3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla hazırlanan "İstanbul’u Dinliyorum" engelsiz sesli fotoğraf kitabıyla engelli bireylerin kültür sanata erişim haklarına dikkat çekilirken Ara Güler’in eşsiz fotoğrafları da ilk kez sesli olarak kayıt altına alındı.

Ara Güler’in 1950-2010 yılları arasında çektiği fotoğraflardan oluşan çalışma için okulda bir seslendirme stüdyosu kuruldu. Çalışmada 200’e yakın fotoğraf betimlenerek öğrenciler tarafından metin haline getirildi, ardından stüdyoda okunarak albüm yapıldı.

Sesli kitap projesine Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER) ile Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) de destek verdi.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde yapılan kitap tanıtım programına, Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay, ilçe protokolü, Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah Çatal, öğretmenler, öğrenciler ve velileri katıldı.

Okul Müdürü Abdullah Çatal projeyle görme engelli bireylerin bilgiye, kültüre ve sanata erişim haklarıyla ilgili toplumda duyarlık oluşturmayı amaçladıklarını ifade ederek, öğrencilerin Ara Güler’in fotoğraf üslubu ve İstanbul’un yıllar içinde geçirdiği değişime de tanıklık ettiklerini söyledi.

İstanbul’u Dinliyorum Sesli Kitap Projesi; https://sebeder.org/BETIMLEME_KUMBARASI-147.html adresinden erişime sunulacak.

Editör: TE Bilisim