"Gölette İnşaatların Yürütmesinin Durdurulması Onandı"
 
2015 yılında Bahçeşehir Gölette Türkiye'de en üst karar mercii olan Danıştayın verdiği "Şehircilik ilkelerine aykırı ve kamu yararı gözetmediği" özetiyle belirtilen karara; Başakşehir Belediyesi ve hukuksuz ihaleyi alan inşaat şirketi itiraz etmişti. Sonrasında da itiraza yanıt bile gelmeden inşaatların yapımına ve dükkan satışına devam edilmiş, Danıştayın inşaatların yürütmesinin durdurulması kararını yerine getirilmemişti.
 
İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner
 
Uysal'ın ben yaptım oldu işlerine yargıdan bir tokat daha,
 
Hatta o dönem Başakşehir Belediye Başkanı bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mevlüt Uysal hakkında Küçükçekmece Savcılığına, görevini yerine getirmediği ve görevini kötüye kullandığı yönünde Bahçeşehirliler Derneği Başkanı Uğur Barış Karabulut ve Başakşehir CHP Meclis Üyesi Mimar Hilal Erbakan'a vekaleten Av.Fuat Ekin tarafından suç duyurusunda bulunulmuş, savcılık dosyası verilmişti.
 
Aradan geçen 2 yılın ardından Danıştay 13.Daire Mahkemesi tüm üyelerinin oy birliği ile yapılan itirazları reddetti. Böylece bir kez daha inşaatların Yürütmesinin Durdurulması yönündeki karar onanmış oldu. Esas numarası 2016/2657 olan kararda "Yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması istemli dilekçede ileri sürülen nedenler, Dairemizce verilen 09.04.2015 tarih ve 29321 sayılı Resmi Gazete'de ilan edilen dava konusu ihale işleminin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden "İSTEMİN REDDİNE, 22.05.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi." demektedir.
 
Bahçeşehirliler Derneği ve Gölet Gönüllülerinden Yargı Mensuplarına Çağrı!
 
Bahçeşehirliler Derneği (BADER) ve Gölet Gönüllüleri 20.06.2018 tarihinde (bugün) saat 14:00'da hukuksuz yürütülen Göletteki inşaat alanlarını tüm çıplaklığı ile gören dernek binası önünde bir basın açıklaması düzenledi.
 
Etkinliğe Bader üyelerinin yanı sıra CHP Başakşehir Meclis Üyeleri, İyi Parti Başakşehir Yöneticileri ve çok sayıda bölge halkı da katıldı. BADER Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Barış Karabulut Danıştayın İnşaatların Yürütmesinin Durdurulması kararını katılımcılarla paylaşarak " Bugünden itibaren inşaatlar devam ederse Danıştay kararı bu kez de uygulanmaz ise kanunları uygulamayan görevliler hakkında görevi kötüye kullanma ve bölge halkının kaybettiği haklarından dolayı tazminat davaları açılacaktır."
 
Bahçeşehir Gölet RANT Savaşında neler yaşanmıştı ?
 
Göletteki hukuksuzluk, Danıştay 8.ve 13. Dairelerince karara bağlanmış; Kanunsuz Gölet satışı ve inşaatların yürütmesinin Danıştayca durdurulmasına karar verilmişti. 29 gün durdurulan inşaatlar 07.06.2017 tarihi itibariyle Başakşehir Belediyesi'nin İstanbul 7.İdare Mahkemesi başvurusu ile tekrar yapılaşmaya açılmıştı.
 
Gölette inşaat Danıştay kararına rağmen nasıl başladı ?
 
Nasıl olmuş da bir yerel mahkeme Danıştay kararını bozmuştu?
 
Başakşehir Belediyesi 05.06.2017 tarihinde kamuoyuna, İstanbul 7.İdare mahkemesinin Danıştay'ın verdiği Yürütmeyi Durdurma Kararının Yürütmesinin Durdurulduğuna dair bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada 7.İdare mahkemesine bir şahsın başvurarak dava açtığını ve bu davayı kazandığı için Danıştay'ın Yürütmenin Durdurulmasına yönelik kararının kalktığı yönünde kafa karışıklığına neden olan bir eyanatta bulundu.
 
7.İdare Mahkemesi'ne açılan davada bir şahıs, 30.03.2017 tarihinde Gölette inşaatı gerçekleştiren inşaat şirketi ile aralarında HARİCİ BİR SATIŞ SÖZLEŞMESİ yapmış ve bu sözleşmeye istinaden 2017/887 ESAS SAYILI dosya ile mağdur olduğunu belirterek Başakşehir Belediyesine DURDURULAN İNŞAATIN YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI yönünde dava açmıştı. İstanbul 7.İdare Mahkemesi verdiği kararla DANIŞTAYIN verdiği yürütmeyi durdurma kararını hiçe sayarak, kararı uygulayan belediyenin yürütmeyi durdurma işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bizler açıklarken zorlanıyoruz umarız kamuoyu bu karmaşık kararı anlar. 7.İdare Mahkemesi bu kararı ile Türkiye Hukuk tarihine geçecek bir karara imza atmıştır. Yürütmeyi Durdurma kararı ile kanunsuz, usulsüz, hukuksuz ve yetkisini aşan bir şekilde hukuku dolanmak yoluyla Danıştay kararını durdurmuştur.
 
Hukuksuz karar rağmen devam eden inşaatlarda AKILLARDA KALAN SORULAR vardı?
 
İlgili davada davayı açan kişinin bu davaya müdahil olma şartı sorulmamıştır.
 
Davacı şahıs ile ilgili şirket arasında yapıldığı belirtilen SATIŞ SÖZLEŞMESİ resmi bir kayıt olmadan davaya konu olmuş, sonrasında davaya şerh düşen 1 hakimin uyarısı ile 30 Mart'ta açılan davaya 01 Haziran tarihinde noter tasdikli sözleşme beyan edilmiştir.
 
Hiçbir dava açma hakkı olmayan birine lehinde ve çok kısa sürede karar verilmiştir.
 
Bahçeşehirliler Derneği olarak 2013 yılında İstanbul 6.İdare Mahkemesine Pazartürk ve Gölet için dernek kurumsal kimliği ile dava açmış ancak mahkeme derneğimizi davanın müdahili olamaz gerekçesiyle 2 yıl oyalamıştı.
 
Eğer bir mağduriyet var ise ilgili inşaat şirketi neden Başakşehir Belediyesine dava açmamıştır?
 
Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner Darp edilmişti
 
Gölet'in imara açıldığı meclis toplantısında görevini yaparken darp edilen İstanbul Times Gazetesi İmtiyaz sahibi Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner ceza davasında haklı bulunmuştu. Çetiner'in kendisini darp edenlere karşı açtığı maddi ve manevi tazminat davası 2015 den bu yana devam ediyor.
 
Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


 

Editör: TE Bilisim