Fabrika’nın kimliği belirsiz kişiler tarafından sürekli yağmalandığı ortaya çıktı. Metruk Fabrika binası içindeki demirlerin gündüz saatine aldırış etmeden çalan iki hırsız, rahat tavırları ile dikkat çekti.

İstanbul Times Haber Merkezi / F. Muhabir Remzi Tayuzak

AKFİL Fabrikasına yazık oluyor

Zeytinburnu Veliefendi Hipodromu’nun hemen karşısındaki alanda bulunan Ankara'nın en eski ve en köklü ailelerinden olan Mermerciler Ailesinin oğlu İhsan Mermerci tarafından 1955'te temeli atılan ve daha sonra 2008 yılında üretimi tamamen dondurulup Akkoza'ya satılan, ardından da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınıp kamulaştırılan Akfil Tekstil, her gün yağmalanıyor.

Kapatıldığı günden bu yana hırsızlık olayları ile gündeme gelen işyerinde, çalınmadık demir, cam pencere ve eşya kalmadı.

Mahallelinin verdiği bilgilere göre, yapılan yağmalama, her geçen gün artarak devam ediyor.

Kameralara yansıyan görüntülerde de bir hırsızların, güpegündüz binanın duvarına çıkarak ilerliyor. Yoldan geçen araçlara ve yayalara aldırış etmeyen hırsızlara,uzun bir süre yoldan geçen bir köpek havlayarak tepki gösteriyor.

Olayı gören vatandaşlar ise, karşıya geçiyor ve yollarına devam ediyor. Hırsız ise, bir süre sonra kendisini orada bekleyen arkadaşının yanına giderek, inşaatın demirlerini keserek alıyor.
Rahat tavırları ile dikkat çeken iki hırsız, mahallelinin iddiasına göre, sürekli bölgeye geliyor ve tekstil fabrikasında kalan malzemelerden arta kalanları çalıyor.

Madde kullananların uğrak mekanı,istenmeyen olaylar yaşanabilir

Farbikanın Tekstilin iç ve dış duvarları ise, gün geçtikçe yağışlar ve hırsızlığın da etkisiyle dökülüyor. Binanın kaldırıma bakan taraflarında da derin çatlaklar oluşmuş ve buradan içeriye kedi, köpek gibi hayvanlar girebiliyor. Mahalleli de merakını gidermek için bu oyuklardan baktıklarını söylüyor.

Akfil Tekstil'in arazisi Çırpıcı 1453 Şehir Parkı’nın devamı kapsamında yeşil alana dönüştürülmesi planlanıyor.

Yarım asrı aşkın bir geçmişe sahip ve binlerce kişiye ekmek kapısı olan Türkiye'nin ilk denim kumaş üreticisi Akfil Tekstil’in kaderine terk edilmesi, görenlerin içini acıtıyor.
Hayalet bir şehre dönen tekstilin hırsızlar için bir demir madenine döndüğü görüntülere yansıyor.

Milli servetin bu şekilde talan edilmesinde ithal hırsızların da payı az değil.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


Editör: TE Bilisim