Türkiye – Yunanistan nüfus mübadelesiyle ülkemize göçen Selanik göçmenleri tarafından Bağcılar Mahmutbey Mahallesi’nde 1923 yılından beri sürdürülen Geleneksel Türbe Dede Pilav Günü, 96 yaşına girdi. Bağcılar Belediyesi'nin desteğiyle Mahmutbey Selanikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe İstanbul’un dört bir yanından 15 bin kişi katıldı. Dede pilavının tadına bakmak isteyenler Hasan Gürsu Camii’nin etrafından uzun kuyruklar oluşturdu. Cami bahçesinde kalabalığın yaptığı duanın ardından 120 küçükbaş hayvanın etinden yapılan kavurma ve 1.5 ton pirinçle yapılan pilav davetlilere ikram edildi.

O zamanlar yokluk vardı, koyun eti yerine tavuk yerdik

Geleneksel Pilav Günü'ne katılan Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin ile AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk de kazanın başına geçip vatandaşa etli pilav dağıttı. Bu özel günün coşkusunu yaşayanlardan biri de 86 yaşındaki Yıldız Sarıyer. Kendimi bildim bileli pilav etkinliğine gelirim diyen Sarıyer, eski günleri şöyle anlattı: “Çocukluğumuzda Türbe Dede Pilavı bize bayram gibi gelirdi. Sabah uyanınca heyecanla öğlen olmasını beklerdik. Anne babamızın elinden tutar bu alana gelirdik. Komşularımızla birlikte bize verilen ikramlardan yerdik. O zamanlar yokluk vardı. Koyun eti yerine tavuk yerdik. Pirinç yerine de evleri tek tek dolaşıp pişirmek için bulgur toplardık. Pilav pişerken kazanların başında izlerdik. Şimdi bolluk bereket var. İstediğin kadar yiyebiliyorsun. İnşallah hayatta olursam seneye de buraya geleceğim.”

Etkinliğe ev sahipliği yapan Mahmutbey Selanikliler Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fuat Sarp da “Bu geleneği yaşatmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim