ABD Başkanı Donald Trump’ın Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararı tüm Türkiye’de tepki topladı. Trump’ın açıklamalarına karşı Bağcılar Belediyesi’nin öncülüğünde “Kudüs Onurumuzdur” protesto gösterisi düzenlendi.

Cuma Namazı çıkışında binlerce kişi Bağcılar Meydanı’nda bir araya geldi. Filistin ve Türk bayraklı vatandaşlar “Kudüs halkı yalnız değildir”, ‘’Kudüs için doğmaya da değer ölmeye de”, “Kanımız Aksa da Mescidimiz Aksa” yazılı döviz ve pankart açtı.

“Kudüs-ü Şerif İsrail’e başkent değil başkabir olacak”

Gösteriye katılan eski Refah Partisi Milletvekili Şevki Yılmaz yaptığı konuşmada “Kudüs Peygamberlerin mekanı. Kabe-i Muazzama’dan önceki kıblemiz Kudüs. Kudüs Türkiye’den korunur ancak Türkiye de Kudüs’ten korunur. Kudüs İsrail’in değil Filistin’inin başkentidir ve öyle kalacaktır.  ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü başkent ilan etmesi resmen Büyük İsrail İmparatorluğu’nun ilanıdır. Kudüs-ü Şerif İsrail’e başkent değil başkabir olacak. Bütün dünya buradan duysun Allah’a yemin ediyorum ki haçlılar da siyonistler de birleşseniz Anadolu’yu yutamazsınız Kudüs’ü yutamazsınız” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan da şunları söyledi: “Kudüs tutsaksa bütün şehirler tutsaktır. Kudüs özgürse bütün beldeler özgürdür. Kudüs evimizin içidir. O yüzden Kudüs herhangi bir yer değildir. Kudüs’ü savunmak gerçek bağımsızlığı savunmaktır. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir.”

“İslam’ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere Müslümanların kenetlenmesiyle engel olabiliriz”

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptığı açıklamada “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

“HAMAS Türkiye temsilcisi Türk halkına teşekkür etti”

AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk yaptığı konuşmada “Mesele ümmet olduğunda, millet olduğunda, değerlerimiz olduğunda Bağcılar’ın insanları tepkisini gereğince ortaya koyuyor. ABD başkanının kararını şiddetle reddediyoruz. Onu yokluğa mahkum ediyoruz. Alınan kararların bizler nezdinde hiçbir anlamı olmadığını haykırıyoruz” dedi.

HAMAS Türkiye temsilcisi Cihad Yağmur ise yaptığı konuşmada "ABD tarafından böyle bir kararın alınması İslam dünyasına açık bir savaşın çağrısıdır. Türkiye yine yapacağını yaptı bu ülkenin Cumhurbaşkanı, bütün siyasi partiler, bütün şehirler bu karara herkes karşı çıktı ve Kudüs'e desteğini sokaklarda gösterdi. Sizler Kudüs'ü ve Mescid-i Aksa'yı müdafaa ediyorsunuz. Bu hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum" dedi. 

Protesto gösterisine İlçe Kaymakamı Mustafa Eldivan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, İlçe Müftüsü Musa Uzun, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, dernekler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.    

“Bağcılar Belediyesi Meclisi Trump’ın Kudüs kararını kınadı”

Öte yandan Bağcılar Belediyesi Meclisi de 2017’nin son meclis toplantısında konuyu gündeme getirdi. Mecliste grupları bulunan AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Bağımsız meclis üyeleri ortak bir deklarasyon yayınlayarak Trump’ın bu sorumsuzca yaptığı beyanatı kesin ve tartışmasız bir şekilde reddettiklerini duyurdu. Başkan Çağırıcı’nın okuduğu bildiride “Kudüs’ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki bu maceracı girişimlerin yok hükmünde olduğunu kesin ve tartışmasız bir şekilde reddettiğimizi tüm kamuoyuna ifade ve ilan ederiz” denildi.

Editör: TE Bilisim