Arsa değeri artınca yeşil alan kimin umurunda

Pik Dökümcüler Yapı Kooperatifi zaten ile Ak Yapı arasında yapılan protokol gereği daha önce sosyal donatı ve ağaçlandırma alanı için tahsis edilen yer arsa değeri artınca ağaçlar kesildi ve sosyal donatı alanı da betona teslim edildi.

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber

Organize sanayi bölgelerinin yetkileri çok fazla

Zamanında organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren kooperatiflerin uzun bürokratik engellere takılmadan inşai işlerini yapmak üzere verilen yetkiler bugün amacı dışında kullanılarak rant odaklı hale gelmiş durumda.

İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi içinde zamanında sosyal donatı, yeşil alan ve ağaçlandırma alanı olarak bırakılan bir çok yer arsa değeri çok arttığından dolayı adeta rant kapısı olarak görülmeye başlandı.

OSB ‘ler yetkilerini kötüye mi kullanılıyor ?

Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 1983’de ANAVATAN partisini kurunca sanayicileri bürokrarik oligarşiden korumak için Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan Kooperatiflere bazı yetiler tanıdı. Örneğin inşaat yapmak için belediye onayı artı kaldırıldı.

Bunu yaparken kooperatifler bina yapıp rant elde etsinler diye değil üretim yapacakları mekanlar kısa sürede yapılsın diye verilen yetkiler bugün İkitelli Organize sanayi bölgesi içinde bir rant aracı olmuş durumda. Yıllardır İkitelli Organize sanayi sitesi içinde bulunan 39 Kooperatiften bir çoğu daha önce boş bırakılan alanlara eski yapıların aksine dikey yapılar yapılarak sanayi sitelerinin görüntüsü amacından saptırıldı.

Pik Dökümcüler Yapı Kooperatifi Yüzlerce Yetişkin Çam Ağacını Gözü Kapalı Olarak Ne Kadarlık Rant İçin Kestirdi ?

Adeta bir orman gibi gür ve çevreye muhteşem bir güzellik sunan onlarca yıllık çam ağaçları yerine beton yığınlarının yükselmesine izin veren Pik Dökümcüler Sanayi Sitesi Başkanı Nedim Çırpıcı ile konuştuk başkan tatminkar bir cevap veremeyerek üstü kapalı olarak Ak Yapı’nın kaç tane ağaç kesildiği veya nakledildiği ile alakalı detaylı bilgiye sahip olduğunu Söyledi. Bu kez de haber ihbar hattımız bilgi almak için iki kez Tem 34’ten Muhammet Eşbah’ı aradık. Not bırakmamıza rağmen geri dönüş olmadığı için haber ihbar hattımıza gelen bilgiler ve olay yerinde yaptığımız incelemelerde ihbarın doğru olduğuna kanaat getirerek kamuoyu yararına olan bu haberi yaptık.

İOSB Müteşebbis heyet başkanı Nihat Tunalı bizim hiçbir şeye iznimiz yok dedi

İkitelli Organize Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu başkanı Nihat Tunalı Gazetemize yaptığı açıklamada üst yönetim olarak haber konusu olan proje ile alakalı ne bir iznimiz ne de bir yazılı onayımız yoktur. Pik Dökümcüler Sanayi Sitesi Başkanlığı ve inşaat firması olan TEM 34 yaptıkları anlaşma ile bu inşaata başlamışlardır. Yayın Grubu olarak çevreye yönelik yaptığınız haber çalışmalarını takdir ile takip ediyorum. Kamuoyu adına yayıncılık yapan gazetenize haber yapın veya yapmayın gibi bir talebimiz olamaz şeklinde konuştu.

TEM 34 Yetkilisi Muhamed Eşbah bilgi alma talebimizi dikkate almadı

Yayıncılık ilkemiz gereği hiç bir zaman tek taraflı haber yapmama prensibimiz gereğince 14.09.2018 Saat 11.30 civarında arayıp not bırakmamıza rağmen dönüş olmadı. İkinci kez ise 17 Eylül 2018 Saat 15.30 civarında yeniden aradık ancak yine dönüş olmayınca yapımcı firmanın yetkilisi Muhammet Eşbah’tan açıklama alamadık.

Şirket sitelerinde bir çok sosyal sorumluluk projeleri içinde yer aldığını söyleyen Ak Yapı yöneticilerinin çevreye verdikleri yürek sızlatan projeleri olan TEM 34 İKİTELLİ projeleri için ne kadar yetişkin çam ağacını kestiklerini merak ediyoruz.

Bu Proje emsal gösterilerek OSB.lerin Belediyelerden izin almadan inşaat yapması engellenmelidir

İstanbul Times Yayın Grubu Kurucusu ve İmtiyaz sahibi Hüseyin Çetinner: "2009 İstanbul Sel Felaketinden bu yana uygunsuz yapılar ile savaş ilan etmiş durumdayız dedi"

İstanbul Times Yayın Grubu Kurucu İmtiyaz sahibi Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner şunları söyledi :" Ben bu bölgeyi çok iyi biliyorum. Burada Hafriyat çalışmaları yapılırken bir kaç kez görüntülere şahit olmuştum.

Aklıma Çam ağaçlarını kesip plaza yapacakları gelmemişti. Yol düzenlemesi yapıldıktan sonra bu istikameti değil 4. Etap güzergahından işime gidip geldiğim için bu çirkin yapıyı ta ki duyarlı bir vatandaşın haber ihbar hattımıza durumu anlatan maili gelene kadar gözümüzden kaçan bir çirkin yapıyı muhabirlerimiz ile gidip inceledik.

Gerçekten çevre ve şehircilik anlayışı olan hiç bir kimse bu ağaçları kesip yerine plaza yapmaz.

Bölge halkının plazaya değil çevreye ,yeşile doğaya ağaca ihtiyacı var. Eğer Kooperatif başkanına yeni yerler ve alanlar lazım idiyse keşke zaten yüksek olmayan mevcut binalarını yıkıp onların yerine aynı metre karede yer yapıp rant elde etselerdi. İş adamlarının kazanç elde etmelerine karşı değilim.

Ama geleceğimizi yok eden çevremizi, ağaçlarımızı elimizden alan kim olursa olsun onlara karşı 2009 sel felaketinden bu yana mücadelemi veriyorum.

O tarihten bu yana şahsım, gazetem ve dijital medyada yayın yapan web televizyonlarımıza karşı 100' ün üzerinde dava açılmasına rağmen İstanbul'da yargıçlar ver derecesine halk odaklı haberler yaptığımıza karar veren yargı mensuplarımıza teşekkür ederim.

Bütün davaları biz kazandığımız halde gözü rant bürüyenlere karşı ne yazık ki yağmaları durduramadık.

Pik Dökümcüler Sanayi Sitesi başkanı Nedim Çırpıcı'nın, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet başkanı Nihat Tunalı, ve Ak Yapının yetkilileri hakkında mutlaka dava açılması gerektiğini düşünüyorum şeklinde konuşan Hüseyin Çetiner hiçbir kimse yüzlerce çam ağacının kıyımına seyirci kalmamasını istedi.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim