Avcılar ile Obuda Kardeş Şehir Oldu

Avcılar Belediye Meclisi ve Macaristan’ın Budapeşte – Obuda Belediye Meclisi kararlarıyla kardeş kent olan iki şehrin belediye başkanları, Avcılar Belediyesi’nde düzenlenen imza töreniyle “Kardeş Şehir Protokolü” imzaladılar.

İstanbul Times Haber Merkezi


Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli imza töreni öncesi yaptığı konuşmasında Türkler ve Macarlar arasında çok eski ve tarihi bağlantılar olduğunu belirterek; “Türkler ve Macarlar arasında çok eski tarihi bağlantılar ve benzerlikler var. Avcılar Belediyesi ile Obuda Belediyesi’ni bir araya getiren asıl şey ise kültür ve sanatın birleştirici gücü oldu. Obuda Halk Müziği Okulu ve Türkiye’nin tek ilçe belediye konservatuarı olan Avcılar Belediye Konservatuarı, müziğin, kültürün ve sanatın kardeşliğiyle kültürel bağlar ve Türk-Macar dostluğunu pekiştireceğine inanıyoruz.
İmzaladığımız “Kardeş Şehir Protokolü” ile Avcılar ve Budapeşte – Obuda şehri arasında sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda işbirliğinin gelişmesi, karşılıklı olarak deneyim ve birikimlerin paylaşılmasını hedefliyoruz” dedi. Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, Obuda heyetine Avcılar ilçesinin tanıtımıyla ilgili kısa bir sunum yaptı.

Obuda Belediye Başkanı Balázs Bús ise yaptığı açıklamada, geçmişlerinin Türkler ve Macarları birbirine bağladığını belirterek; “Geçmiş tarihimiz Türkler ve Macarları birbirine bağlıyor. Buradaki ortak noktamız ise sanat ve müzik oldu. Bu tür ilişkilerle gençlerimize yeni kapılar açılabilir ve kültürlerarası diyalog sağlanabilir. Bize burada gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Avcılar Belediyesi ve Macaristan’ın Obuda Belediyesi arasındaki “Kardeş Şehir Protokolü” imza törenine, Macaristan Ankara Büyükelçisi Dr. Gabor Kiss, Obuda Belediye Başkanı Balázs Bús, Meclis Başkanı Bálint Theisz, Obuda Halk Müziği Okulu Müdürü Tamás Kiss, Avukat Anita Kiss, Başdanışman-Basın Grubu Amiri Adrienn Sztamenits, Başdanışman ve Belediye Sekretaryası Amiri Rita Borbély, İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Dr. Erdal Şalikoğlu, Macar Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal ve Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Av. Güneş Gürseler katıldı.

Türk-Macar Dostluk Gecesi

Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde Türk-Macar Dostluk Gecesi’nde Avcılar’a gelen Macaristan’ın Budapeşte – Obuda kentinden gelen protokol onuruna konser düzenlendi. Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde, Avcılar Belediye Konservatuar’ı Halk Oyunları Topluluğunun Solo Macar Halk Dansı gösterisi ile başlayan konser, Türkçe-Macarca Halk türküleri dinletisi ile devam etti. İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Dr. Erdal Şalikoğlu, Macar Sanatçı, Obuda Halk Müziği Okulu Müdürü Kobzos Tamas Kiss ve keman sanatçısı Leonardo Jeszensky’nin, bağlama, kobzos ve keman eşliğinde seslendirdiği Türkçe ve Macarca halk türküleri katılımcılar tarafından büyük beğeniyle dinlendi.


Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
Editör: TE Bilisim