Sempozyumun açılış programına KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) BaşkanıProfesör Yekta Saraç katılacak. İki gün sürecek sempozyumda ABD, Nijerya, Mısır, Hindistan, Cezayir, Kıbrıs ve Türkiye olmak 8 ülkeden konuşmacılar mevcut.

İstanbul Times Haber Merkezi 

Bağcılar Belediyesi ile Yakın Doğu Üniversitesi’nin ortaklığında 09-11 Ekim 2015 tarihleri arasında Lefkoşa’da düzenlenecek, uluslararası sempozyumda “Osmanlı Döneminde Kıbrıs” konusu masaya yatırılacak. Sempozyuma 8 ülkenin değişik üniversitelerinden tanınmış akademisyen, tarihçi, gazeteci ve yazar katılacak.

Kıbrıs’ın önemli kurumlarından Yakın Doğu Üniversitesi ile Bağcılar Belediyesi’nin düzenleyeceği sempozyum, üniversitenin Lefkoşa’daki sempozyum merkezinde düzenlenecek.

Sempozyumun açılış programına KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) Profesör Yekta Saraç da katılacak.

Toplam sekiz oturumda gerçekleştirilecek sempozyumda sunum yapacak konuklar arasında şu isimler yer alıyor:

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, Cezayir Gardaya Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Bekir Behhaz, Amerika Uluslararası İslam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammed Mümtaz Ali, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Çapak, Mısır Ezher Üniversitesi’nden Doç. Dr. HüdaGaber, Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güleç, gazeteci-yazar Ekrem Kızıltaş.

DOSTLUK VE KARDEŞLİK DUYGULARI GELİŞİYOR

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, yerel yönetimler olarak Yavru Vatan Kıbrıs ile ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamaya gayret ettiklerini belirtti. Çağırıcı, şöyle konuştu:

“Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğüm Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ne Kuzey Kıbrıs’tan 21 belediye üye bulunmaktadır. Bununla birlikte Bağcılar belediyesi olarak da Güzelyurt, Alayköy ve Mehmetçik belediyeleri ile kardeş belediye protokolü çerçevesinde birlikte tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Ecdadımızın 307 yıl hüküm sürdüğü Kıbrıs’ta bugün de kardeşlerimiz yaşamaya devam ediyor. Tarih geçmişle gelecek arasında bir köprü vazifesi görüyor. Bu anlamda, KKTC’nin önemli üniversitelerinden olan Yakın Doğu Üniversitesi ile düzenleyeceğimiz uluslararası sempozyumun iki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik ve dayanışma duygularının gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.” 

 

Doğu Akdeniz’in en hassas ve stratejik konumunda bulunan Kıbrıs Adası, Osmanlı padişahlarından II. Selim döneminde 1571 yılında fethedildi. Adaya 307 yıl boyunca hükmeden Osmanlı, Anadolu’dan gelip yerleşen Türklerin de katkısıyla cami, eğitim yuvaları, kütüphane, han, tekke, medrese ve hamamlar inşa etti. O dönem birçok tanınmış mütefekkir ve bilim insanı yetişti. Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerle az sayıdaki Marunîler adada, yüzlerce yıl huzur içerisinde yaşamlarını sürdürdü.

 

Editör: TE Bilisim