Mahalle Halkı İmar sorunlarının çözümüne katkı yapmak için dernek kurdu

Özlem Semint'in başkan,Başakşehir ilçesi Bayramtepe Koruma ve Dayanışma Derneği (BAKODER) Prenses Düğün Salonunda çok sayıda mağdur'un katıldığı bir bilgilendirme toplantısı yaptı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Erhan Şahin 

CHP Başakşehir ilçe başkanı Mali Müşavir Özgür Karabat, İyi Parti Başaşehir ilçe başkanı Halil Kalkan,Güvercitepe mahalle Muhtarı İbrahim Dinç , Altınşehir Mahalle muhteri Seyfettin Balki, CHP Başakşehir Belediye Meclis üyeleri Abulhadi Akmugan, Erdoğan Dulkadir, Zeynel Yılmaz, Murat Özkurt, CHP Kadın Kolu Başkanı Bağdagül Gülen başta olmak üzere çok sayıda davetli şehir plancıları ve hukukçuların konuşmacı olduğu bilgilendirme toplantısına katıldı.

Konuşmacıların üzerin de durduğu en önemli konu birlik ve beraberlik için de hareket edilerek herkesin haklı davaların sahip çıkması istendi.

Mahalle yol yapımına terklerin oluşturduğu sorun, yüksek gerilim hattı altı evlerin sorunları, sosyal donatı, eğitim ve sağlık alanlarına yapılan konutların durumu başta olmak üzere bir türlü çözüme kavuşturulamayan imar sorunları hakkında Mahalle muhtarı İbrahim Dinç, şehir plancısı, Hukukçu başta olmak üzere hak sahiplerine detaylı bilgi verildi.

BAKODER başkanı Özlem Semint Şunları söyledi:

Bölgede yaşamını sürdüren insanların geldikleri kentlere bakıldığında zengin bir karma göze çarpıyor. Kars, Ordu, Giresun, Tokat, Bitlis, Malatya, Adıyaman ,Muş gibi illerden göç ederek mahalleli olan aileler, dengeli bir tablo teşkil ediyor.

Yapılacak olan Yol Bölge Halkı için değil Üniversite için yapılıyor iddiası var

Başakşehir Belediyesi uzun süreden beri halk arasında Filistin Mahallesi olarak anılan bölge ile ilgileniyor.

Hizmet kalitesi ve hizmet yeterliliği açısından sürekli mağduriyet yaşayan bölge, konu imar, inşaat, imalat boyutuna gelince birden değerleniyor. 261 Ada 9 Parsel üzerinde, önce evlerin tespitini yapan yetkililer, ağaçların sayımına kadar her detayı kayda alarak, fizibilite çalışmalarını yoğunlaştırıyor. AKP grubu ilgili teklifin ayrıntılarını hazırlayıp meclis oturumlarında görüşülmesini sağlıyor.

Muhalefet partisi CHP’nin hayır oylarına rağmen, Akp’li meclis üyelerinin desteğiyle o zaman Başakşehir Belediye Başkanı olan Mevlüt Uysal’a 27.10.2016 tarihinde satış yetkisi veriliyor. Süreç hızla ilerlerken durumdan haberi olan mahalle sakinleri kendi aralarında toplanarak gündem kritiği yapıyor. İmzalar toplanıyor.

16 ay önce Bölge Halkının Haklarını savunmak Üzere Dernek Kuruldu

Filistin Mahallesi olarak anılan bölgede ikamet eden yurttaşları meclis oturumlarına katılarak, problemin yüz yüze konuşulma fırsatını deniyor. Fakat, devrin Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın talimatıyla vatandaşlar içeri alınmıyor. Tartışmalar ve gergin diyalogların sonrasında aralarından seçilen yedi temsilcinin meclis salonuna girmesine onay veriliyor. Fakat arzu edilen görüşmeler yine sağlanamıyor. Çalınan her kapı yüzlerine kapanıyor. Yoğun ısrarlar devam edince o zaman imardan sorumlu başkan yardımcısı Bedri Sinan Gül’den, vatandaşın mağdur edilmeyeceğine dair ucu açık bir görüş servis ediliyor.

Yaklaşık 800 yurttaşın yaşamını devam ettirdiği bölgede belirsizlik hüküm sürerken, oluşan stresin farkına varan belediye iradesi, 60 kişiyi toplantıya çağırıyor. Herkes birbirine neden 60 kişi diye sorarken, ”Ya hepimiz, ya hiçbirimiz”duygusunda buluşuluyor ve direnişe geçme refleksi sahipleniyor. Yükselen motivasyon dernekleşme sürecini de beraberinde getiriyor. BAKODER (Bayramtepe Koruma ve Dayanışma Derneği) kuruluyor.

Yönetim kurulu başkanlığına Özlem Semint seçiliyor. DURUMUN FARKINDAYIZ Bu aşamaların ardından yaşanan gelişmeleri Bakoder Başkanı Özlem Semint’den öğreniyoruz; ”

Derneğimiz ON ALTI Aydır faaliyette

Belediyenin yeni projelerinin ortasında kalıyoruz. Neyi, nasıl yapacaklarını ve bizim açımızdan sürecin nasıl şekil alacağını bilmek durumundayız. 220 haneyiz. Çok az sayıda tapulu yer var. Sanıyorum 1990’lı yıllarda mahallede ikamet eden insanlar için bir sahiplendirme, tapulandırma fırsatı doğmuş. O dönemde burada muhtarlık yapanlar ve bazı şahıslar mahalleliden paralar toplamış. Ancak, iletişimler güvensizlik bariyerine takılmış. Sorunlar uzun yıllar boyunca hep bir yerlerde gizli kalmış. Mahallede yaşayan insanlar kendi imkanlarıyla yol yapmış, kanalizasyon açtırmış. Baştan sona emek harcamış. Hayata tutunmaya çalışmış. 2010 yılında çıkan söylentilerle birlikte bölgenin değer artışına konu olacağı yönünde kanaatler yayılmış. Fakat beklenen somut ilerleme sağlanamamış.”

Semint: “Biz İşgalci Değiliz “

Geniş bir alan üzerindeyiz. Mahalleye adanmış hayatlarımız, anılarımız, çabalarımız var. Başakşehir Belediyesi’nin mantığını anlamakta güçlük çekiyoruz. İlçenin farklı noktalarında yaptıkları gibi, insanları oyalayıp, umutlandırıp, sonra da başka şirketlere yetki devri yapıp, ”Elimizden bir şey gelmiyor” demelerinden kaygı duyuyoruz.

Devrin ilçe Belediye başkanı Mevlüt Uysal’ın bazı yerlerde buraya 780 daire yapılacağını söylediğini biliyoruz. Sular Vadisi konseptiyle dizayn edilecek bir yaşam projesinden bahsediliyor. Sosyal donatı alanları, sağlık ocağı, parklar falan. Ama, böyle bir planda insanların yerlerinin çoğu, yol,imar, kamulaştırma gibi sebeplerle kesintiye uğrayacak. Önceleri mevcut evleriniz için 30 ar bin lira fark vereceksiniz, bu parayı da 20 yıl içinde ödeyeceksiniz şeklinde ihtimaller konuşulurken, şimdi ise 73 metrekare yeni daire için 80 bin lira fark alınacak gibi tuhaf şeyler duyuyoruz. Belediye bizi işgalci olarak görüyor.

Biz işgalci değiliz şeklinde konuşan Semint amacımız yaşadığımız yerlere sahip çıkmak dedi

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim