16 Nisan referandum’u öncesi İstanbul’un 39 ilçesinde (Şile ve Adalar hariç) bütün ilçelerde tam 3.124 seçmene mikrofonlarımızı uzatarak “Yarın referandum sandığı önünüze gelirse oyunuz evet mi olacak hayır mı neden ? Orta yaşta olanlar biz çöp yığınları gördük, hastane , yağ, ekmek, benzin, mazot kuyruğu gördük. Ak Parti 2002 den bu yana ülke için güzel hizmetler yaptı bundan dolayı oyum EVET olacak diyenlerin sayısı çoktu.

Aynı soruyu sorduğumuz gençler ise Yol, Hastane, hizmet yapmak zaten hükümetin görevi. Görevi dışında oy vermemi gerektirecek ne yapmış bana onu söylesin diyenler baya vardı.

Ak Parti genç, zengin ve eğitimli seçmenler için yeni bir söylem bulmalı, yeni bir yol haritası geliştirmeli ve en önemlisi makul ve kabul edilebilir bir hikaye yazmalı

Ak Parti artık o eski yokluk günlerini yaşamamış genç seçmene benden önce çöp yığınları vardı, hava kirliydi ,sular akmıyordu, hastanelerde kuyruk vardı, IFM bize ödev veriyordu, Üniversite ve havalimanı sayımız azdı biz bütün bu eksiklikleri giderdik siz de bize oy verin MANTIĞI ile siyaset yapmaya devam etmesi genç seçmene işlemiyor.

Gençler teknoloji ve dünya gerçeklerini çok iyi biliyorlar. Eski hükümetler devirlerinde halkı tatlı sözlerle aldatmışlarsa bu bizim sorunumuz değil. Anlattığınız bütün eksiklikler gelişmiş ülkelerde 50/60 sene önce hal edilmiş işlerdir.

Sizden önceki hükümetler yapmamışlarsa ve sizde 1994 yılından beri bunları yaptık diye oy alıp önce yerelde sonrada genelde iktidar olup 23 yıldır ülkeyi yönetmeniz yaptığınız hizmetler ile oldu.

Artık bugün yep yeni şeyler söylemeniz gerekir ki biz size oy verelim diyen bir genç seçmen var.

Ak Parti idarecileri 7 Haziran ve 16 Nisan’da genç, zengin ve eğitimli seçmenden yeterli desteği alamadı ama yine de yeni dönemde bu kesimden oy almak adına sağlıklı bir tespit yaptığını düşünmüyorum…

Ak Parti’nin artık GENÇLER’e veremi gösterip sıtmaya ya razı etme devri geçtiğini anlamalıdır. Eski kıtlıkları, sıkıntıları ve problemleri yaşayan yaşlı ve orta yaş seçmene anlattığı argümanları gençlere anlatıp onlardan oy isterse bu GERİ tepecek bir istek olacağı daha işin başında belli.

Ak Parti 7 Haziran’da ve 16 Nisan’da gençlerin kalbine, aklına ve cebine aynı anda hitap edecek bir yol haritası sunmadığı için herkeste biliyor ki genç seçmen Ak Partiye yeteri oy desteği vermedi.

Bu yaklaşım ve mantık ile de ov vereceğini sanmıyorum. Gençler daha çok özgürlük, daha çok teknoloji ,daha çok aş, daha çok iş istiyor.

Her şeyden önemlisi ben de varım demek için kendisinin farkında olunmasını istiyor. Biz seçilme yaşını 18 e düşürdük, biz gençlerden 3/5 tanesini MYK veya diğer organlarımıza aldık bu işi çözdük mantığı yanlış.

Ak Parti kendisini HDP’ye , CHP’ye, MHP veya diğer bir siyasi partiye yakın hisseden genç seçmenin de aklına ve cebine hitap edecek bir hikaye bulmalı aksi halde her seçimde en az 3 milyon yeni genç seçmenin oy kullanmaya başladığını hesaplarsanız zaten belli bir sene sonra Ak Parti’ye oy veren seçmen sayısız azınlık olur.

Eğitimli seçmene 20 sene önceki sorunları yok ettik bize oy verin deme hiç bir şey ifade etmez

Mevcut yasalarımıza göre bile bir çok şey için ON yıllık zaman aşımı söz konusu iken Ak Parti’nin 1994’de yerel yönetim seçimlerinden sonra samimi çalışmalar ile Çöp, hava kirliliği ve akmayan sular başta olmak üzere birçok soruna çareler bulması güzel ve hayırlı hizmetlerdi. Bu halkta bu çalışmaların karşılığını zaten 23 yıldır veriyor.

Ama 7 Haziran 2015 genel seçiminde Ak Parti’yi tek başına iktidar yapmayarak eylem ve söylemlerinde değişikliğe git mesajı verdi.

Ancak TBMM’de grubu olan CHP,MHP ve HDP anlaşıp meclis başkanı seçemeyip hükümeti kuramayınca Erdoğan ‘da, inisiyatif alarak zaten tek başımıza hükümet kuramıyoruz.

Risk alarak yeniden seçime gidersek belki tek başımıza 276 vekil alıp hükümeti kurarız dedi ve 1 Kasım’da daha az hatalı bir liste yaptı ve CHP’nin asgari ücret için önerdiği rakamı da kabul ederek seçime girdi ve beklentisinin üstünde oy alarak 317 vekil çıkardı.

Bu sonuç Ak Parti’nin başarısından ziyade ortak cumhurbaşkanı adayı çıkaran CHP ve MHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nun meclis başkanlığı adaylığı üstünde anlaşamayıp kendi adaylarını çıkarmaları sonucu Ak Parti adayı seçilmiş oldu.

1Kasım seçiminde Muhalefetin beceriksizliğini cezalandıran seçmen MHP ve HDP’den oy desteğini alarak vekil sayılarını aşağı çekti.

Özetle eğitimli seçmen Arabesk tarzı siyaset değil dünya gerçeklerine göre bir siyaset ile yönetilmek isteniyor.

Ak Parti eğitimli seçmenden de istediği oyu almak için ben yaptım oldu mantığı ile değil ortak akıl ile STK’ların düşüncelerini de alarak katılımcı bir yönetim tarzı benimserse muhtemelen bu kesimden de daha çok oy alabilir.

Ak Parti Zengin kesimden oy almak için de çalışma yapmak zorunda…

Gelişen teknolojiye göre yeni taktik ve stratejik çalışmalar yapmak zorunda olan Ak Parti bu konuda eksik ve hatalarını giderici çalışmalar yapmalı.

Ak Parti 2019 genel seçiminde ilk turda tek başına seçimi alamaz ise 2.turda işi çok daha zor olacağı kesin gibi görünüyor.

Özetle Ak Parti bugünden tezi yok küstürdüğü eksi teşkilat mensuplarını gönlünü kazanıcı çalışmalar yaparak hepsini bir şekilde sistemin içine almalıdır.

Bu konuda daha detaylı analizlerim var ama hepsini burada yazmaya gerek yok.

AK Parti İstanbul tanıtım medyadan sorumlu İl başkan yardımcılığına babasının torpili ile alınan zat göre alanı içinde olmasına rağmen bir medya grubu imtiyaz sahibi 6 kez kendisini arayıp görüşemiyorsa burada sorun var denilmez mi ?

Arşivimde bu konularda detaylı bilgiler mevcut. Ama ilgilileri lutf edip talep ederlerse bilgileri kendileri ile paylaşma imkanımız olabilir belki.

İstanbul Times / Hüseyin Çetiner /26 Haziran 2017