Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği’nce Başakşehir Aygüler Restaurant’ta verilen kahvaltıda konuşan Genel Başkan Hüseyin Zerraki, derneklerinin İstanbul’un Başakşehir ilçesinde 2014 tarihinde kurulduğunu bildirdi. Amaçlarının sahte seyyidliği ve istismarlığı önlemek, gerçek seyyidleri de kayıt altına almak olduğunu belirten Zerraki, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ön gördüğü esaslar doğrultusunda İslam Dini Peygamberi Hz.Muhammed Mustafa (S.A.V.)’nın dünyada ve Türkiye’de soyu ve Ehl’i Beyti olan, Seyyid ve Şerif aileler arasında imkanlar ölçüsünde her türlü maddi ve manevi yardımda bulunmayı, dayanışmayı sağlamak, seyyidlik ve şeriflik makamının Nakibü’l Eşrâflık kurumunun anlaşılması ve gelişmesi ile ilgili bu alanda bilimsel etkinlikler yapmak olduğunu söyledi.

İstanbul Times Haber Merkezi / Müslüm Aktürk  

Bir dönem, ana temeli Hz.Rasulullah tarafından atılan ve 1400 yıl devam eden Nakubü’l Eşrâflık kurumunun ortadan kaldırılmasına çalışıldığını belirten Genel Başkan Zerraki şöyle devam etti:
“Bu kutlu soydan gelen seyyid ve şerifleri de arka plana atarak ve bu şekilde unutturmaya çalıştılar. Bizlerin yerine ‘Seyyid,Şerif,Ehl-i Beyt’ diye bazı grupları Türk Milletine ‘Bunlar seyyid’dir diye tanıtmaya çalıştılar. Bu kişiler ise seyyid ve şeriflere yakışmayan hareketler ve davranışlarda bulunarak itibarımızı düşürdüler. Mümin ve Müslümanların bazıları da ‘Seyyidlik böyleyse, seyyidler böyle yapıyorlarsa biz böyle seyyidleri tanımıyoruz, tanımakta istemiyoruz’ diyerek gerçek seyyidlerden uzaklaştılar. Bu dönemlerde de bazı yobazlar ve din tüccarları ortaya çıkarak Türk Milletine ‘Biz seyidiz, biz Ehl-i Beyt’iz’ diyerek iyi niyetli Müslümanları kandırmaya çalıştılar ve çalışmalarına da devam ediyorlar. Fakat başaramayacaklar. Biz dernek olarak bu kötü imajları silmek ve bu din tüccarlarına engel olmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Allah’ın izni ile muvaffak olacağız.”

NESEP SERECESİ

Osmanlı döneminde Nakibü’l Eşrâf kaymakamları tarafından verilen; ellerinde “neseb-soy seceresi” olan seyyid ve şerif kardeşlerinin derneklerine baş vurarak üye olmaları rica eden Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği Genel Başkan Hüseyin Zerraki, seyyidlere şu çağrıda bulundu:
“Eğer herhangi bir sebeple ellerinde ki ‘Neseb Seceresi’ kayıp olmuş, çalınmış, yırtılmış ve yanmış ise, bu ailenin adı, baba adı, doğum yeri lakabı, ili, ilçesi, yazılmış şekilde dönemin Nakibü’l eşrâf kaymakamları tarafından tespit edilerek, kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtlar da İstanbul Süleymaniye’de İl Müftülüğü Meşihat ve Şeriye Sicilleri arşivinde asırlardan beri düzenli bir şekilde muhafaza edilen ‘Nakibü’l Eşrâf – Secerei –Tayyibe’ defterlerinde mevcuttur. Oraya gitsinler, kayıtları varsa çıkartsınlar, Meşihat Dairesi’nde tasdik etmek suretiyle, derneğimize gelsinler üye yapalım.”

DÜNYADA 6 ÇEŞİT SECERE VAR

Dünyadaki 6 çeşit secereden, seyyidlik için “soy” seceresinin geçerli olduğunu hatırlatan Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği Genel Başkan Hüseyin Zerraki, şunları kaydetti:
“Seyyidlik iddiasında bulunan kardeşlerimiz secereleri karıştırıyor. Adam soy seceresinin dışında bir secere getiriyor. Biz şeyhlere, alimlere karşı değiliz, biz burada akademik bir çalışma yürütüyoruz. Onları kıskandığımızı sanıyorlar. Seyyid olmadığı halde kendilerini seyyid olarak tanıtanlara sesleniyorum; böyle rezalet var mı? Çok ayıptır. Bugün İŞİD lideri, Avrupa’da ona biat eden yeni Müslüman kardeşlerimize kendini seyyid olarak tanıtmış, böyle bir şey yok. Buradan devlet büyüklerimize de sesleniyorum; Eğer Hz. Peygamber’i seviyorsanız mutlaka ve mutlaka sahte seyitliği önlemek için tedbir alın. Çünkü sahte seyitlik İslamiyet’e büyük zarar veriyor. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettim. Çok çok sevindi, ‘canı-gönülden tebrik ediyorum’ dedi. 3-4 yıldan beri ‘o televizyon senin, bu televizyon benim’ diye dolaşan birkaç tane selefi vahhabi var. Bunların işi gücü Hz. Peygamber’in hadislerini, sünneti, bırakın soyunu Hz. Peygamber’in bizzat kendisini inkar etmek. Diyanet yetkililerimizin bunlara engel olması gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu dile getirdi ve bundan sonra o insanlar hakkında işlem yapılacak. Her şeyi devlet büyüklerimize bırakmamamız lazım. Bu konu ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığımız var, İlahiyat fakültelerimiz var. Televizyon televizyon dolaşan şu 5 kişiden ikisini mahkemeye verdik.”

Vahhabilerin Fahrettin Paşa’nın aleyhinde konuştuklarını vurgulayan Zerraki, “Oysa Fahrettin Paşa, orada canını, kanını feda etti. Kutsal emanetlerden bazılarını, münafıkların eline geçmemesi için İstanbul’a getirdi.” dedi.

TÜRKİYE’NİN GURURU

Bu arada, dünyadaki Seyyidlerin yarısından fazlasının Türkiye’de yaşadığı öğrenildi. Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği Genel Başkan Hüseyin Zerraki, net rakam olmamakla birlikte dünyada 20 bin Seyyid aile olduğunu ve bu nefsi pak ailelerden 10 binden fazlasının Türkiye’de ikamet ettiğini söyledi. Seyyidlerin belirli illerde değil Türkiye’nin her tarafında yaşadığına dikkat çeken Zerraki, 10 binden fazla seyyid ailenin 4’de 3’ünün batı bölgesinde yaşamlarını sürdürdüğünü bunun da Türkiye için büyük gurur olduğunu sözlerine ekledi.

Kahvaltılı programa Eski Bakan ve RP Genel Başkan Yardımcısı Hüsamettin Korkutata Cumhurbaşkanı Danışmanı Zühtü Aksal, Eski Bahçelievler Belediye Başkanı Muzaffer Doğan, dernek kurucu üyelerinden Balıkesir Manyas seyyidlerinden iş adamı Seyyid Yahya Yaşar, derneğin yönetim kurulu üyelerinden Seyyid Şeyh Abdülbaki Sivasi, Seyyid Kemalettin Geylani, eski belediye başkanı Seyyid Hasan Hüseyin Kuşçu, Seyyid Akif Erçin, Seyyid Şeyh Ali Sebebi, Seyyid Şeyh Osman Koçak, Emekli Yargıtay Hakimi Mehmet Kayhan, Emekli Hakim Seyyid Ali Becirmanlı, Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Muamer Çınar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr Alaattin Duran, İlahiyat Profesörü Ramazan Ayvalı, Mevlana Camii İmamı Davut Eryılmaz, Kıyı Emniyet Şube Müdürü Yasin Karahan, Emekli İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ahmet Bilgi ve çok sayıda STK başkanı ve yetkilisi katıldı.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim