerine, Başakşehir-Bahçeşehir'de ranta ve hukuksuz imara karşı yıllardır sürdürdükleri mücadeleleri iletmek üzere Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ü makamında ziyaret etti.

Uğur Barış Karabulut "Büyükçekmece halkımızı uyarıyoruz"

Bahçeşehirliler Derneği (BADER) Başkanı ve Başakşehir CHP Belediye Başkan Aday Adayı Uğur Barış Karabulut, Ak Parti'nin Büyükçekmece'den belediye başkan adayı olarak Mevlüt Uysal'ı göstermesi üzerine, Başakşehir-Bahçeşehir'de ranta ve hukuksuz imara karşı yıllardır sürdürdükleri mücadeleleri iletmek üzereBüyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ü makamında ziyaret etti.

Yıllardır Başakşehir'in Bahçeşehir mahallesinde Gölet, Pazartürk ve birçok parselde plan değişiklikleri ile yeşil alan ve kamu alanlarının imara açılmasına karşı şehir plancıları, mimarlar, hukukçular, siyasi partiler ve bölge halkıyla birlikte omuz omuza mücadele eden Bahçeşehirliler Derneği (BADER) Başkanı ve Başakşehir CHP Belediye Başkan Aday Adayı Uğur Barış Karabulut, imar planlarını talep eden dönemin Başakşehir Belediye Başkanı, şuan İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Mevlüt Uysal'ın, Büyükçekmece'den Ak Parti Belediye Başkanı olarak açıklanması üzerine, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ü makamında ziyaret etti. Karabulut görüşmeye dair yaptığı açıklamada " 2013 yılından buyana bölgemizde sağlık, kreş, park, spor gibi donatı alanlarımız ve yeşil alanlarımız imara açılmak istendi. Sürdürdüğümüz mücadelelerle birçok alanda kazanım sağlarken tüm uğraşlarımıza rağmen yine de hukuksuz imar uygulamalarına bölgemiz maruz kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına binlerce yurttaşımızla itiraz etmemize, İstanbul 5.İdare mahkemesinde tüm planlara iptal kararı çıkmasına, belediye başkanının satışa çıkardığı parsellerin satış ve ihale yetkisinin hukuken sonlanmasına, Danıştay 10. ve 13. dairelerinin yerel yönetimin tüm itirazlarına rağmen yürütmeyi durdurma kararlarına karşın hukuksuzluğa son verilmedi. O dönem belediye başkanı olan Sn.Mevlüt Uysal'a yargı kararlarını uygulamadıkları için Küçükçekmece savcılığına kamu malına zarar verme ve görevi kötüye kullanma yönünde soruşturma dilekçesi verdik. Gelinen noktada halka 90'lı yıllarda spor alanı olarak planlanan Gölet alanında 112 ticari dükkan üretimi devam etmekte ve kamu alanları 3.şahıslara satılmaktadır. Gölet alanını 5 kat büyütüyoruz söylemleriyle halkımız kandırılmıştır. Bu uygulamalara izin veren Sn.Uysal mükafatlandırılırcasına önce İBB Başkanlığına atanmış, 2019 yerel seçimlerinde de Büyükçekmece'den aday gösterilmiştir. Büyükçekmece'nin yamaçları, göl havzası ve sahil yolunun geleceğinin şimdiden betonla çevrileceği belirtmek sürpriz olmayacaktır. Büyükçekmece'nin yıllardır bozulmamış sayfiye görüntüsü beton bloklarla çevrileceğini söylemek abartı değildir." dedi. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün 90 yıllarda Bahçeşehir'in Büyükçekmece'nin bir mahallesi olduğunu ve belediye hizmetlerini karşıladıklarını iletti. Akgün " 90'lı yıllarda Bahçeşehir kurulduğunda kentin Avrupa Şeref Bayrağı ve Habitat ödülü almasında çalışmalar yürüttük. Alt yapısı, yeşil alanları ve mimari dokusu ile hazır bir kenti, marka bir projeyi devralıp daha da geliştirmek, örnek model almak gerekirken, değerinin düşürülmesi kabul edilesi değildir." dedi.

Başkan Hasan Akgün BADER'i ziyaret edecek

Karabulut'tan görüşme sonrası Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ü Bahçeşehir'e derneğe davet ettiklerini ve bölgenin silüetini bozan yapıları, göletin geldiği son durumu, hukuksuzlukları yerinde görmelerini ilettiklerini, Akgün'nün de yakın bir zamanda bu ziyareti gerçekleştireceğini öğrendik.

Başakşehir Bahçeşehir mahallesinde neler yaşanmıştı?

Başakşehir'in öncesinde belde belediyesi olan sonrasında mahalleye dönüştürülen Bahçeşehir'de; Gölet, Pazartürk ve çevrelerinde yaşanan imar sorunlarını 2013 yılından buyana sizlerle paylaşıyoruz. 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Başakşehir Belediyesi ve inşaat şirketlerinin sunduğu imar değişikliği ile belki de Türkiye'nin en büyük rant projesi devreye sokulacaktı, ancak askı sürecinde yapılan 5000'nin üzerinde itiraz, kamuoyu baskısı bu planların iptal edilmesini sağlamıştı. Sonrası yıllarda plan revizyonlarıyla yeniden gündeme gelen parsellere yine BADER, Başakşehir Cumhuriyet Halk Partisi ve site yönetimleri itiraz etmiş, belirtilen parsellerin kamu yararı gözetmediği, şehircilik ilklerine aykırı olduğunu defalarca mahkeme kararlarıyla ispatlamışlardı. Ancak Başakşehir Belediyesi tüm mahkeme kararlarını hiçe sayarak ihale ettiği ve satışa çıkardığı parsellerde inşaat uygulamalarına izin verdi. Hatta yapılan inşaatların hukuksuzluğunu hukuka uygun hale getirmek adına " ..... Söz konusu imar planına ilişkin açılan davalarda 606 ada 2 ve 6 nolu, 607 ada, 2,5 ve 6 nolu parseller yönünden iptal kararı verildiği, alanın tamamının mülkiyetinin Başakşehir Belediye Başkanlığına ait olması nedeniyle, işlemde bütünlük ve usulde birliktelik ilkeleri ve alandaki kullanım kararlarının Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği yönünden "mevzuata uyumlu olmasını sağlamak ve mahkeme kararları doğrultusunda kararlara konu parsellere kullanım kararı getirmek amacıyla" (Gölet, Spor, Turizm ve Rekreasyon kullanımlarının mevzuata uyumlu hale getirilmesi için) hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliğinin onaylanmasını talep " etti.

Başakşehir Belediyesi bu revizyon talebiyle Bahçeşehir Gölette gerçekleştirdiği hukuksuzlukları örtbas etmek, hukusal dayanağa oturtmak isterken; İstanbul 5.İdare Mahkemesi'nin Haziran 2017'de, Türkiye'de en üst yargı mercii olan Danıştay 10. ve 13.darelerinin Aralık 2017'de açıkladığı kararla bir kez daha hüsrana uğradı. Bahçeşehir Gölet ve Pazartürk'e dair planları mahkemeler reddederek, talep edilen planların "Şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve Bahçeşehir'in Toplu Konut planlarına uygun olmadığı" görüşüyle davaların haklılığını birkez daha ispatlamıştı.

Editör: TE Bilisim