“Türkiye’nin ilk engelsiz üniversitesi Bağcılar’da açıldı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan “Engelsiz Üniversite” Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı’nda açıldı. Engelsiz Üniversite hizmetinin verileceği atölyeleri gezen Erdoğan, Engelliler Sarayı’na hayran kaldı. İstanbul Medipol Üniversitesi ve Bağcılar Belediyesi’nin işbirliğiyle hazırlanan “Engelsiz Üniversite” projesindeakademisyenler tarafından 40 branşta 1600 engelliye eğitim verilecek.

Bağcılar Belediyesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nin imzaladığı proje çerçevesinde engellilerin eğitiminin kalitesinin artırılmasına yönelik “Engelsiz Üniversite” projesi hayata geçirildi.

Projenin açılış töreni için Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı’na gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan proje kapsamında oluşturulan atölye ve sınıfları gezdi. Engellilerle sohbet eden ve onlara başarılar dileyen Emine Erdoğan, yapılan çalışmalarla ilgili Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'dan bilgi aldı.

Engelli bireylerin eğitim aldığı güzel sanatlar, ahşap boyama, kilim dokuma, kekemelik ve konuşma bozukluğu, kütüphane atölyelerini gezen Erdoğan'a, engelli kursiyerlerin ilgisi yoğun oldu. Emine Erdoğan'a file dokumadan yaptığı Recep Tayyip Erdoğan'ın portresinin olduğu tabloyu gösteren engelli kursiyerlerden Esra Özay Yıldız, bu tabloyu kendi elleriyle dokuduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a vermek istediğini söyledi.

“Bağcılar Belediyemiz, engellilerle ilgili son derece titiz çalışmalar yürütüyor”

Emine Erdoğan, güzel sanatlar atölyesinde ayaklarıyla resim yapan 15 yaşındaki Muhammed Uğur Bitkay'ın resim yapışını izledi. Bitkay'la ve annesiyle sohbet eden Erdoğan, Bitkay'ı resimlerinden ve çalışmalarından dolayı tebrik ettiğini dile getirdi. Emine Erdoğan, "Muhammed ayaklarıyla resim yapıyor. Tebrik ediyorum ve başarıların devamını diliyorum. Muhammed seninle tanıştığıma çok memnun oldum" diye konuştu.Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a selam söyleyen engelli kursiyerlerle atölyelerde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yoğun katılım olan programın açılış konuşmasını yapan Erdoğan, “Bağcılar Belediyemiz, 2011 yılından beri engellilerle ilgili son derece titiz ve tüm kurumlara örnek çalışmalar yürütüyor.

Engelliler Sarayı sayesinde nice kardeşimiz mesleki eğitim aldı. Spor ve sanat alanlarında güzel işler yaparak sosyal yaşama daha fazla katılma imkânı buldu. Şimdi ise, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Bağcılar Belediyemizin örnek iş birliğiyle, bu çalışmalar çok daha üst bir seviyeye taşınıyor. Engelsiz Üniversite ile engelli bireyler, akademik gelişim sağlama noktasında birçok imkâna kavuşacaklar. Emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. Engelli kardeşlerimiz, eğitim ve liyakate sahip olarak meslek hayatında yer alacak ve çok daha özgüvenli kişiler haline gelecekler. AK Parti belediyeleri olarak, insan hayatının her alanını kolaylaştırıp, güzelleştirdiğiniz için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Güzel temenniniz Bağcılarımıza marka projeleri kazandırma şevkimize heyecan kattı”

Projenin ev sahipliğini yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da “Engelli bireylerimizin sosyalleşmelerini sağlamak, istihdam alanlarını genişletmek ve akademik anlamda kendilerini geliştirmelerini sağlamak adına ‘Engelsiz Üniversite’ projesini hayata geçiriyoruz. Bu proje ile akademik alanda yetkinlik kazanacak olan engellilerimizin, istihdam alanlarını artırarak, mesleki beceriler kazanmalarını sağlayacağız. Hayırlara vesile olmasını niyaz ettiğimiz engelsiz üniversite projemizin açılışında saygı değer hanımefendi olmak üzere sizlerle birlikte olmaktan büyük bir şeref duyuyorum. Muhterem hanımefendi 3 Mayıs 2011 tarihinde sizlerin teşrifiyle Kadın ve AileKültür Sanat Merkezimizi hizmete açmıştık. O gün sizin konuşmanızdaki güzel temenniniz Bağcılarımıza marka projeleri kazandırma şevkimize büyük bir heyecan kattı. Bağcılar ailesi olaraktüm kurum ve kuruluşlarımızla dur durak demeden çalışıyor modern şehirleşme adına İstanbul’un parlayan yıldızı olan bir Bağcılar’ı inşa etme yolculuğumuzu yüzümün akıyla sürdürüyoruz” diye konuştu.

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise şunları söyledi: “Örnek olduğuna inandığım projenin paydaşı olmaktan duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşıyorum. Bağcılar Belediyesi, Engelliler Sarayı kurulduğundan beri büyük bir hizmete imza atmış. Toplumda ihtiyaç duyulmuş boşluğun doldurulmasında öncülük etmiştir. Engelsiz üniversite projesiyle birlikte üniversitemiz ve belediyemiz önemli bir hizmetin yürütülmesine talip oldular. Sadece rehabilitasyon değil hayatın her alanına hazırlamayı amaçlayan bir eğitim paketi sunmayı hedefliyoruz”

Protokol konuşmalarının ardından Çağırıcı, engelli kursiyerlerin yaptığı Emine Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ahşap yakma resminiErdoğan'a hediye etti.

“Öğretim üyeleri de dil eğitimi ve kariyer eğitimi dersi verecek”

İstanbul Medipol Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı’nda gerçekleşecek eğitim kapsamında akademisyenler tarafından 40 branşta 1600 engelliye eğitim verilecek. Oluşturulan atölyelerde ve sınıflarda eğitim verilerek bilgi, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi sağlanacak. Bunun yanında engelliler konusundaki proje, protokol, eğitim modelleri de denenmiş olacak. Üniversite öğrencileri, Ergo Terapi, Odyoloji, Fizyoterapi dallarında staj yaparak engellilerle birebir çalışma yapmış olacak. Üniversite öğretim üyeleri de dil eğitimi, mesleki eğitim, kariyer eğitimi gibi dersleri verecek. Eğitimi tamamlayan engelli kursiyerlere iş bulma imkanlarını genişletecek sertifikalar verilecek.

Bu projeyle, Avrupa Birliği tarafından kabul edilen Hayat Boyu Öğrenme kriterleri ve ülkemizin 2001 yılında dahil olduğu Bologna Süreci çerçevesinde; engelli bireylerin sosyalleşmesi, istihdam edilmesi, akademik eğitimlerini tamamlaması ve engelliler için yapılan çalışmaların akademik bir zemine oturtulması amaçlanıyor.

Açılış programına eski AK Parti Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, İlçe Kaymakamı Mustafa Eldivan, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, meclis üyeleri, engelliler ve aileleri de katıldı.

Editör: TE Bilisim