İBB Mayıs Ayı Meclis Toplantısında ilginç bir karara imza attı..

İBB ile Marmara forum’un yapımcısı Multi Corporation ile yaptığı protokol gereği kaçak 160 bin m2 lik alanın 40 bin m2 sini İBB ye devretmek kaydı ile kaçak yapı bir anda normal bir yapı olarak karşımıza çıktı. Belli bir süre sonrada muhtemelen İBB butayaı satışa çıkaracak ve aynı firma buraya satın alacak gibi bir izlenim alınıyor.

İstanbul Times Haber Merkezi

Bu kararın İBB tarihinde tartışılacağını ifade eden CHP Bakırköy ve İBB Meclis üyesi
ve Hukuk Komisyonu Üyesi Taner Kazanoğlu, “Bir dervişin sakalından fare geçmiş, o da sakalını kesmiş. Niye dediklerinde de, yol ederler cevabını vermiş. Biz bu kararla yol açıyoruz. Bundan sonra İstanbul'daki tüm kaçaklar kendine bu kararı göstererek yol yapacak” diye konuştu. “Burası Bakırköy'ün başına bela olan bir alışveriş merkezi” diyen Kazanoğlu, “Alanın Bakırköy'de kalması nedeniyle belki şimdi 'Bakırköy Belediyesi izni verdi' diyenler çıkacaktır. Ya da milli servet ne yapalım, adama kolaylık sağlayalım gibi tezler de üretilebilir. Bakırköy diye biz yanlışa doğru demeyiz. Başında da yapılması hata, şimdi de böyle protokol yapılması hata. 100 bin metrekarelik kaçağı 40 bin metrekaresini alıyoruz ve yasal hale getiriyoruz. Bu yola girdiğimiz an; kuru temizleme gibi davranacağız; yasal olmayan bir hikayeyi yasal hale getireceğiz. Milli servet, iş adamının sorunu çözülüyor, yatırım yapılmış gibi birçok tez üretilebilir. Ama herkese örnek olur. Bu mutlaka mahkemeden dönecektir. Ama başımıza çok iş açar” şeklinde konuştu. 

Bu karar tarihe geçer

Bakırköy Belediyesi'ne bir bina kazandırmak için 1/5000'lik planlarda değişiklik beklediğini de söyleyen Kazanoğlu, “Biz bir türlü bunu yapamıyoruz. Ama Amerikalı bir firma geliyor. Kaçak olan binasını yasal hale getiriyor” ifadesini de kullandı. CHP'li Mesut Kösedağı ise tarihi bir gün yaşandığını belirterek, “Meclis tarihimizde daha önce var mı bilmiyorum. Mesela Zeytinburnu'nda yıkılması gereken 16/9'un sahibi gelse iki katını size vereyim dese ne olacak? Ya da ben 3 imarlık yere 5 imarlık inşaat yapsam sonra da biri sizin olsun; ruhsatı verin desem ne olacak? Birilerinin hayatını iyileştirebiliyoruz gibi ama bu karar tarihe geçer. Kaçağı legalleştirmektir. Bunun yeri de bu meclis değildir” diye konuştu. Konuyla ilgili daha önce de defalarca soru önergesi veren Hüseyin Sağ ise “Bu karar bu meclis yüz karası olacak” açıklamasını yaptı.

Yargıdan dönerse süreç takip edilir

Konuşmaların ardından söz alan Hukuk Komisiyonu Başkanı AK Partili Osman Gökçebaş ise hiçbir zaman isme bakarak karar vermediklerini belirterek, “Burayla ilgili 2004'te başlayan sürecin baş aktörü Bakırköy Belediyesi'dir. İBB zaman zaman müdahale etmek istemiş, kararlar alınmış ama bugünlere gelinmiş. CHP'li arkadaşlarımız bugünkü hassasiyeti Bakırköy Belediyesi'nin ruhsatlandırma aşamasında gösterselerdi bugün bunu konuşmayacaktık. Komisyon olarak birinci önceliğimiz hukukilik. Gelen dosya şartlı bağış şeklinde geldi. Kimseye bir menfaat temini yok. Protokolde de yazdığı gibi belediye hizmet alanı olmak üzere bir binanın devri ve planlarda transfer alanı olarak görülen 16 dönüm arazinin devri şeklinde şartlı bağış olarak değerlendirdiğimiz için uygun gördük. Üstelik yargı denetimi açık. Yargıdan dönerse buna göre süreç takip edilecektir” ifadesini kullandı. Karar CHP'lilerin ret oyuna karşın AK Partililerin oyu ile geçti. Oylamada CHP'liler oy kullananların sayılmasını istese de meclisi yöneten Başkanvekili Göksel Gümüşdağ bunu kabul etmedi.  

İstanbul Times Gazetesi olarak ilk günden beri bu proje yanlış dedik

Sabancı’nın CarfourSa yapmak için imar ve inşaat izni aldığı günden bu yana buranın tarihi Çırpıcı Çayırının kalan son parçaları olduğunu ifade ederek bir çok ilçenin kesişme noktasında yer alan bir lokasyonda bu kadar büyük çaplı bir projeye izin verilmesi doğru değil tezini savunduk. Yıllar önce Marmara Forum’um yapımcı firmasının yetkilileri ile Beşiktaş Akatlarda ki Firma merkezinde görüşerek neden bu kadar büyük bir proje yaptığınız halde trafiği rahatlatacak yeni yollar yapmadınız sorusunu sorduk. Şirket yetkilileri biz üzerimize düşen her şeyi yaptık bu soruları İBB ye sorun dediler. Biz de  dönemim İBB İmar komisyonu başkanına sormuştuk. Onlarda Ali Müfit Gürtuna zamanında verilen izinler olduğunu ifade ederek suçu başka bir yere atmakla yetindiler.

Olan saatlerce trafikte sıkışan halka olacak. İBB 40 bin metre karelik yer için halkın yaşamını tehlikeye atmayı tercih etti.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim