Kıymetli basın mensupları, Bebeğimizin çevre dostları, İstanbullular, doğa severler ve Cumhuriyet Halk Partili Dava arkadaşlarım;

Boğaz sahillerine beton deniz dolgusu yapılmak amacıyla çakılan bu kazıklarla doğal kıyı şeridi yok edilmekte, İstanbul Boğazı'nda telafisi mümkün olmayan bir tahribat yapılmaktadır...

Biz Boğaziçi’ni, İstanbul’u ve memleketini seven vatandaşlar ve siyasi parti temsilcileri olarak olarak kıyılarımıza bu kadar fazla el atılmasına, otopark ve inşaat rantları için doğal kıyı şeridimizin acımasızca mahvedilmesine göz yumamayız, izin veremeyiz...

Kazıklarla yapılan bu tahribat Boğaziçi’nin pek çok yerinde devam ediyor.

Bugün bulunduğumuz bu yeri durumun ciddiyetini anlatabilmek adına çok uygun bir nokta olduğu için seçtik. Şu anda Kazıklar Aşiyan’dan Bebek’e doğru ilerliyor!

Buraya kazıklarla sahili genişletip 150 araçlık otopark yapmayı düşünebiliyorlar. Proje tanıtım panolarında süslü resimlerle anlattıkları ancak  bu panolarda göstermekten kaçındıkları Bebek Semti için hayati konular var.

·         Bu yanlış proje, 150 araçlık sahil otoparkına giriş-çıkış için ileri-geri manevra yapacak araçların haftasonları Bebek’te zaten felç olan trafiğin daha da kilitlemesine sebep olacaktır.

·         Projeyi yapanlar, otoparkta yer bulamadığı için Hisar’a gidip geri dönmek zorunda kalacak olan araçların yaratacağı ek trafik yükünü hesaplamamışlardır.

·         Acil ambulans veya itfaiye ihtiyacı olması halinde Bebek’te yaşanacak can ve mal kayıplarının sorumlusu kim olacaktır?

·         Bebek ve Boğaziçi’nin pek çok semti şu anda ciddi ve hukuksuz bir vale terörü ile karşı karşıyadır. Bu proje ile daha çok araç, daha fazla vale, daha fazla vale terörüne zemin yaratılmaktadır.

 

·         UKOME kararları gereği 1. derece acil ulaşım yolu olan Bebek Cevdet Paşa Caddesi için “usulsüz araç parkını engelleme ve trafik yükünü azaltma’’ amacıyla bu proje yapılmamıştır. Karayolu, otopark ve inşaat rantlarına odaklanılmış olup, İstanbulluların acil durumlardaki can ve mal güvenlikleri düşünülmemiştir.

 

·         Karayolundan ulaşımı teşvik eden bu proje, başka semtlerden Bebek’e ve Boğaziçi’nin diğer güzel sahillerine ulaşmaya çalışacak vatandaşları da trafik kaosuna terk etmektedir.

 

·         Boğaziçi’nin en dar yeri daha da daraltılarak İstanbul Boğazı’ndan gemi geçiş güvenliği riske edilmektedir.

 

·         Boğaziçi’ndeki deniz canlılarına acımadan zarar verilmektedir.

 

Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde, Boğaziçi sahilleri gibi dünya harikası bir sahile böyle otoparklar yapılmaz. Bu sahiller özenle korunur. 

Bu sahillerden tüm İstanbulluların en keyifli şekilde faydalanabilmeleri için deniz yolundan toplu ulaşımı cazip kılacak,  projeler hayata geçirilmelidir.

CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı ve İstanbul İl Başkanlığı olarak, bu ve benzeri projelerin durdurulması ve halkın ihtiyaçlarını ön planda tutan doğru projelerin geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların gerek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gerekse hukuki platformlarda takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Boğaziçi’ni koruma çağrımıza, diğer tüm siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının da siyaset, iktidar, ego ve rant kavgalarını bir kenara bırakıp memleket, İstanbul ve Boğaziçi sevdası ile karşılık vermelerini ve aramızda olmalarını diliyor, umuyoruz.

ÇÜNKÜ BU KIYILAR DOĞANIN BİNLERCE YILLIK GEÇMİŞİNDE BİR SANAT ESERİ GİBİ NAKŞEDEREK BİZE EMANET ETTİĞİ PAHA BİÇİLEMEZ MÜCEVHER BİRER GERDANLIKTIR...

BİRİNCİ DERECEDE SİT ALANINDA BULUNAN BOĞAZİÇİ, BİZE MİRAS DEĞİL EMANETTİR.

MİRASYEDİ GİBİ BU ALANLARI YOK ETMEK YERİNE GELECEK NESİLLERE AKTARMAK BİZİM İNSANLIK VAZİFEMİZDİR.

KIYILARIMIZI, KOYLARIMIZI, KORULARIMIZI, KÖYLERİMİZİ, KÜLTÜRLERİMİZİ GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMAYA AND İÇELİM.

Sebahattin ÖZTÜRK / CHP Beşiktaş İlçe Başkanı /Şehir Plancısı 

DESTEKLEYEN SİVİL İNİSİYATİFLER

BEBEK SEMT GİRİŞİMİ 


BEBEKLİLER DERNEĞİ 

KÜLTÜR BİLİNCİ GELİŞTİRME VAKFI

KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ BEŞİKTAŞ ŞUBESİ

İSTANBUL YAŞAM DERNEĞİ

BOĞAZİÇİ ARNAVUTKÖYLÜLER DERNEĞİ

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ BEYOĞLU İLÇESİ

Kaynak: İstanbul Times haber Ajansı (İTHA) 

Editör: TE Bilisim