öğrenciler, her yıl ortalama 16 milyar lira değerinde taze meyve ve sebzenin israf edildiğini kaydettiler. Günde 4,9 milyon ekmeğin çöpe gittiğini söylediler. Öğrenciler, “Üretim ve tüketim planı yapılmalı” dedi.

Bağcılar Belediyesi 20. Çevre Şurası Gençlik Merkezi’nde düzenlendi. Öğrencilerin hazırladığı eserlerden oluşan çevre konulu resim sergisi de yoğun ilgi gördü.

Açılışta bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Orhan Çiftçi, herkesin çevresini koruması gerektiğini belirtti. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da en güzel temizliğin kirletmemek olduğunu söyledi. Gelişigüzel atılan çöplerin çevreye zarar verdiğini ifade eden Çağırıcı, ‘İlçemizde her yıl evsel atık ve çöpler hariç çevre temizliği için ayırdığımız bütçe 3 tane okul parasına karşılık geliyor. Çevrenin temiz tutulmaması kul hakkına girer” dedi. Bağcılar’da 1992’ye kadar düzensiz yapılaşma ve beton yığınları olduğunu anlatan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz ise “O yıllar 6 park vardı. Oysa şimdi 200’ye yakın park hizmet veriyor” dedi. Çevre Kulübü Başkanı Beyaz Yavuz da çevre ile ilgili çalışmaları anlattı.

ÖĞRENCİLER SUNUMLARIYLA ALKIŞ TOPLADI

Şura’da sunum yapan öğrenciler de çevre konulu tespit ve değerlendirmeleri ile alkış topladı. Akşemsettin Anadolu Lisesi’nden Yusuf İldokuz, Oğuzhan Eruş, Merve Atilla ve Kadir Avcı

“Sıfır Atık Nedir? Ekonomiye ve Çevreye Katkıları Nelerdir?” konulu sunumlarında geri dönüştürülebilen evsel, ambalaj kağıt, cam, elektronik, yağ ve plastiklerin dönüşümünün önemine dikkat çektiler. 1 ton kağıdın geri kazanılması ile 16 ağacın kurtulduğunu belirten öğrenciler, dünyada dakikada 50 dönüm ormanlık alanın yok edildiğine dikkat çektiler.  Plastik torbaların zararına da dikkat çeken öğrenciler kağıt ve file tipi torbaların yaygınlaşması gerektiğini söylediler.  Orhangazi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Aynur Akarsu, Rabia Yıldırım ve Esra Gündoğdu  da Üretim ve Tüketim Dengesinin Sağlanması konulu sunum yaptı. Ülkemizde her yıl 16 milyar lira değerinde taze meyve ve sebzenin israf edildiğini belirten öğrenciler ayrıca bir günde israf edilen 4,9 milyon ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda, 1.4 milyonunun hanelerde, 0.5 milyonunun da yemekhane, lokanta ve otellerde israf edildiğini anlattılar. Öğrenciler, “Üretim ve tüketim planı yapılmalı. Ambalajlı ekmek servis edilmeli ve fırınlarda ihtiyaç fazlası ekmek üretimi engellenmelidir” dediler..

“PEYGAMBER EFENDİMİZ 500 HURMA AĞACI DİKTİ”

İbn -i Sina Anadolu Lisesi’nden Kerem Tekinalp, Samet Dönmez ve Fatma Gültekin ise Çevre Temizliğinin Tarihsel Gelişimi ve Atalarımızın Çevre Duyarlılığı konulu sunum yaptı. Türklerin, Orta Asya’da ve Anadolu’da çevreye hassasiyet gösterdiğini belirten öğrenciler, Peygamberimizin ‘meydan ve avlularınızı temiz tutun’ öğüdünde bulunduğunu kaydetti. Öğrenciler, şunları söyledi: “Dinimize göre namaz kılınan yer temiz olmalı. Peygamberimiz 500 hurma ağacı dikti. Taiflilerle yapılan anlaşmada ağaçların kesilmemesi ve hayvanların korunmasını istedi. Osmanlı’da da subaşılar halka açık yerlerdeki çevre temizliğini denetliyordu. Kuş evleri yapılıyordu. Osmanlı sadece insanları değil tüm canlıları himayesi altına aldı. Duvar ve sokak temizliği yapan, meyve ağacı diken, köprüleri sellerden koruyan vakıflar vardı. Atalarımız, ‘topraktan geldik, toprakla besleniyoruz, öldükten sonra toprağa gideceğiz’ demiştir”.  Alaattin Nilüfer Kadayıfçıoğlu Meslek Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Nurcan Köse, Gizem Nacar, Rabia Çırakoğlu ve İlayda Öztürk de Teknolojinin Doğayla Uyumunun Sağlanması konulu sunum yaptı. Öğrenciler, toprak, hava ve suyun uyumsuz şekide kullanılmasının ekosistemi arızaya uğrattığını ve bio çeşitliliği azalttığını belirttiler.

Editör: TE Bilisim