İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Engelsiz Yaşam Araştırma ve Uygulama Merkezi (EYPRO) ve Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARMER) ev sahipliğinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, ‘Engellilerin Yaşamlarını Kolaylaştıran Yerel Yönetim Projeleri’ paneli düzenlendi. Panelde ‘Engelsiz Yaşam’ çalışmalarıyla hem Türkiye’de hem uluslararası platformlarda bilinen yerel yöneticiler bir araya geldi.

“Bugüne kadar dezavantajlı gruplara hizmet verdik vermeye devam ediyoruz”

Türkiye’de bir benzeri olmayan Feyzullah Kıyıklık Engelli Sarayı’nda engellilere verdiği eğitimle dünya çapında yerel yönetimlere örnek olan Bağcılar Belediyesi de panelde yerini aldı. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’yı temsilen katılan Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Şirin, eğitimden spora kadar engellilere yönelik verilen hizmetleri anlattı. Engellilere engellerini ortadan kaldırabilecek hizmetler sunmaya çalıştıklarını söyleyen Şirin, “Mimarlık mühendislik açısından ne kadar uygun şehirler yaratırsanız yaratın eğer engellileri dışarı çıkaracak özgüveni veremezseniz; onları dışarı çıkarmanız ve sosyal hayata katmanız mümkün değil. Biz özellikle engellilerimizin kendilerini güçlü kılacak ve kendi özgüvenlerini ortaya çıkaracak projeler yaptık. Bugüne kadar dezavantajlı gruplara hizmet verdik vermeye devam ediyoruz. Engeliler Sarayı’nda bu hizmetlerin hepsini birleştirdik. ‘Engellilerin sosyal hayata katılımı için Bağcılar’da sıfır engel’ parolasıyla yola çıktığımızı projenin içerisinde birçok konu var” dedi.

“Bundan sonraki süreçte de engelsiz bir dünya temenni ediyorum”

Şirin, bugüne kadar 15 bin kişinin hizmet aldığı Engelliler Sarayı’ndan tiyatrodan müziğe, çağrı merkezi operatörlüğünden ahşap oyuncak atölyesine kadar 37 branşta verilen kurslardan bahsetti. Şirin, 952 kursiyeri ise kamu ve özel sektörde istihdam ettiklerini söyledi. Avrupa’da ve olimpiyatlarda rekorlar kırarak şampiyonluklar elde eden Bağcılar Belediyesi engelli sporcuları da davetlilerden büyük alkış aldı.

Bağcılar Belediyesi’nin ‘Bağcılar’da Sıfır Engel” projesi ödüle layık görüldü. Ödülü Bağcılar Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Şirin, İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Süreyya Kumru’dan aldı. Plaket için teşekkür eden Şirin, “Bundan sonraki süreçte de engelsiz bir dünya temenni ediyorum” dedi.

Kumru ise “Panelle Türkiye'de ciddi çalışmalar yapmış fark yaratmış belediyelerimizi tebrik etmeyi ve diğer belediyelerimizi de teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Türkiye bu konuda son 5 yılda büyük ilerleme kaydetti. Belediyeler partilerden bağımsız olarak da engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmaya eğilmiş durumdalar. Üniversiteler olarak bizlerin de destek olması gerekiyor. Üniversiteler,belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) birlikte hareket ederse daha bilimsel sonuçlar elde ediliyor" dedi.

Panele yerel yönetim temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Editör: TE Bilisim